Θύμα βρετανικής πολιτικής αντιπαράθεσης η υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα; Οπως ανέφεραν οι Times του Λονδίνου, η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας, δήλωσε την Τρίτη ότι διαφωνεί με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Οσμπορν, αποκλείοντας μια ενδεχόμενη συμφωνία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά, μολονότι ο Οσμπορν είχε δηλώσει δημόσια –και σε μια ένδειξη ότι το κλίμα στη Βρετανία για τις κλεμμένες ελληνικές αρχαιότητες έχει αλλάξει– ότι μια τέτοια θα μπορούσε να υπάρξει.
Η αντίδραση από τη Λιζ Τρας ήρθε δύο ημέρες μετά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την Κυριακή, στους Sunday Times, ο οποίος ανέφερε ότι θα ζητήσει από την Τρας την επιστροφή τους στην Ελλάδα.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Οσμπορν είχε δηλώσει, ήδη από τον περασμένο Ιούνιο, ότι «είναι δυνατή μια συμφωνία» με την Ελλάδα. Λεπτομέρεια: O Οσμπορν διατέλεσε υπουργός Οικονομικών με τον κόμμα των Συντηρητικών της Βρετανίας από το 2010 ως το 2016 στην κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον, πολλοί περίμεναν το 2016 ότι θα ήταν ο επόμενος πρωθυπουργός, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι δεν έχει εγκαταλείψει αυτή τη φιλοδοξία.
Ισως, δε, να μην είναι τυχαίο ότι ο Οσμπορν άσκησε τις τελευταίες μέρες σφοδρή κριτική στην Τρας, μιλώντας για «σχιζοφρένεια» στην οικονομική πολιτική, και ζήτησε από την κυβέρνησή της να αλλάξει ρότα και να εγκαταλείψει τον «μίνι προϋπολογισμό» που προκάλεσε 10ήμερη οικονομική θύελλα –ύστερα εξάλλου από τη δραματική πτώση της στερλίνας και την παρέμβαση του ΔΝΤ, η Τρας αναγκάστηκε σε μια εντυπωσιακή και ταπεινωτική αναδίπλωση.
Οι λονδρέζικοι Times υπενθύμισαν ως προς το θέμα των Γλυπτών ότι ο αναπληρωτής διευθυντής του βρετανικού Μουσείου, Τζόναθαν Γουίλιαμς, δήλωσε τον Ιούλιο ότι «αυτό που ζητάμε είναι μια ενεργή “σύμπραξη του Παρθενώνα” με τους φίλους και συναδέλφους μας στην Ελλάδα. Πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχει χώρος για μια πραγματικά δυναμική και θετική συζήτηση, στο πλαίσιο της οποίας μπορούν να βρεθούν νέοι τρόποι συνεργασίας».
Με βάση τις δημοσκοπήσεις, το ποσοστό των Βρετανών υπέρ της επιστροφής αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Ενώ το 2014 σε έρευνα του YouGov το ποσοστό των Βρετανών που έλεγαν «ναι» ήταν 37%, το 2018, σε νέα δημοσκόπηση του YouGov, στο ερώτημα σε ποιον ανήκουν τα Γλυπτά, το 56% απάντησε στην Ελλάδα και μόλις το 20% στη Βρετανία. Και τον Νοέμβριο 2022, μετά τη νέα ανακίνηση του θέματος, το εν λόγω ποσοστό στο ίδιο ερώτημα αυξήθηκε άλλες τρεις μονάδες, φτάνοντας το 59%.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News