Όταν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ άφηνε να εννοηθεί, μετά τη συνάντησή του με τον ρώσο ομόλογό του στο Ελσίνκι την Δευτέρα το απόγευμα, ότι «δεν έχει κανέναν λόγο να πιστεύει τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών αλλά εμπιστεύεται τον Βλαντίμιρ Πούτιν όταν του δηλώνει ότι η χώρα του δεν αναμείχθηκε στην προεκλογική διαδικασία το 2016», ασφαλώς θα γνώριζε πως άνοιγε τον ασκό του Αιόλου.
Ο Τραμπ δεν είπε ούτε μία επικριτική λέξη για το Κρεμλίνο, αντιθέτως, κατήγγειλε την «ηλιθιότητα» της δικής του χώρας (!) και ιδίως την απόφαση να διενεργηθεί έρευνα για τη ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά της υποψίας πως όχι μόνο είναι απρόθυμος να υψώσει το ανάστημά του στον Πούτιν, αλλά επιπλέον άγεται και φέρεται από τον ρώσο ηγέτη.
Πυρ ομαδόν από πολιτικούς του «ομόσταβλους»
Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ προειδοποίησε ότι η στάση του Τραμπ στέλνει μήνυμα «αδυναμίας» στη Μόσχα. «Χαμένη ευκαιρία από τον πρόεδρο Τραμπ» χαρακτήρισε ο Γκρέιαμ, με ανάρτησή του στο Twitter, το γεγονός ότι ο πρόεδρος δεν επέρριψε ευθύνες στη Ρωσία για την ανάμειξή της στις εκλογές του 2016 και δεν έστειλε μια «ισχυρή προειδοποίηση» προς τη Μόσχα για τη στάση της σε μελλοντικές εκλογικές διαδικασίες. «Αυτή η απάντηση από τον πρόεδρο Τραμπ θα θεωρηθεί από τη Ρωσία ως ένδειξη αδυναμίας και θα δημιουργήσει πολλά περισσότερα προβλήματα απ’ όσα επιλύει», πρόσθεσε.
Ο πρώην διευθυντής της CIA, επί Μπαράκ Ομπάμα, Τζον Μπρέναν έκανε ένα βήμα παραπέρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Τραμπ θα πρέπει να καθαιρεθεί από το αξίωμά του γιατί διέπραξε «προδοσία». «Η απόδοση του Ντόναλντ Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου στο Ελσίνκι φτάνει και ξεπερνάει το κατώφλι της παράβασης καθήκοντος. Αγγίζει την προδοσία. Όχι μόνο ήταν ηλίθια τα σχόλιά του, αλλά τον έχει στο τσεπάκι του ο Πούτιν. Ρεπουμπλικανοί Πατριώτες: Πού είστε;» έγραψε ο Μπρέναν στο Twitter.
Ο Τζεφ Φλέικ, Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από την Αριζόνα, γνωστός για την κριτική που ασκεί στον Τραμπ, χαρακτήρισε «επαίσχυντες» τις δηλώσεις Τραμπ στο Ελσίνκι.
«Ποτέ δεν πίστευα ότι κάποια μέρα θα έβλεπα τον αμερικανό πρόεδρό μας να στέκει στο ίδιο βάθρο με τον ρώσο πρόεδρο και να επιρρίπτει ευθύνες στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη ρωσική επιθετικότητα. Αυτό είναι αισχρό» έγραψε ο Φλέικ στο Twitter.
Αλλά και πολλοί Δημοκρατικοί εξαπέλυσαν μύδρους εναντίον του Τραμπ. «Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε την ευκαιρία να εναντιωθεί στον Πούτιν. Σήμερα, λιγότερες από 72 ώρες μετά την παραπομπή 12 νέων Ρώσων από το υπουργείο Δικαιοσύνης για την επίθεση στις εκλογές του 2016, κατηγορεί… τις δύο χώρες», σχολίασε η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.
«Ο Τραμπ εξακολουθεί να πουλάει τις ΗΠΑ στον Πούτιν και τη Ρωσία» και «η αποτυχία υπεράσπισης των Ηνωμένων Πολιτειών αγγίζει την προδοσία», τόνισε ο βουλευτής Τζίμι Γκόμεζ.
Και ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, είπε ότι οι ενέργειες του Τραμπ «ενίσχυσαν τους αντιπάλους μας ενώ αποδυνάμωσαν τις άμυνές μας και εκείνες των συμμάχων μας. Το να συντάσσεται ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών με τον πρόεδρο Πούτιν ενάντια στις αμερικανικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου, τους αμερικανούς αξιωματούχους του αμυντικού τομέα και τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είναι απερίσκεπτο, επικίνδυνο και άτολμο. Ο πρόεδρος θέτει τον εαυτό του πάνω από τη χώρα», τόνισε. Ακόμη πιο σκληρή ήταν η δήλωση του Δημοκρατικού βουλευτή Άνταμ Σιφ, που έγραψε στο Twitter: «Ο πρόεδρος Τραμπ μόλις επιτέθηκε στις υπηρεσίες πληροφοριών και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου επειδή έκαναν τη δουλειά τους, ενώ στεκόταν δίπλα σε έναν δικτάτορα που παρενέβη στις εκλογές μας για να βοηθήσει να εκλεγεί ο Τραμπ». Και συνέχισε: «Ο Πούτιν θα το εκλάβει ως πράσινο φως για να παρέμβει (στις εκλογές) το 2018».
«Η στάση του Τραμπ, σε συνδυασμό με την άρνησή του να υποστηρίξει δημοσίως την κυβέρνησή του για το θέμα της ρωσικής παρέμβασης στις εκλογές του 2016, αποτελεί προδοσία», υποστηρίζει η Washington Post.
«Αρνούμενος να αναγνωρίσει τα απλά γεγονότα σχετικά με τη συμπεριφορά της Ρωσίας (στις εκλογές), και ταυτόχρονα υποτιμώντας το δικαστικό σύστημα της δικής του χώρας, ο πρόεδρος συντάσσεται ανοικτά με τον εγκληματία ηγέτη ενός εχθρικού καθεστώτος», σημειώνει η εφημερίδα.
Ο Πούτιν, εν τω μεταξύ, μάλλον πήρε ακριβώς αυτό που ήθελε. Ανώτεροι αξιωματούχοι στη Μόσχα εκθειάζουν την δήθεν «ρεαλιστική» προσέγγιση του Τραμπ, μια στάση που απορρίπτει οικουμενικές αξίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα ή το κράτος δικαίου.
«Για τον Πούτιν και άλλους Ρώσους που έχουν από καιρό απορρίψει τη συζήτηση για τις δημοκρατικές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, η αδιαφορία του Τραμπ για μια τέτοια συζήτηση ήταν ασφαλώς άκρως συμφέρουσα», γράφει ο ρώσος δημοσιογράφος Αντον Τροιανόφσκι.
«Πολλοί σύμμαχοι του Πούτιν προωθούν αυτόν τον κατά Τραμπ «πολιτικό ρεαλισμό», όπως αυτός έρχεται σε αντιδιαστολή με την στάση των προκατόχων του, όπως ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος συχνά μιλούσε για την ανάγκη χωρών όπως η Ουκρανία να εξελιχθούν περαιτέρω ως δημοκρατικές κοινωνίες».
Άφησε… αποκαΐδια απ’ όπου κι αν πέρασε
Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σε τηλεοπτική του συνέντευξη κατά την επίσκεψή του στην Βρετανία, αποκάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση εχθρό των Ηνωμένων Πολιτειών στα θέματα εμπορίου.
«Νομίζω πως έχουμε πολλούς εχθρούς. Νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας εχθρός, λόγω αυτών που μας κάνουν στα θέματα εμπορίου. Δε θα σκεφτόσασταν την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι όμως ένας εχθρός. Η Ρωσία είναι ένας εχθρός από ορισμένες απόψεις. Η Κίνα είναι ένας εχθρός σε οικονομικό επίπεδο, σίγουρα είναι», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όπως υποστήριξε, αυτές οι χώρες έχουν εκμεταλλευτεί πλήρως τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι το οποίο, άλλωστε επανέλαβε και την Δευτέρα. «Πληρώνουμε το 91% του κόστους για να είναι η Ευρώπη ασφαλής», δήλωσε ο Τραμπ στον παρουσιαστή Σον Χάνιτι του τηλεοπτικού δικτύου Fox News στη συνέντευξη αυτή, που του παραχώρησε στη Φινλανδία.
«Το NATO είναι θαυμάσιο αλλά ωφελεί την Ευρώπη πολύ περισσότερο από ό,τι ωφελεί εμάς», συνέχισε ο Τραμπ.
Ηδη οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση από τον γερμανό υπ. Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος προειδοποίησε τον αμερικανό πρόεδρο να μην προχωρήσει σε «μονομερείς συναλλαγές» σε βάρος των συμμάχων.
«Μονομερείς συναλλαγές (deals) σε βάρος των εταίρων βλάπτουν σε τελική ανάλυση και τις ΗΠΑ», τονίζει ο κ. Μάας στην κυριακάτική Bild. «Όποιος περιφρονεί τους εταίρους του, κινδυνεύει στο τέλος να βγει χαμένος».
Επιπλέον ο κ. Μαας καταλογίζει στον αμερικανό πρόεδρο ότι του λείπει η απαραίτητη ξεκάθαρη στάση που είναι αναγκαία για το διάλογο με τη Ρωσία. «Επί της αρχής» είναι όμως θετικό που οι δύο υπερδυνάμεις συνομιλούν. Για τον γερμανό ΥΠΕΞ θα αποτελούσε «πρόοδο» αν από την συνάντηση της Δευτέρας δινόταν μια ώθηση στον πυρηνικό αφοπλισμό. Μια τέτοια εξέλιξη θα έκανε τον κόσμο πιο ασφαλή από τα 4% επί του ΑΕΠ για την άμυνα, δηλώνει ο Χάικο Μας, αντικρούοντας σχετικό αίτημα του αμερικανού προέδρου στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Πιο επικίνδυνος ο Τραμπ για την παγκόσμια ειρήνη
Στη Γερμανία η δυσπιστία στο πρόσωπο του Ντόναλντ Τραμπ δεν υπάρχει ωστόσο μόνο στον πολιτικό κόσμο. Σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov η πλειοψηφία των Γερμανών έχει θετικότερη γνώμη για τον ρώσο παρά για τον αμερικανό πρόεδρο. Το 64% πιστεύει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πιο επικίνδυνος για τη παγκόσμια ειρήνη, ενώ μόλις ένα 16% θεωρεί πιο επικίνδυνο τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ενδιαφέρον έχει ότι το 56% των ερωτηθέντων θεωρεί ικανότερο τον ρώσο πρόεδρο, ενώ μόλις ένα 5% θεωρεί ικανότερο των δύο τον Ντόναλντ Τραμπ.
«Δεν μπορεί να συγκριθεί οτιδήποτε κακό μπορεί να έκανε στο παρελθόν ένας πρόεδρος των ΗΠΑ με αυτό που έπραξε ο Τραμπ αμφιβάλλοντας για τις δικές του υπηρεσίες πληροφοριών την ίδια ώρα που στέκεται δίπλα στον ηγέτη του κυριότερου γεωπολιτικού αντιπάλου της Αμερικής», γράφει ο Εντουαρντ Λους από τους Financial Times . «Το μέλλον της δυτικής συμμαχίας τίθεται πλέον εν αμφιβόλω».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News