Χαρακτηριστικά «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών» μοιάζει να λαμβάνει η στρατηγική της Φώφης Γεννηματά για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων του Κινήματος Αλλαγής εν όψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου. Το «αυτό είναι μόνο η αρχή» που είπε (εδώ) την επομένη της απομάκρυνσης του Βαγγέλη Βενιζέλου από το κόμμα, δεν ήταν τελικά κούφια απειλή…
Είναι σαφές ότι οι κινήσεις της προέδρου του ΚΙΝΑΛ ενισχύουν τον έλεγχο που ασκεί η ίδια στο κόμμα. Αλλά δεν είναι καθόλου σαφές αν ενισχύουν τη δύναμη του ίδιου του κόμματος. Η περίπτωση του αποκλεισμού του κ. Βενιζέλου (εδώ) είναι μεν χαρακτηριστική αλλά δεν είναι η μόνη, σε βαθμό που να προκαλείται πλέον σύγχυση στις τάξεις των ψηφοφόρων και των μεσαίων στελεχών.
Διότι αν οι νυν βουλευτές βρίσκονται κάπως εγκλωβισμένοι και δεν μπορούν να αντιδράσουν στο νέο μοντέλο ηγεσίας που εισήγαγε αιφνιδιαστικά η κυρία Γεννηματά, καθώς στόχος τους είναι τώρα η επανεκλογή, αυτό δεν ισχύει για άλλους υποψήφιους που αποσύρουν πλέον τη συμμετοχή τους στις κάλπες (εδώ).
Μετά τον κ. Βενιζέλο, η κυρία Γεννηματά φαίνεται να επιχειρεί να θέσει στο περιθώριο και τον Παύλο Γερουλάνο, υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων, στον οποίο η πρόεδρος κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμεί να τον συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο της Α’ Αθηνών.
Σε πρώτη ανάγνωση πρόκειται για μια πολιτικά ακατανόητη ενέργεια από την πλευρά της κυρίας Γεννηματά. Ο κ. Γερουλάνος κατάφερε να έχει υπερδιπλάσιο ποσοστό στην Αθήνα απ’ ό,τι το Κίνημα Αλλαγής στην ίδια περιφέρεια στην ευρωκάλπη (13,19% ο υποψήφιος δήμαρχος, μόλις 6,32% το ΚΙΝΑΛ) και η προσθήκη του στο ψηφοδέλτιο είναι αυτονόητο ότι θα λειτουργούσε ενισχυτικά.
Αλλά η κυρία Γεννηματά αρνήθηκε. Και μάλιστα, όπως έκανε και με τον κ. Βενιζέλο, πρότεινε στον κ. Γερουλάνο να διαλέξει μια άλλη εκλογική περιφέρεια! Κατά το ρεπορτάζ, ο κ. Γερουλάνος τής απάντησε ότι δεν έχει τον χρόνο να ολοκληρώσει μια επαρκή προεκλογική εκστρατεία σε άλλη περιφέρεια και αυτό είναι λογικό.
Εχει ενδιαφέρον πώς η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ πιστεύει ότι ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Γερουλάνος ή ο οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός θα μπορούσε να ριχτεί σε μια άγνωστη εκλογική περιφέρεια και να καταφέρει να εκλεγεί μέσα σε λίγες εβδομάδες που απομένουν ως τις κάλπες. Και πώς πιστεύει ότι μια καμπάνια που ήδη έχει κάνει επί έξι μήνες στην Αθήνα ο κ. Γερουλάνος –και με τη σημαία του ΚΙΝΑΛ– δεν αξίζει και μπορεί να πεταχτεί αβασάνιστα στα σκουπίδια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γερουλάνος αντιπρότεινε στην κυρία Γεννηματά να τοποθετηθεί στην τελευταία, τιμητική, θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής προκειμένου να δείξει ότι παραμένει μάχιμος στις τάξεις του κόμματος. Η κυρία Γεννηματά επιφυλάχθηκε να του απαντήσει.
Η δεύτερη ανάγνωση είναι ότι οι κινήσεις της κυρίας Γεννηματά έχουν σαφή προσανατολισμό να δημιουργηθούν νέες ισορροπίες στη Χαριλάου Τρικούπη. Ο αποκλεισμός του κ. Γερουλάνου από την Α’ Αθηνών εξυπηρετεί τον βετεράνο Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος εξασφαλίζει την επανεκλογή του στην Α’ Αθήνας και έτσι μπορεί να υποστηρίζει με ενθουσιασμό τη στρατηγική της προέδρου. Αλλωστε διεκδικεί ρόλο «σταθεροποιητικού παράγοντα» στο κόμμα κάτι που όλοι το αναγνωρίζουν.
Μια τρίτη ανάγνωση είναι ότι η κυρία Γεννηματά κοιτάζει πλέον και την επόμενη ημέρα. Και στο πρόσωπο του κ. Γερουλάνου αναγνωρίζει έναν πιθανό διεκδικητή της ηγεσίας, αν και εφόσον τεθεί τέτοιο ζήτημα λόγω του αποτελέσματος της 7ης Ιουλίου.
Ηδη πάντως ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, βουλευτής Λακωνίας και θεωρούμενος «Βενιζελικός», δήλωσε την Τρίτη στον ΣΚΑΪ (εδώ) πως είναι «αυτονόητο» ότι θα τεθεί θέμα ηγεσίας αν το αποτέλεσμα στις εθνικές κάλπες δεν είναι καλό για το Κίνημα Αλλαγής. Και τότε, ακόμα και οι τώρα σιωπηλοί βουλευτές, ευρωβουλευτές και άλλοι ενδιαφερόμενοι –που στις συνεδριάσεις των οργάνων σήμερα, Τρίτη, και την Κυριακή είτε θα απουσιάζουν είτε θα το παίξουν «ενωτικοί»– θα έχουν να πουν δυο λόγια. Ή και παραπάνω…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News