Το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την επιστροφή του «Oruc Reis» θα συζητήσουν σήμερα Παρασκευή οι 27 ηγέτες της ΕΕ κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, παρότι δεν ήταν στο πρόγραμμα.
«Η Τουρκία παραμένει συνεπής στην προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ πρέπει να δείξει την ίδια συνέπεια στην εφαρμογή των αποφάσεων που έχει ήδη λάβει, ώστε η συμπεριφορά της Τουρκίας να έχει τις ανάλογες συνέπειες», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος το μεσημέρι της Πέμπτης στη Σύνοδο των Βρυξελλών.
Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη άσκηση για την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, η οποία, είτε μας αρέσει είτε όχι, εμφανίζεται διχασμένη ως προς το τι πρέπει να κάνει (και να μην κάνει) με τον Ταγίπ Ερντογάν: Ισπανία, Ιταλία και Ολλανδία, φοβούμενες την έκθεσή τους στην τουρκική οικονομία και τον κίνδυνο μετάδοσης μιας κρίσης στην ΕΕ, δεν θέλουν να ακούν για κυρώσεις και αρκούνται σε χλιαρά και ανούσια ευχολόγια περί αλληλεγγύης σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ από την άλλη εκτός της Αθήνας και της Λευκωσίας, υπάρχουν ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Στη μέση βρίσκεται η Ανγκελα Μέρκελ, προεδρεύουσα της ΕΕ αυτό το εξάμηνο, που νιώθει ότι την «άδειασε» ο Ταγίπ Ερντογάν.
Είναι τόσο λεπτές οι ισορροπίες, που είναι χαρακτηριστικό ότι έπρεπε να φτάσουμε αργά τη νύχτα, μετά το δείπνο, για να γίνει γνωστό ότι το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης, καθώς η τακτική Σύνοδος Κορυφής δεν είχε το θέμα στην ατζέντα – οι «27» επρόκειτο να επικεντρωθούν στο πρόβλημα του Brexit.
Για να το πετύχει αυτό, ο κ. Μητσοτάκης είχε πάλι τη στήριξη της Αυστρίας (που σταθερά απαιτεί κυρώσεις κατά του Ερντογάν) και της Γαλλίας, με τον Εμανουέλ Μακρόν να δηλώνει ότι το ζήτημα της Τουρκίας επανέρχεται στο τραπέζι «υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων».
Το ότι ο κ. Μητσοτάκης θα κλείσει την παρουσία του στις Βρυξέλλες έχοντας ενημερώσει τους «27» για τη νέα παρουσία του «Oruc Reis» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά και για την παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ από την πλευρά της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τα Βαρώσια στην Κύπρο, είναι κοινός τόπος.
Αυτό όμως που συνιστά εξέλιξη είναι ότι αργά τη νύχτα συμφωνήθηκε να υπάρχει στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου νέα αναφορά για την Τουρκία. Και το ζήτημα είναι πλέον ποιες διατυπώσεις, ποιες «λέξεις» θα χρησιμοποιηθούν.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά προθυμοποιήθηκε να συντάξει η ίδια ένα προσχέδιο κειμένου για τη στάση της Αγκυρας και να το δώσει στους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη συμπεριφορά της Αγκυρας. «Είναι η δεύτερη φορά», τόνισε σε δηλώσεις του την Πέμπτη, «που οι αναμενόμενες συνομιλίες (ενν. οι διερευνητικές) δεν πραγματοποιούνται και δεν ξέρουμε πότε θα συμβεί αυτό».
«Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε αν υπάρχει πρόοδος σε μία εβδομάδα και τότε θα αποφασίσουμε ποια στάση οφείλει να υιοθετήσει η ΕΕ», πρόσθεσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.
Το τελεσίγραφο που είχε δοθεί στην κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκπνέει τον Δεκέμβριο και πρέπει να δοθούν απαντήσεις στην πράξη.
Για τα άλλα ζητήματα που απασχόλησαν την Πέμπτη τη Σύνοδο, οι «27» εξέφρασαν ανησυχία, διότι η πρόοδος που έχει γίνει στο ζήτημα του Brexit δεν είναι αρκετή για να υπάρξει συμφωνία. Επιπλέον, για την κλιματική αλλαγή, κατατέθηκε η πρόταση για μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου στο 55% μέχρι το 2030, ωστόσο φαίνεται ότι η ΕΕ ακόμη έχει δρόμο ώσπου να ορίσει αυτόν τον στόχο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News