H κάβα η… υποβρύχια έχει το καλύτερο κρασί
Χαμηλή θερμοκρασία και σκοτάδι χρειάζεται το κρασί για να ωριμάσει και πού καλύτερα να βρεθούν αυτές οι συνθήκες παρά στον βυθό της θάλασσας.
Αυτό σκέφτηκαν οι οινοπαραγωγοί στο Μπαντόλ της Προβηγκίας στη Γαλλία που έκαναν το πείραμα με μεγάλη επιτυχία, γράφουν οι Times του Λονδίνου.
Δοκιμαστικά άφησαν 120 μπουκάλια κόκκινο, λευκό και ροζέ κρασί σε βάθος 40 μέτρων μέσα στη θάλασσα για ένα χρόνο. Σε αυτό το βάθος, το σκοτάδι είναι μόνιμο (όχι απόλυτο πάντως), η θερμοκρασία χαμηλή και σταθερή και οι δονήσεις ελάχιστες.
Φυσικά, χρειάζεται και ειδική εγκατάσταση για τα δοχεία που φιλοξενούσαν τα μπουκάλια και σφράγισμα με κερί για να μην υποχωρήσει το πώμα.
Η έμπνευσή τους ήταν η ανεύρεση 168 μπουκαλιών σαμπάνιας από ένα ναυάγιο του 1840 στη Βαλτική τα οποία εντοπίστηκαν το 2010 σε καλή κατάσταση. Συχνός είναι και ο εντοπισμός μπουκαλιών που είχαν βυθιστεί σε πιο πρόσφατες εποχές, όπως τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι γευσιγνώστες που δοκίμασαν τα «υποθαλάσσια» μπουκάλια στη Προβηγκία έδειξαν να τα προτιμούν σε σχέση με τα μπουκάλια που είχαν μείνει στο κελάρι για ένα χρόνο. Οι συνθήκες μέσα στο νερό ωριμάζουν διαφορετικά το κρασί και απελευθερώνουν διαφορετικά αρώματα, έλεγαν αργότερα αρκετά ενθουσιασμένοι.
Την ιδέα των οινοπαραγωγών του Μπαντόλ, που ως τώρα αποδεικνύεται αρκετά επιτυχημένη, είχαν παραγωγοί και σε άλλα σημεία στη Γαλλία, όπως στην περιοχή του Μπορντό. Ακόμη βορειότερα, στη Βρετάνη, μια εταιρεία δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες της να φτιάξουν τη δική τους υποβρύχια κάβα σε βάθος 60 μέτρων.
Αν υπάρχει κάτι αλμυρό σε όλα αυτά δεν είναι το θαλασσινό νερό που (θεωρητικά) δεν αλλοιώνει τα εκλεκτά κρασιά, αλλά η τιμή του πειράματος. Φτάνει τα 13.000 ευρώ για κάθε παρτίδα που παλαιώνεται στον βυθό.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News