250
Η σεληνάκατος SLIM βρίσκεται στη Σελήνη αξιοποιώντας επαναστατική τεχνολογία προσελήνωσης | JAXA

H Ιαπωνία πάτησε στη Σελήνη

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2024, 17:55
Η σεληνάκατος SLIM βρίσκεται στη Σελήνη αξιοποιώντας επαναστατική τεχνολογία προσελήνωσης
| JAXA

H Ιαπωνία πάτησε στη Σελήνη

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2024, 17:55

Λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα της Παρασκευής η μη επανδρωμένη σεληνάκατος SLIM της ιαπωνικής διαστημικής υπηρεσίας (JAXA) προσεδαφίστηκε με επιτυχία στη Σελήνη.

Η σεληνάκατος φέρει πρωτοποριακό εξοπλισμό που θα της επέτρεπε να προσεληνωθεί εντός μόλις 100 μέτρων από το επιλεγμένο σημείο σε μια έκταση περίπου στο μέγεθος δύο γηπέδων στην πλαγιά ενός κρατήρα λίγο νότια του ισημερινού του φυσικού μας δορυφόρου.

Η προσεδάφιση ενός σκάφους στο ακριβές σημείο που έχει προεπιλεγεί αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στην επιτυχία μιας αποστολής. Τα σημεία προσεδάφισης επιλέγονται με βάση της ομαλότητα του εδάφους ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλής η προσεδάφιση αλλά και τις συνθήκες του τοπικού περιβάλλοντος ώστε να μπορεί το σκάφος αφού προσεδαφιστεί ομαλά να λειτουργεί όσο το δυνατόν καλύτερα. Να μην υπάρχουν δηλαδή εμπόδια για την παροχή ηλιακού φωτός στα φωτοβολταϊκά συστήματα παροχής ενέργειας του σκάφους ή εμπόδια στα συστήματα επικοινωνιών.

Άλλος λόγος που πρέπει ένα σκάφος να προσεδαφιστεί σε άλλους κόσμους στο ακριβές σημείο που έχει επιλεγεί είναι επειδή το συγκεκριμένο σημείο έχει κριθεί ως σημαντικό για μελέτες και αν το σκάφος βρεθεί μακριά από το σημείο αυτό, ακόμη και αν δεν έχει υποστεί κάποια ζημιά, η αποστολή μπορεί να μην είναι πλέον υλοποιήσιμη.

Εκτός από την επιστημονική του πλευρά το εγχείρημα έχει και μια γεωστρατηγική αφού η Ιαπωνία γίνεται μόλις η πέμπτη χώρα που καταφέρνει να προσεληνώσει ένα σκάφος και με αυτόν τον τρόπο τοποθετεί τον εαυτό της σε μια προνομιακή θέση στην προσπάθεια κατάκτησης της Σελήνης και αξιοποίησης των εδαφών και των πλουτοπαραγωγικών της πηγών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...