Η εταιρεία που παράγει το περίφημο εμφιαλωμένο νερό Perrier αναγκάστηκε να καταστρέψει δύο εκατομμύρια μπουκάλια μεταλλικό νερό, αφότου οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακάλυψαν E.coli και άλλα βακτήρια σε ένα από τα πηγάδια της. Η υπόθεση, όμως, σύμφωνα με τους Times, φέρνει στο προσκήνιο τη γενικότερη ανησυχία για την ποιότητα του εμφιαλωμένου νερού.
Στο τελευταίο σκάνδαλο που πλήττει την εταιρεία, το νερό κρίθηκε ακατάλληλο για κατανάλωση μετά τον εντοπισμό των βακτηρίων σε μια πηγή στο Βεργκέζ, κοντά στην πόλη Νιμ. Το E.coli μπορεί να προκαλέσει σοβαρή εντερική λοίμωξη, ενώ σε κάποιες –σπάνιες– περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε θανατηφόρα νεφρική ανεπάρκεια.
Οι Αρχές διέταξαν την άμεση αναστολή της παραγωγής νερού από το συγκεκριμένο πηγάδι, το οποίο είναι από τις βασικές πηγές της Perrier από τότε που ιδρύθηκε το εμπορικό σήμα, το 1903. Το πηγάδι είναι ένα από τα επτά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του Perrier. Η Nestlé Waters France, στην οποία ανήκει η Perrier, δέχεται πιέσεις να βελτιώσει τις διαδικασίες παραγωγής από τότε που παραδέχτηκε, τον περασμένο Ιανουάριο, ότι είχε χρησιμοποιήσει παράνομες διαδικασίες επεξεργασίας στα νερά Perrier και Vittel για την απομάκρυνση των ρύπων.
Η βακτηριακή μόλυνση εντοπίστηκε πριν από τη διανομή των μπουκαλιών και αυτά καταστράφηκαν «προληπτικά», σύμφωνα με τη Nestlé. Ο επιχειρηματικός κολοσσός απέδωσε το πρόβλημα σε μια «μικροβιολογική απόκλιση», που, όπως είπε, εμφανίστηκε έπειτα από έντονες βροχοπτώσεις, όταν καταιγίδες έπληξαν τη νότια Γαλλία τον περασμένο μήνα. «Ολα τα μπουκάλια που κυκλοφορούν στην αγορά μπορούν να καταναλωθούν με απόλυτη ασφάλεια», πρόσθεσε η ανακοίνωση.
Πριν από τρεις μήνες, σύμφωνα με τους Times, η Nestlé παραδέχτηκε ότι παραβίασε τους γαλλικούς κανονισμούς και τους κανονισμούς της ΕΕ χρησιμοποιώντας απολύμανση με υπεριώδη ακτινοβολία και διήθηση ενεργού άνθρακα για τον καθαρισμό του μεταλλικού νερού Perrier και Vittel. Αυτές οι διαδικασίες, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης με κόπρανα, επιτρέπονται για το νερό της βρύσης, αλλά απαγορεύονται για τα «φυσικά μεταλλικά νερά», τα οποία υποτίθεται ότι προέρχονται από υπόγειες πηγές και δεν απαιτούν απολύμανση. Η Nestlé έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για παράνομη επεξεργασία άλλου μεταλλικού νερού, συμπεριλαμβανομένων των Contrex και Hépar. Είπε ότι είχε σταματήσει τις πρακτικές και ότι τα νερά της ήταν πάντα ασφαλή για πόση.
Η γαλλική Γερουσία ξεκίνησε κοινοβουλευτική έρευνα αυτόν τον μήνα με στόχο να «ρίξει φως στις αποτυχίες του κράτους» στην εποπτεία της παραγωγής εμφιαλωμένου νερού.
Η εφημερίδα Le Monde και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι έκλεινε τα μάτια στις παραβιάσεις, παρά την επίσημη έκθεση το 2022 που αποκάλυπτε ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο των γαλλικών εμπορικών σημάτων μεταλλικού νερού είχαν χρησιμοποιήσει απαγορευμένες διαδικασίες.
Η εμπιστευτική έκθεση, που μόλις πρόσφατα διέρρευσε στα γαλλικά ΜΜΕ, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν έχουν εντοπιστεί κίνδυνοι για την υγεία από εμφιαλωμένο νερό σε αυτό το στάδιο.
Η κυβέρνηση αποφάσισε να ερευνήσει την παραγωγή μεταλλικού νερού όταν ένας πληροφοριοδότης ειδοποίησε τις αρχές για τη χρήση παράνομων διαδικασιών το 2020. Το επόμενο έτος η Nestlé ενημέρωσε τις αρχές ότι θα διέκοπτε τις πρακτικές.
Επίσης, οι αποκαλύψεις του Ιανουαρίου, ότι ένα λίτρο εμφιαλωμένο μεταλλικό νερό περιέχει εκατοντάδες χιλιάδες μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικό, γνωστά ως νανοπλαστικό, προκάλεσαν συναγερμό στο κοινό, αν και δεν είναι γνωστό εάν τα σωματίδια είναι επικίνδυνα για την υγεία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News