269
Ουκρανός εργάτης σε χώρο υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου | Danil Shamkin/NurPhoto via Getty Images

Φουλ από φυσικό αέριο η Ευρώπη για τον χειμώνα

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2023, 14:56
Ουκρανός εργάτης σε χώρο υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου
|Danil Shamkin/NurPhoto via Getty Images

Φουλ από φυσικό αέριο η Ευρώπη για τον χειμώνα

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2023, 14:56

Οι εταιρείες ενέργειας της Ευρώπης στρέφονται στην Ουκρανία για να αποθηκεύσουν φυσικό αέριο, καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση πλησιάζει στο 100% των αποθεμάτων εν όψει του χειμώνα και των αυξημένων αναγκών. Σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, η αποθήκευση έφθασε στο 99%, ξεπερνώντας τον στόχο των Βρυξελλών για 90% μέχρι τον Νοέμβριο.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι δεν επαληθεύτηκαν οι φόβοι όσων κινδυνολογούσαν με βάση τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. Η ΕΕ καθίσταται, λοιπόν, λιγότερο ευάλωτη σε ένα ενεργειακό σοκ και οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να ανησυχούν για τις προμήθειες φυσικού αερίου, ούτε για την τιμή του. Σχετικώς έγραψαν οι Financial Times.

Οι αναλυτές του κλάδου λένε ότι το πρόσθετο αέριο μπορεί να προστατεύσει από τυχόν απότομες αυξήσεις των τιμών, οι οποίες πάντως μειώθηκαν έως και 10% αυτή την εβδομάδα.

Η Ουκρανία είναι συμφέρουσα περίπτωση διότι προσφέρει οικονομικά κίνητρα, όπως απαλλαγές από τελωνειακούς δασμούς για τρία χρόνια, οι δε αποθήκες της βρίσκονται μακριά από την πρώτη γραμμή του πολέμου, άρα ο κίνδυνος να χτυπηθούν από τους Ρώσους είναι μικρός.

Οι ουκρανικές δεξαμενές, όλες υπόγειες και στα δυτικά της χώρας, προς το παρόν περιέχουν περισσότερα από 2 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που ανήκουν σε οντότητες της ΕΕ, σύμφωνα με την Naftogaz, την ντόπια κρατική εταιρεία ενέργειας που έχει παραχωρήσει σε ξένους πελάτες της περισσότερα από 10 δισ. κυβικά μέτρα (αντιστοιχούν στο το 1/3 της συνολικής χωρητικότητας).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πάντως, πρόκειται για βραχυπρόθεσμη λύση, δεδομένου ότι έπειτα από τη μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, πέρυσι, η αυξημένη εξάρτηση της Ευρώπης από το LNG κατέστησε την Ευρώπη ιδιαιτέρως ευαίσθητη σε πιθανές διακοπές του εφοδιασμού, παρά τα άφθονα πλέον αποθέματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...