317
Η συγγραφέας του βιβλίου, Τόνια Τσακίρη, με τον Μιχάλη Σαμόλη και τον πρώην δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη |

H ιστορία ενός άστεγου της Αθήνας έγινε βιβλίο

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2024, 21:51
Η συγγραφέας του βιβλίου, Τόνια Τσακίρη, με τον Μιχάλη Σαμόλη και τον πρώην δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη |

H ιστορία ενός άστεγου της Αθήνας έγινε βιβλίο

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2024, 21:51

Το βιβλίο «Αόρατοι Ανθρωποι: Μαθήματα Zωής από τον Aστεγο Μιχάλη Σαμόλη» (εκδ. Παπαδόπουλος), που έγραψε η δημοσιογράφος Τόνια Τσακίρη και παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα στο Public του Συντάγματος, μας προσγειώνει απότομα στη σκληρή πραγματικότητα της Αθήνας την περασμένη δεκαετία. Mέσα από τα μάτια του Μιχάλη Σαμόλη, που από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκε στον δρόμο, μιλάει για την αλληλεγγύη αλλά και τη δύναμη ενός συμπολίτη μας που στάθηκε στα πόδια του.

Στην παρουσίαση (10/6) μίλησαν, μεταξύ άλλων, για το βιβλίο ο πρώην δήμαρχος Αθηνών Κώστας Μπακογιάννης, ο ίδιος ο Μιχάλης Σαμόλης, που είναι άλλωστε το κεντρικό πρόσωπο του χρονικού, και η συγγραφέας. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος, μεταφράστρια και ποιήτρια Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη.

Ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε στη γνωριμία του με τον Μιχάλη Σαμόλη κατά τη θητεία του ως δήμαρχος Αθηναίων, η οποία έχει καταλήξει σε φιλία. Σήμερα ο κ. Σαμόλης κατοικεί στον αναβαθμισμένο ξενώνα αστέγων του Δήμου Αθηναίων (στο Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων, που ανήκει στον ΚΥΑΔΑ).

Ο Μιχάλης Σαμόλης είναι ένας άνθρωπος της διπλανής πόρτας που ένα πρωί την εποχή της κρίσης έβαλε όλη τη ζωή του σε μια βαλίτσα, βρέθηκε στον δρόμο, αλλά βρήκε τη δύναμη να σταθεί στα πόδια του. Σκοπός της ζωής του πλέον είναι να βοηθάει τους συνανθρώπους του να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Η δημοσιογράφος Τόνια Τσακίρη προσκαλεί τον αναγνώστη να βιώσει τις προσωπικές, συναρπαστικές ιστορίες του Μιχάλη Σαμόλη και να διδαχθεί από τα μαθήματα ζωής που μεταδίδει ο ίδιος μέσα από όσα της αφηγήθηκε.

Σήμερα ο κ. Σαμόλης είναι πωλητής του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» και οδηγός στις «Αόρατες Διαδρομές», ενώ το μότο ζωής του είναι ότι «η ευτυχία βρίσκεται στα λίγα, που είναι και τα σπουδαία, και όχι στα πολλά».

Οπως σημειώνεται στο πληροφοριακό υλικό που συνοδεύει την έκδοση, «ο Μιχάλης Σαμόλης έχει δώσει συνεντεύξεις σε τηλεοπτικά κανάλια της Αμερικής, της Κίνας και του BBC, ενώ έχει εμφανιστεί σε θεατρικές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου και της Λυρικής Σκηνής και τίποτα δεν τον σταματά»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...