506
Η Μάργκοτ Ρόμπι συμμετείχε στην πρεμιέρα της «Barbie» προ απεργίας, αλλά το σωματείο τής απαγορεύει να χρησιμοποιήσει το κοστούμι της στο Halloween | Shutterstock/DFree

Halloween: «Οχι» των απεργών ηθοποιών στα κοστούμια Μπάρμπι

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2023, 18:16
Η Μάργκοτ Ρόμπι συμμετείχε στην πρεμιέρα της «Barbie» προ απεργίας, αλλά το σωματείο τής απαγορεύει να χρησιμοποιήσει το κοστούμι της στο Halloween
|Shutterstock/DFree

Halloween: «Οχι» των απεργών ηθοποιών στα κοστούμια Μπάρμπι

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2023, 18:16

Κάθε απεργία έχει και τα παράπλευρα θύματά της. Αυτό, ειδικά για τους ηθοποιούς στο Χόλιγουντ, σημαίνει ότι, εκτός από την παύση εργασίας και ασφαλιστικών καλύψεων, μαζί με το εισόδημά τους χάνουν και τη δυνατότητα να μεταμφιεστούν σε χαρακτήρες που οι ίδιοι έχουν ερμηνεύσει στην οθόνη.

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, το σωματείο ηθοποιών έδωσε εντολή στα μέλη του να μην ντύνονται ως δημοφιλείς χαρακτήρες ταινιών όπως η Μπάρμπι και ο Σπάιντερμαν την ημέρα της δημοφιλούς γιορτής του Halloween, στις 31 Οκτωβρίου, όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεχιζόμενη απεργία του κλάδου.

Οι ηθοποιοί του Χόλιγουντ αποχώρησαν στα μέσα Ιουλίου από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με την Ενωση Παραγωγών, απαιτώντας αυξήσεις στους μισθούς, καθώς και προστασία από τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης στις ταινίες τους. Οι συζητήσεις άρχισαν ξανά, αλλά διακόπηκαν εκ νέου μέσα στην εβδομάδα, με το σωματείο των ηθοποιών να ενημερώνει τα μέλη του ότι η δεύτερη πρόταση που τους κατατέθηκε ήταν χειρότερη από την αρχική.

Οι σεναριογράφοι του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, που είχαν κατέλθει επίσης σε απεργία, κατέληξαν σε συμφωνία τον περασμένο μήνα, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι οι ηθοποιοί θα ακολουθούσαν το παράδειγμά τους και η βιομηχανία του θεάματος θα επέστρεφε στα πλατό. Τελικά αποδείχθηκαν φρούδες.

Τώρα, η SAG-AFTRA, το σωματείο-ομπρέλα που εκπροσωπεί ηθοποιούς από εκατοντάδες χώρες που εργάζονται στο Χόλιγουντ, ανακοίνωσε στα περίπου 160.000 μέλη της ότι απαγορεύεται να μεταμφιεστούν για το Halloween σε δημοφιλείς κινηματογραφικούς και τηλεοπτικούς χαρακτήρες που ανήκουν σε εταιρείες απέναντι στις οποίες απεργούν.

Η οδηγία του σωματείου αποκλείει την Μπάρμπι – που αναμένεται να είναι ένα από τα πιο δημοφιλή κοστούμια της χρονιάς χάρη στην επιτυχημένη ταινία με πρωταγωνίστρια τη Μάργκοτ Ρόμπι. Υπερήρωες όπως ο Σπάιντερμαν επίσης παραβιάζουν τους κανόνες, καθώς η εταιρεία τους, Marvel, ανήκει στην Disney, απέναντι στην οποία το σωματείο απεργεί.

Οσα μέλη της SAG-AFTRA σκόπευαν να ντυθούν Οπενχάιμερ, μετά τη βιογραφική ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν που κυκλοφόρησε από τη Universal και σαρώνει τα ταμεία, θα υποχρεωθούν να επιλέξουν διαφορετική αμφίεση. Το σωματείο προτείνει την επιλογή πιο ουδέτερων στολών που σχετίζονται με το Halloween, όπως φαντάσματα και ζόμπι.

Συμβουλεύει επίσης τα μέλη του να μη δημοσιεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες με κοστούμια εμπνευσμένα από περιεχόμενο που συνδέεται με τις εταιρείες παραγωγής εναντίον των οποίων απεργεί το σωματείο, ώστε να μην παρέχουν στα στούντιο καμία πρόσθετη δημοσιότητα.

Η ανακοίνωση της SAG-AFTRA αναφέρει: «Ας χρησιμοποιήσουμε τη συλλογική μας δύναμη για να στείλουμε ένα ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα στους εργοδότες απέναντι στους οποίους απεργούμε, ότι δεν θα προωθήσουμε το περιεχόμενό τους χωρίς δίκαιη συλλογική σύμβαση».

Ο καναδός ηθοποιός Ράιν Ρέινολντς τρόλαρε τους κανόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γράφοντας: «Ανυπομονώ να φωνάζω “προδότρια” την 8χρονη κόρη μου (που θα ντυθεί Μπάρμπι) όλη τη νύχτα (του Halloween). Δεν ανήκει στο σωματείο, αλλά πρέπει να μάθει (τους κανόνες)».

Οσο διαρκεί η απεργία απαγορεύεται στους ηθοποιούς να προωθούν τις ταινίες και τις τηλεοπτικές σειρές τους που γυρίστηκαν πριν από την κήρυξη της απεργίας, τόσο στο κόκκινο χαλί της εκάστοτε πρεμιέρας όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι παραγωγοί ορισμένων ταινιών, όπως του κωμικού δράματος «Dumb Money», που είχε χαμηλές εισπράξεις, έχουν κατηγορήσει την έλλειψη δημοσιότητας για τις απογοητευτικές επιδόσεις τους στο box office.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...