Τεράστιο δίκτυο παράνομης διακίνησης άγριων ζώων κατάφερε να εξαρθρώσει η Ιντερπόλ.
Μόνο μέσα στον Ιούνιο, σε μια εκτενή επιχείρηση σε 109 διαφορετικές χώρες με την ονομασία «Κεραυνός», κατασχέθηκαν από λαθρεμπόρους σχεδόν 20.000 ζώα, όπως 4.500 σπάνια πτηνά, θαλάσσια κήτη, ψάρια, 30 αγριόγατες, 23 πρωτεύοντα θηλαστικά και σχεδόν 11.500 ερπετά και χελώνες.
Οπως αναφέρουν οι New York Times, μόνο στη Νιγηρία η Ιντερπόλ κατάσχεσε μισό τόνο από μέλη που ανήκαν σε μυρμηγκοφάγους, τα οποία επρόκειτο να καταλήξουν στην Ασία, όπου θεωρούνται εκλεκτό έδεσμα.
Οι έρευνες που έγιναν στην Ισπανία οδήγησαν σε 21 συλλήψεις ενώ και στην Ουρουγουάη τρεις άνδρες συνελήφθησαν την ώρα που επιχειρούσαν να διακινήσουν άγρια ζώα.
Εκτός από τα ζώα, έχουν εντοπιστεί περίπου 600 ύποπτοι, η ανάμειξη των οποίων στο δίκτυο ερευνάται ενδελεχώς.
Το εμπόριο άγριων ζώων πλέον έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με το μεγαλύτερο κομμάτι του να λαμβάνει χώρα μέσω Διαδικτύου.
Ο Διεθνής Οργανισμός για την Προστασία Αγρίων Ζώων έδωσε στη δημοσιότητα την τελευταία του έρευνα σύμφωνα με την οποία μέσα σε ενάμιση μήνα εντοπίστηκαν 5.000 αγγελίες στο Ιντερνετ, οι οποίες ξεπερνούσαν σε αξία τα 3 εκατ. ευρώ εφόσον γινόντουσαν οι αγοραπωλησίες.
INTERPOL-@WCO_OMD OPERATION THUNDERBALL sees nearly 2000 wildlife seizures by #customs and #police forces worldwide including #India‘s @WCCBHQ which intercepted these turtles, mongoose hair brushes, infant langur and lion cub #endwildlifecrime #wildlife https://t.co/lC0tdDJhxl pic.twitter.com/oMq8APA7Zu
— INTERPOL (@INTERPOL_HQ) 11 Ιουλίου 2019
«Οι διακινητές παρά τον κίνδυνο και τις επικηρύξεις, ενδίδουν στον πειρασμό και δυστυχώς εμπλέκονται σε παράνομες ενέργειες. Σκοτώνουν ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον. Οι λαθροκυνηγοί που συνεργάζονται με λαθρέμπορους δεν σταματούν μέχρι να φτάσει το θήραμα στον αγοραστή του που συχνά βρίσκεται στην άλλη άκρη του κόσμου» αναφέρει ο εκτελεστικός διευθυντής της Interpol, Τιμ Μόρις.
Το ζώο για το οποίο γίνεται το μεγαλύτερο λαθρεμπόριο είναι ο παγκολίνος, ένα είδος μυρμηγκοφάγου.
Οπως αναφέρει το άρθρο, πριν από μερικές εβδομάδες οι Αρχές στο Βιετνάμ κατέσχεσαν πέντε τόνους φολίδες παγκολίνου μέσα σε κοντέινερ που περιείχε φιστίκια κάσιους από το φορτίο που είχε φτάσει στη χώρα από τη Νιγηρία.
Το εμπόριο παγκολίνου, του πιο κυνηγημένου ζώου σε όλον τον κόσμο, είναι παράνομο στο Βιετνάμ, όπου ωστόσο πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν πως η κατανάλωση προϊόντων από το μικρό αυτό θηλαστικό κάνει καλό στην υγεία.
Λίγο νωρίτερα, οι Αρχές της Σιγκαπούρης κατέσχεσαν άλλους 25 τόνους φολίδες παγκολίνου σε δύο ξεχωριστές επιχειρήσεις.
Οι φολίδες -τα «λέπια» του παγκολίνου, δηλαδή- συχνά χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση προβλημάτων στο ήπαρ και στα οστά και για την παραγωγή γάλακτος στις νέες μητέρες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News