445
Ο διαστημικός σταθμός Lunar Orbital Platform Gateway, απώτερο σχέδιο της NASA για την σεληνιακή εξερεύνηση | Reuters

H NASA επιστρέφει στη Σελήνη με σχέδια για νέο διαστημικό σταθμό

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2019, 19:12
Ο διαστημικός σταθμός Lunar Orbital Platform Gateway, απώτερο σχέδιο της NASA για την σεληνιακή εξερεύνηση
|Reuters

H NASA επιστρέφει στη Σελήνη με σχέδια για νέο διαστημικό σταθμό

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2019, 19:12

Σχεδόν 50 χρόνια από τότε που ο άνθρωπος πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στο φεγγάρι –τον Ιούλιο του 1969- και 47 έτη από την τελευταία –τον Δεκέμβριο του 1972- η NASA θα επιστρέψει στον φυσικό δορυφόρο της Γης, όπως εξήγγειλε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς.

Αυτό που ωστόσο καθιστά διαφορετικό το νέο πρότζεκτ της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας είναι το ότι στα άμεσα πλάνα της ΝASA είναι ο σχεδιασμός τακτικών αποστολών στη Σελήνη και έπειτα στον Άρη.

Πώς θα συμβεί αυτό;

Μέσα από τον νέο διεθνή διαστημικό σταθμό Lunar Orbital Platform Gateway, που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από το δορυφόρο της Γης και ο οποίος θα υποστηρίζει τις μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές.

Ο σταθμός αυτός θα λειτουργεί ως βάση προκειμένου η NASA να στείλει αποστολή στον φυσικό δορυφόρο της Γης έως το 2020, ενώ στη συνέχεια να στρέψει την προσοχή της στον ‘Αρη, από όπου προγραμματίζει να συλλέξει και να επιστρέψει το πρώτο δείγμα γύρω στο 2028.

Αυτό δήλωσε, σύμφωνα με το BBC, ο επικεφαλής της Τζιμ Μπράιντενσταϊν παρουσιάζοντας στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα την κυβερνητική πρόταση για το νέο προϋπολογισμό της υπηρεσίας για το 2020.

«Για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία θα έχουμε χρήματα στον προϋπολογισμό μας για μια επιστροφή στο φεγγάρι με ανθρώπους. Ο πρόεδρος Τραμπ μας έδωσε την εντολή για επιστροφή στη Σελήνη και πρόκειται να το κάνουμε σύντομα, ίσως ακόμη και το 2019, αλλά τουλάχιστον το 2020», όπως είπε ο Μπράιντενσταϊν.

«Ενδιαφερόμαστε να μάθουμε για όλη τη Σελήνη, υπάρχουν πολλά που δεν ξέρουμε γι’ αυτή», τόνισε, προσθέτοντας πως η NASA θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα όπως ρομποτικά ρόβερ και στατικές ακάτους για να μελετήσει εξονυχιστικά όλη τη σεληνιακή επιφάνεια, έχοντας πάντα κατά νου ότι «ο Αρης είναι ο τελικός μας στόχος».

Η αποστολή συλλογής και επιστροφής δειγμάτων, ώστε να μελετηθούν από τους επιστήμονες στη Γη, θα βασιστεί σε πετρώματα που στο μεταξύ θα έχει συλλέξει η μελλοντική αποστολή Mars 2020, που θα στείλει ένα νέο ρόβερ στον Αρη μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021.

Μάλιστα εκτός από το ρόβερ, για πρώτη φορά θα σταλεί ένα μικρό ελικόπτερο στον Αρη.

Ο Μπράιντενσταϊν είχε δηλώσει πρόσφατα ότι στην επόμενη αποστολή στη Σελήνη, την πρώτη μετά το 1972, θα μετάσχει σίγουρα και μια γυναίκα, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Πενς.

«Κατ’ εντολή του προέδρου, η επίσημη πολιτική αυτής της κυβέρνησης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είναι να ξαναστείλουμε αμερικανούς αστροναύτες στη Σελήνη μέσα σε πέντε χρόνια», είπε ο Πενς σε ομιλία του στο Χάντσβιλ της Αλαμπάμα.

«Η πρώτη γυναίκα και ο επόμενος άνδρας στη Σελήνη θα είναι αμερικανοί αστροναύτες, που θα φτάσουν με αμερικανικούς πυραύλους που θα έχουν εκτοξευτεί από το αμερικανικό έδαφος», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...