552
|

H Ισλανδία επιστρέφει στο κυνήγι της φάλαινας προκαλώντας κατακραυγή

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2024, 13:03

H Ισλανδία επιστρέφει στο κυνήγι της φάλαινας προκαλώντας κατακραυγή

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2024, 13:03

Η Ισλανδία ενέκρινε τη θανάτωση σχεδόν 100 φαλαινών, αφού προηγουμένως είχε αναστείλει για λίγο το κυνήγι της, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την επιβίωση του είδους. Η επιστροφή της χώρας στη συγκεκριμένη πρακτική ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, όπως γράφουν οι λονδρέζικοι Times.

Ομάδες προστασίας των ζώων επέκριναν την απόφαση του ισλανδικού υπουργείου Αλιείας να εκδώσει άδεια στην τελευταία εναπομείνασα εταιρεία φαλαινοθηρίας της χώρας, Hvalur hf, να σκοτώσει 99 πτεροφάλαινες κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, που συνήθως διαρκεί μέχρι τον Σεπτέμβριο.

«Αυτή η απόφαση θα αμαυρώσει τη διεθνή εικόνα της Ισλανδίας», δήλωσε η Κλερ Πέρι, ακτιβίστρια στην Υπηρεσία Περιβαλλοντικών Ερευνών, που εδρεύει στο Λονδίνο.

Ο Πάτρικ Ράματζ, διευθυντής του Διεθνούς Ταμείου για την Προστασία των Ζώων, είπε: «Ο κόσμος παρακολουθεί την Ισλανδία, περιμένοντας η κυβέρνησή της να σταματήσει για πάντα τη φαλαινοθηρία. Καθώς οι πληθυσμοί των ζώων αυτών μειώνονται σημαντικά, η σφαγή ακόμη 99 φαλαινών δεν έχει κανένα νόημα».

Μια διεθνής απαγόρευση της εμπορικής φαλαινοθηρίας τέθηκε σε ισχύ πριν από περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες. Ωστόσο, η Ισλανδία, η Νορβηγία και η Ιαπωνία συνέχισαν τη φαλαινοθηρία, με την Ιαπωνία αυτή την εβδομάδα να προσθέτει τις πτεροφάλαινες στον κατάλογο των προς σφαγή ζώων.

Καλοκαίρι 2010: Εργαζόμενοι ρυμουλκούν πτερυγοφάλαινα σε μονάδα επεξεργασίας στο σταθμό φαλαινοθηρίας Hvalfjordur, βόρεια του Ρέικιαβικ (REUTERS/Ingolfur Juliusson)

Οι υπεύθυνοι της εκστρατείας είχαν χαιρετίσει την απόφαση της Ισλανδίας να αναστείλει τη φαλαινοθηρία τον περασμένο Ιούνιο, όταν η κυβέρνηση της χώρας είχε υπονοήσει ότι η πρακτική αυτή θα μπορούσε να σταματήσει εντελώς.

Το μορατόριουμ ενεργοποιήθηκε αφότου η Αρχή Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων της χώρας διαπίστωσε ότι οι φάλαινες υπέφεραν κατά τη θανάτωσή τους, σε σημείο που παραβίαζε τους νόμους της χώρας για την καλή διαβίωση των ζώων. Ενα βίντεο που βγήκε στη δημοσιότητα έδειχνε μια φάλαινα σε αγωνία επί πέντε ώρες. Οι φάλαινες που δεν πέθαναν αμέσως μετά τον πυροβολισμό τους κατά τη διάρκεια της φαλαινοθηρικής περιόδου του 2022, χρειάστηκαν κατά μέσο όρο 11,5 λεπτά για να πεθάνουν.

Ομως, παρά τις ελπίδες που δημιούργησε, η αναστολή αποδείχθηκε βραχύβια. Τον Αύγουστο η Ισλανδία άνοιξε ξανά την πόρτα στη φαλαινοθηρία, απλώς με αυστηρότερους κανόνες.

Η άδεια ισχύει φέτος για 128 φάλαινες. Στην πραγματικότητα, λιγότερες θα κυνηγηθούν, καθώς η Hvalur hf θα στοχεύσει σε 99 που βρίσκονται στην περιοχή της Γροιλανδίας και της Δυτικής Ισλανδίας, όπως έγραψε στην αίτηση που κατέθεσε τον περασμένο Ιανουάριο.

Η κοινή γνώμη στην Ισλανδία έχει στραφεί κατά της φαλαινοθηρίας. Μια δημοσκόπηση, το περασμένο καλοκαίρι, διαπίστωσε ότι το 51% του κοινού αντιτίθεται στο κυνήγι φαλαινών, έναντι 42% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό πριν από τέσσερα χρόνια.

Οι πληθυσμοί της πτεροφάλαινας εκτιμάται ότι αυξάνονται ξανά. Το είδος έχει ταξινομηθεί ως ευάλωτο στην Κόκκινη Λίστα της IUCN, με ελαφρά βελτίωση στο βαθμό κινδύνου για την επιβίωσή του από την περίοδο 1996-2018. Παραμένει παρόλα αυτά σε επισφάλεια.

«Οι πτεροφάλαινες που κυνηγάει ο φαλαινοθηρικός στόλος της Ισλανδίας θεωρούνται παγκοσμίως ευάλωτο είδος. Η ανάγκη για προστασία των φαλαινών είναι κρίσιμη και η Ισλανδία ουσιαστικά πετάει την ευκαιρία να τερματιστεί η σφαγή στη θάλασσα», δήλωσε ο Ανταμ Πέιμαν, διευθυντής προγραμμάτων άγριας ζωής στο Humane Society International, μια φιλανθρωπική οργάνωση για την προστασία των ζώων.

Αλλες ομάδες εξέφρασαν την οργή τους αυτόν τον μήνα για τις εικόνες από το παραδοσιακό ετήσιο κυνήγι για κρέας φάλαινας στις Νήσους Φερόες. Η Sea Shepherd Conservation Society είπε ότι η διαδικασία, στην οποία θανατώθηκαν 138 φάλαινες, ήταν «άνευ προηγουμένου» σε κτηνωδία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...