1170
H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της νέας δομής της Κομισιόν | REUTERS/Johanna Geron

H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε τη νέα Κομισιόν

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2024, 11:19
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 17/09/2024, 12:12
H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της νέας δομής της Κομισιόν
|REUTERS/Johanna Geron

H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε τη νέα Κομισιόν

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2024, 11:19
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 17/09/2024, 12:12

Στην παρουσίαση της νέας δομής και σύνθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προχώρηση την Τρίτη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενώπιον της διάσκεψης των προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ενώ ακολούθησε σχετική συνέντευξη Τύπου.

Οπως επεσήμαναν αναλυτές, η νέα δομή της Κομισιόν αποκάλυψε, πέρα από τις νέες ισορροπίες στην ευρωπαϊκή γραφειοκρατία, τις προτεραιότητες της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την επόμενη πενταετία.

Σε κάθε περίπτωση η ανακοίνωση της νέας Επιτροπής έγινε με καθυστέρηση και με έντονο παρασκήνιο.

Αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 11 Σεπτεμβρίου, όμως, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την ανέβαλε για τις 17 Σεπτεμβρίου, ώστε να δώσει χρόνο στην επιτροπή ευρωπαϊκών υποθέσεων του κοινοβουλίου της Σλοβενίας να επικυρώσει την υποψηφιότητα της Μάρτα Κος. Λόγω των αντιδράσεων της σλοβένικης αντιπολίτευσης –που απαίτησε να δημοσιευθεί η επιστολή της Φον ντερ Λάιεν προς τον σλοβένο πρωθυπουργό, με την οποία ζητούσε την αλλαγή του άνδρα υποψήφιου επιτρόπου, ώστε να πετύχει ισότητα των φύλων και στο νέο κολλέγιο των επιτρόπων– η επιτροπή δεν έχει ακόμα συγκληθεί.

Επίσης η παρουσίαση της δομής της νέας Κομισιόν έγινε στη σκιά της αιφνιδιαστικής αλλαγής του γάλλου Επιτρόπου: ως γνωστόν, ο Τιερί Μπρετόν παραιτήθηκε, αφού δεν τον ήθελε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον «άδειασε» και ο Εμανουέλ Μακρόν, και ανέλαβε στη θέση του ο Στεφάν Σεζουρνέ.

Ο Μπρετόν κατήγγειλε δημοσίως ότι για την απόσυρση του ονόματός του υπήρξε «πολιτικό παζάρι» μεταξύ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Εμανουέλ Μακρόν με «αντάλλαγμα» ένα «ισχυρό χαρτοφυλάκιο» για τη Γαλλία.

Το Politico έγραψε ότι ο αποδυναμωμένος μετά τις ευρωεκλογές Μακρόν αποδέχτηκε τελικά την πρόταση-τελεσίγραφο της Φον ντερ Λάιεν να… τιμηθεί η Γαλλία με ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο αν έβαζε «οποιονδήποτε άλλο εκτός από τον Μπρετόν», από το να υποτιμηθεί με μια χαμηλού προφίλ θέση στη νέα Κομισιόν, αν επέμενε στον διορισμό του 69χρονου πρώην υπουργού Οικονομικών, ο οποίος την τελευταία πενταετία είχε αναλάβει την Εσωτερική Αγορά, θέση από την οποία ήρθε σε σύγκρουση τόσο με επιχειρηματικά συμφέροντα όσο και με την ίδια τη γερμανίδα επικεφαλής της Επιτροπής.

H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τη Ρομπέρτα Μετσόλα, το πρωί της Τρίτης στη διάσκεψη των προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (REUTERS/Johanna Geron)

Ολα εξάλλου ήταν προϊόν ενός μεγάλου πολιτικού παζαριού. Είχε προεξοφληθεί, για παράδειγμα, πως η Φον ντερ Λάιεν θα μοίραζε τις ισχυρές θέσεις των εκτελεστικών αντιπροέδρων στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα: το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) θα εκπροσωπηθεί από τη Φινλανδή Χένα Βιρκούνεν, οι Σοσιαλδημοκράτες (PES) από την Ισπανίδα Τερέζα Ριμπέρα, οι Φιλελεύθεροι (Renew) από τον Γάλλο Στεφάν Σεζουρνέ και την Κάγια Κάλας που θα είναι η νέα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας, ενώ οι Συντηρητικοί και Mεταρρυθμιστές (ECR) από τον Ιταλό Ραφαέλε Φίτο.

Βέβαια, η επιλογή του Ραφαέλε Φίτο για τη θέση εκτελεστικού αντιπροέδρου έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στις πολιτικές ευρωομάδες των Σοσιαλιστών, Πρασίνων και Φιλελεύθερων, αλλά αυτό δεν πτόησε την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Η πλειοψηφία των νέων επιτρόπων εξάλλου θα προερχόταν από το ΕΛΚ, την πολιτική «οικογένεια» της Φον ντερ Λάιεν, λόγω της αριθμητικής υπεροχής των πρωθυπουργών, που ανήκουν στο κόμμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η Ελλάδα, δηλαδή ο Απόστολος Τζιτζικώστας, απερχόμενος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, αναμενόταν να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών –και όντως ο διορισμός αυτός επιβεβαιώθηκε από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην παρουσίαση της δομής της Κομισιόν στο Στρασβούργο. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά τη συνάντησή της με τους προέδρους των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε: «O Απόστολος Τζιτζικώστας θα είναι υπεύθυνος για τις βιώσιμες μεταφορές και τον τουρισμό. Θα είναι επίσης υπεύθυνος για την κινητικότητα των αγαθών και των ατόμων. Υπάρχουν επίσης βασικοί τομείς για την ανταγωνιστικότητα αλλά και για μεταβάσεις για τη σύνδεση των ανθρώπων και την προώθηση των τοπικών οικονομιών».

 

Οπως ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η νέα Επιτροπή θα έχει έξι εκτελεστικούς αντιπροέδρους: τέσσερις γυναίκες και δύο άνδρες.

Η Τερέζα Ριμπέιρα (Ισπανία) θα είναι εκτελεστική αντιπρόεδρος μιας καθαρής, δίκαιης και ανταγωνιστικής μετάβασης. Θα είναι επίσης υπεύθυνη για την πολιτική ανταγωνισμού. Θα καθοδηγήσει τις εργασίες για να διασφαλίσει ότι η Ευρώπη θα τηρήσει τους στόχους της που ορίζονται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Η Χένα Βιρκούνεν (Φινλανδία) θα είναι η εκτελεστική αντιπρόεδρος για την Τεχνολογία, την Ασφάλεια και τη Δημοκρατία. Θα είναι επίσης υπεύθυνη για το χαρτοφυλάκιο των τεχνολογιών αιχμής. «Θα ζητήσω από τη Χένα να εξετάσει τις εσωτερικές και εξωτερικές πτυχές της ασφάλειας. Αλλά και να ενισχύσουμε τα θεμέλια της δημοκρατίας μας, όπως το κράτος δικαίου, και να την προστατέψουμε όπου κι αν δέχεται επίθεση», είπε η πρόεδρος της Επιτροπής.

Ο Στεφάν Σεζουρνέ (Γαλλία) θα είναι ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος για την Ευημερία και τη Βιομηχανική Στρατηγική. Θα είναι επίσης υπεύθυνος για τη βιομηχανία, τις ΜΜΕ και το χαρτοφυλάκιο της Ενιαίας Αγοράς. «Θα καθοδηγήσει το έργο για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ανάπτυξη των εταιρειών μας -από τις επενδύσεις και την καινοτομία μέχρι την οικονομική σταθερότητα και το εμπόριο και την οικονομική ασφάλεια», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Κάγια Κάλας (Εσθονία) θα είναι η ύπατη εκπρόσωπος και αντιπρόεδρός της ΕΕ. «Βρισκόμαστε σε μια εποχή γεωστρατηγικών αντιπαλοτήτων και αστάθειας. Η εξωτερική μας πολιτική και η πολιτική ασφαλείας πρέπει να σχεδιαστεί έχοντας κατά νου αυτήν την πραγματικότητα και πρέπει να είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένη με τα δικά μας συμφέροντα», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής και πρόσθεσε: «Ξέρω ότι μπορώ να βασιστώ σε αυτήν» για να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνουμε Γεωπολιτική Επιτροπή.

Η Ροχάνα Μινζάτου (Ρουμανία) είναι η εκτελεστική αντιπρόεδρος για τους Ανθρώπους, τις Δεξιότητες και την Ετοιμότητα. Θα έχει την ευθύνη για τις δεξιότητες, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, τις ποιοτικές θέσεις εργασίας και τα κοινωνικά δικαιώματα. Η Ρ. Μινζάτου θα ηγηθεί κυρίως της Ένωσης Δεξιοτήτων και του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Θα επικεντρωθεί σε εκείνους τους τομείς που είναι κρίσιμοι για την ένωση της κοινωνίας.

Ο Ραφαέλε Φίτο (Ιταλία) θα είναι ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις. Θα είναι υπεύθυνος για το χαρτοφυλάκιο που ασχολείται με την πολιτική συνοχής, την περιφερειακή ανάπτυξη και τις πόλεις. «Θα αξιοποιήσουμε την εκτεταμένη εμπειρία του για να βοηθήσουμε στον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση των πολιτικών μας για τη συνοχή, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη», ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής.

Πιο αναλυτικά και όπως ανακοινώθηκε από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Τις θέσεις των έξι εκτελεστικών αντιπροέδρων αναλαμβάνουν οι:

Τερέζα Ριμπέρα για την Πράσινη μετάβαση, θα είναι υπεύθυνη και για ζητήματα ανταγωνιστικότητας

Χένα Βίρκουνεν για τη Δημοκρατία και την Ψηφιακή Τεχνολογία

Στεφάν Σεζουρνέ για τη Βιομηχανική Στρατηγική και Ενιαία Αγορά

Κάγια Κάλας, επίτροπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής

Ροξάνα Μιρζάτου για τα Κοινωνικά Δικαιώματα

Ραφαέλ Φίτο για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις

Τις θέσεις των Επιτρόπων αναλαμβάνουν οι:

Μάρος Σέφκοβιτς για το Εμπόριο

Βάλντις Ντομπρόβσκις για την Οικονομία, την Παραγωγικότητα και για την Εφαρμοστικότητα

Ντουμπράφσκα Σουίτσα για τη Μεσόγειο

Όλιβερ Βαρχέλι για θέματα Υγείας

Βούπκε Χοέστρα για θέματα Περιβάλλοντος

Άντριους Κουμπίλιους για θέματα Αμυνας και Διαστήματος

Μάρτα Κος για θέματα Διεύρυνσης

Κώστας Καδής για θέματα Αλιείας

Απόστολος Τζιτζικώστας για θέματα Μεταφορών και Τουρισμού

Χάτζα Λαμπίπ για θέματα Διαχείρισης Κρίσεων

Μαρία Αλμπουκέρκι για θέματα Οικονομικής Πολιτικής

Πιοτρ Σεραφίμ για θέματα Προϋπολογισμού

Νταν Γιόργκενσεν για θέματα Ενέργειας και Οικιστικής Πολιτικής

Εκατερίνα Ζαχαρίεβα για θέματα Startups και Kαινοτομίας

Μάικλ Μαγκράθ για θέματα Δικαιοσύνης

Κρίστοφ Χάνσεν για θέματα Γεωργίας

Γκλέν Μικάλεφ για θέματα Νεολαίας και Αθλητισμού

Γιόζεφ Σίκελα για θέματα Διεθνών Συνεργασιών:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...