Η ισλαμική τρομοκρατία φαίνεται ότι είναι προς το παρόν η βασικότερη πίστα ερευνών των ρωσικών Αρχών. Σε περίπτωση που επαληθευτούν οι υποψίες ότι το Isis είναι πίσω από την επίθεση στην Αγία Πετρούπολη θα έχει ενδιαφέρον να περιμένουμε την αντίδραση του Πούτιν, ο οποίος λατρεύει να έχει… εχθρούς που τον μισούν.
Ο 22χρονος Ακμπαρζόν Τζαλίλοφ, ο οποίος φέρεται μέχρι στιγμής ως υπεύθυνος για τη βομβιστική επίθεση στο μετρό, γεννήθηκε στο Κιργιστάν. Ηταν φανατικός μουσουλμάνος, ασχολούνταν με τις πολεμικές τέχνες, έλαβε τη ρωσική υπηκοότητα στα 16 του και μετακόμισε στην Αγία Πετρούπολη (στην οποία ζουν σήμερα 700.000 μουσουλμάνοι) το 2012.
Η Συρία
Από τον Σεπτέμβριο του 2015 όταν τα ρωσικά μαχητικά άρχισαν να πλήττουν στόχους του Isis τη Συρία ο Πούτιν έγινε ο υπ’ αριθμόν 1 εχθρός των τζιχαντιστών. Παρότι ακόμη δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντιμίτρι Πεσκόφ δεν άφησε την Τετάρτη αμφιβολίες για αυτό: «Πρόκειται για μία πρόκληση εναντίον όλων των Ρώσων και εναντίον του προέδρου μας».
Υπάρχει ήδη ένα προηγούμενο. Δύο μήνες μετά την εμπλοκή ρωσικών αεροπλάνων στη Συρία ένα ρωσικό αεροπλάνο συνετρίβη στο Σινά. Την ευθύνη ανέλαβε μετά από ημέρες το Isis, αλλά πολλοί εξέφρασαν αμφιβολίες για το αν πράγματι οι φανατικοί ισλαμιστές είχαν σχέση με την πτώση του αεροπλάνου.
Οι Τσετσένοι
Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας ανησυχούν περισσότερο για το ενδεχόμενο οι σκληροί αντάρτες του Βόρειου Καύκασου που τα προηγούμενα χρόνια κατευθύνθηκαν προς τη Συρία για να βοηθήσουν τους τζιχαντιστές του Isis τώρα να επιστρέφουν από τα πεδία των μαχών και να ψάχνουν για εκδίκηση.
Ο ισλαμικός εξτρεμισμός χτύπησε τη Ρωσία για πρώτη φορά την περίοδο των δύο πολέμων στην Τσετσενία , στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και του 2000. Ο ρώσος πρόεδρος αντιμετώπισε την εξέγερση με σιδηρά πυγμή. Στον Βόρειο Καύκασο δεν έχουν ξεχάσει την αγριότητα με την οποία οι ειδικές δυνάμεις της Μόσχας κατέπνιξαν κάθε αντίσταση. Η νίκη όμως εξασφάλισε στον Πούτιν ευρύτατη δημοτικότητα την οποία απολαμβάνει ακόμα.
Ο πόλεμος τελείωσε το 2009 αλλά οι επιθέσεις συνεχίστηκαν: μεταξύ αυτών και το χτύπημα από δύο καμικάζι που ανατινάχθηκαν στο μετρό της Μόσχας το 2010. Σε εκείνη την επίθεση έχασαν τη ζωή τους σαράντα άνθρωποι. Την περίοδο πριν από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι το 2014, ο Πούτιν αποφάσισε να τελειώνει οριστικά με τον κίνδυνο των Τσετσένων. Οι μυστικές υπηρεσίες έπιασαν δουλειά. Και μόνο η υποψία ήταν αρκετή. Εκατοντάδες άτομα εκτελέστηκαν τότε. Ο αρχηγός τους Dokka Umarov δολοφονήθηκε το 2013 με δηλητήριο.
Κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι ήταν οι ίδιες οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες που «εξήγαγαν» τον «ιερό πόλεμο» επιτρέποντας σε αντάρτες από την Τσετσενία να φύγουν από τη χώρα για να πολεμήσουν στη Συρία. Και τώρα αυτοί επιστρέφουν… Την ίδια ώρα οι εναπομείναντες οπλαρχηγοί στον Βόρειο Καύκασο τα τελευταία τρία χρόνια δίνουν όρκο πίστης στον Isis.
Ετσι τώρα Πούτιν μπορεί να ξεσκονίσει τον μύθο της «περικυκλωμένης από εχθρούς Ρωσίας», ένα παραμύθι που είχε κάνει «πρεμιέρα» την περίοδο του πολέμου στην Τσετσενία και στο Νταγκεστάν, αλλά που εύκολα μπορεί να ξαναβγεί από το συρτάρι.
Ουκρανοί και ολιγάρχες
Αλλά εκτός από τους ισλαμιστές και τους Τσετσένους ποιοι είναι οι άλλοι εχθροί στους οποίους αναφέρεται ο ρώσος πρόεδρος; Οι μυστικές υπηρεσίες ερευνούν όλα τα ενδεχόμενα: την περίπτωση ουκρανικού δάκτυλου και εκείνη ενός πιθανού εσωτερικού εχθρού.
Παρά τις διεθνείς συμφωνίες που έχουν υπογράψει Μόσχα και Κίεβο η φωτιά στην Ουκρανία δεν έχει σβήσει. Οι Ρώσοι δεν αποκλείουν την ανάμειξη, ανεξέλεγκτων από το Κίεβο, ακροδεξιών ομάδων στην επίθεση ενώ κάποιοι ισχυρίζονται ότι μέλη του Isis εκπαιδεύονται στην Ουκρανία.
Ορισμένοι στη Μόσχα δεν αποκλείουν εμπλοκή κάποιου από τους ολιγάρχες με τους οποίους ο τσάρος του Κρεμλίνου έχει έρθει στι παρελθόν σε ρήξη (ο Πούτιν δεν ξεχνά τον εξόριστο πια Μιχαήλ Χοντορκόφσκι που ακόμα χρηματοδοτεί την αντιπολίτευση). Ή ένα χτύπημα της πανίσχυρης ρωσικής μαφίας, είτε ακόμη και την περίπτωση κάποιου «πυρήνα ανωμαλίας» εντός των μυστικών υπηρεσιών.
Σε κάθε περίπτωση ο ρώσος πρόεδρος βρήκε νέο πεδίο για να κάνει επίδειξη αποφασιστικότητας ίσως και αποτελεσματικότητας. Αλλά η τρομοκρατία είναι ένα τέρας με πολλά κεφάλια.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News