Την ώρα που η Αθήνα, δια της ελληνικής κυβερνήσεως, έσπευδε να πάρει ξεκάθαρη θέση στο πλευρό της Ουκρανίας και του διεθνούς δικαίου, απέναντι στη ρωσική εισβολή, αναδεικνυόταν η παρουσία —και ως έναν βαθμό η δύναμη— τού λεγόμενου φιλορωσικού λόμπι στην Ελλάδα. Μια πολυδιάστατη παρουσία, πολιτικών παραγόντων, ανθρώπων των μέσων ενημέρωσης και δημοσιολόγων, που δημιουργούν ένα δίκτυο υποστηρικτών του καθεστώτος και της προπαγάνδας του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Αν όμως όλο αυτό ήταν μια υπόγεια και γνωστή διαδικασία —τον Αγιον Ορος, με τα ρωσικά του μοναστήρια, θεωρείται κάτι σαν προγεφύρωμα του ρωσικού παράγοντα στην περιοχή— το θέμα πήρε διαφορετική και αμιγώς πολιτική τροπή μετά την πολυσυζητημένη ανάρτηση στο Facebook της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, η οποία σε προκλητικό, γηπεδικό και εντελώς ανάρμοστο τόνο έφτανε στο σημείο να κάνει υποδείξεις στους ανώτερους πολιτειακούς άρχοντες της χώρας μας: «Καλούμε όλους, και ιδιαίτερα τους πολύ υψηλά ιθύνοντες, πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες, βουλευτές, κομματικά στελέχη, υπουργεία, ΜΜΕ, διάφορους παπαγάλους και άλλους, που τόσο βιάστηκαν χθες να κατηγορήσουν για όλα τη Ρωσία (όπως πάντα), να συνέλθουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να σταματήσουν την αντιρωσική προπαγάνδα και να δείξουν ψυχραιμία, νηφαλιότητα και σοβαρότητα», ανέφεραν από το κτίριο της Νικηφόρου Λύτρα στο Ψυχικό.
H ρωσική πρεσβεία των Αθηνών σήκωσε μπαϊράκι και έτσι εκδηλώθηκαν διάφοροι. Ενας έξ αυτών ήταν ο άλλοτε υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος επικρότησε την προκλητική ρωσική ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, θυμίζοντας και τον ρόλο που έπαιζε όσο συγκυβερνούσε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακολούθησαν έντυπα της λαϊκιστικής Δεξιάς που είναι τουλάχιστον φιλικά προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ. Την ενέργεια του κ. Καμμένου παρατήρησε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στη συνέντευξή του στον Alpha την περασμένη Πέμπτη είπε σε ένα σημείο: «Δεν πρέπει να ξεχνάνε οι πολίτες ότι αν αυτή η κρίση είχε τύχει πριν από τέσσερα χρόνια, θα ήταν υπουργός Άμυνας ο κ. Καμμένος, ο οποίος σήμερα κάνει like στις αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας».
Οπως ανέφερε το «Βήμα της Κυριακής», στο ρεπορτάζ του Αγγελου Κωβαίου με τίτλο «Η υπόγεια σύγκρουση με το φιλορωσικό λόμπι στην Ελλάδα», στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και βουλευτές της πλειοψηφίας αξιολόγησαν την άμεση τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη υπέρ της Ουκρανίας και της Δύσης (και) ως ένα καθαρό μήνυμα προς όλα τα φιλορωσικά δίκτυα τα οποία δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, «είτε στον χώρο της Δεξιάς, είτε της αριστεράς, είτε στην Εκκλησία, είτε ακόμα και μέσα στη ΝΔ και φυσικά στα ΜΜΕ», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά.
Κυβερνητικές πηγές περιέγραψαν στο «Βήμα της Κυριακής» πως η «φιλοπουτινική» στάση δεν εντοπίζεται μόνο σε ένα κόμμα —δεν είναι δηλαδή μόνο ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος υμνεί δημοσίως τον ρώσο πρόεδρο— αλλά σε ένα ευρύτερο φάσμα, από την Ακρα Δεξιά και τους ακραίους εθνικιστές έως και τον ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του οποίου «δεν κρύβονται τις τελευταίες ημέρες» —ως προς αυτό το τελευταίο, επισημάνθηκε η αποχή των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την ψηφοφορία για την οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, η κριτική για την αποστολή στρατιωτικού υλικού και δημοσιεύματα του φιλικού Τύπου (η «Αυγή» θεώρησε κρίσιμο να καταδείξει στο πρωτοσέλιδό της την Παρασκευή τον ισχυρισμό ότι το νεοναζιστικό τάγμα Αζόφ έχει ναρκοθετήσει κτίρια και κρατά αμάχους ως «ασπίδες» στη Μαριούπολη).
Κατά τις ίδιες πηγές, ο φιλορωσισμός στην Ελλάδα και οι ομάδες των οπαδών του λίγο-πολύ ταυτίζονται και σε άλλα πεδία, όπως οι αντιδυτικές αντιλήψεις εν γένει, η αντιεμβολιαστική εκστρατεία, ο ανορθολογισμός σε όλα τα πεδία. Και υπό αυτό το πρίσμα, συνομιλητές του Πρωθυπουργού εκτιμούν ότι έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις έχει ήδη χαραχθεί μια διαχωριστική πολιτική γραμμή, με τη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής από τη μία πλευρά και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις ή τμήματά τους από την άλλη.
Η περίπτωση Νικήτα
Οχι ότι η κυβερνητική παράταξη δεν έχει τους δικούς της εκφραστές αυτής της «φιλοπουτινικής» ρητορικής. Κάποιοι παρατήρησαν ότι ο Νικήτας Κακλαμάνης, βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ και αντιπρόεδρος της Βουλής, βγήκε στο κανάλι Kontra και δήλωσε ότι «δεν συγχώρησαν ποτέ οι Αμερικανοί τον Κώστα Καραμανλή επειδή τόλμησε να κάνει συμφωνία με τη Ρωσία για την ενεργειακή αυτάρκεια της Ελλάδος. (…) Εάν υπήρχε αυτός ο αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, δεν θα συζητάγαμε σήμερα».
Η κάλυψη από τα ελληνικά ΜΜΕ των εξελίξεων είναι ένα ξεχωριστό θέμα από μόνο του, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που είχαν εντοπίσει απόπειρες του ρωσικού παράγοντα να δημιουργήσει κανάλια ενημέρωσης με ξεκάθαρα αντιδυτικό πρόσημο.
Γεωργιάδης: Ο ρώσος ολιγάρχης και ο Βαξεβάνης
Η σύλληψη από το FBI του Τζον Χάνικ, αμερικανού τηλεοπτικού παραγωγού που συνεργαζόταν με τον διαβόητο ρώσο ολιγάρχη Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ, ανέδειξε μια άλλη πτυχή της ρωσικής παρουσίας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Τζον «Τζακ» Χάνικ βοηθούσε εν γνώσει του τον Μαλοφέγιεφ να δημιουργήσει τηλεοπτικούς σταθμούς στη Βουλγαρία και στην Ελλάδα για να προωθήσουν τη ρωσική προπαγάνδα. Ο Μαλοφέγιεφ ήταν μεταξύ άλλων από τους χρηματοδότες των ρώσων αυτονομιστών στην Ουκρανία και εναντίον του είχαν επιβληθεί κυρώσεις εδώ και χρόνια, λόγω του ρόλου του στην Κριμαία.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, σε tweet του το Σάββατο, υποστήριξε ότι ο Τζακ Χάνικ ήρθε στην Ελλάδα το 2015-16, επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δηλαδή, και δημιούργησε την Hellas Net με διευθυντή τον εκδότη του «Documento» Κώστα Βαξεβάνη.
Συνελήφθη χθες από το FBI ο Hanick διότι βοηθούσε τον Ρώσο Ολιγάρχη Malofeyev να σπάει τις κυρώσεις και να στήνει ΜΜΕ για Ρώσικη προπαγάνδα. Ο Hanick ήρθε Ελλάδα 2015-2016 και δημιούργησε την Hellas Net ως μέλος ΔΣ. Πήρε πανελλήνια άδεια και έβαλε διευθυντή τον @KostasVaxevanis pic.twitter.com/rBQ0mKOeDG
— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) March 5, 2022
Ο κ. Βαξεβάνης απάντησε ότι σε δείπνο του Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ το 2015, όταν δηλαδή ίσχυαν ήδη οι κυρώσεις εναντίον του λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας, είχαν παρευρεθεί και στελέχη της ΝΔ όπως ο βουλευτής Βορείου Τομέα Θόδωρος Ρουσόπουλος.
Ο κ. Ρουσόπουλος διέψευσε ότι παρέστη στην εκδήλωση και ανήρτησε το παρακάτω tweet:
Επανέρχεται στη δημοσιότητα μια ανακρίβεια. Πρόσκληση για το συγκεκριμένο γάμο έλαβα. Προτίμησα να παραστώ στην εκδήλωση για τα σαράντα χρόνια της Νέας Δημοκρατίας, όπως αποδεικνύεται από τα δημοσιεύματα της συγκεκριμένης περιόδου. https://t.co/uCnt9jrT1v
— Theodoros Roussopoulos (@RoussopoulosTh) March 5, 2022
Το θέμα με τον Ιβάν Σαββίδη
Ένα άλλο κρίσιμο πρόσωπο είναι, βέβαια, ο Ιβάν Σαββίδης, τόσο λόγω της παρουσίας του στον χώρο των MME (κυρίως μέσω του Open, που καλύπτει επί 24ωρου βάσεως τις εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά όχι μόνο) αλλά και επειδή έχει μια σειρά σημαντικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στη Βόρεια Ελλάδα: από τον ΠΑΟΚ, μέχρι ξενοδοχεία της περιοχής και βεβαίως το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πάντως, που επικαλέστηκε το «Βήμα της Κυριακής», ο ελληνορώσος επιχειρηματίας μέχρι στιγμής δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News