898
Το Pornhub είναι μια από τις τρεις πορνογραφικές ιστοσελίδες που θα υπαχθούν στους νέους περιορισμούς της ΕΕ | Shutterstock

H ΕΕ θα ελέγχει το περιεχόμενο του Pornhub

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2023, 09:45
Το Pornhub είναι μια από τις τρεις πορνογραφικές ιστοσελίδες που θα υπαχθούν στους νέους περιορισμούς της ΕΕ
|Shutterstock

H ΕΕ θα ελέγχει το περιεχόμενο του Pornhub

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2023, 09:45

Τρεις από τους μεγαλύτερους ιστοτόπους πορνογραφικού περιεχομένου στον κόσμο θα υποστούν νέους ρυθμιστικούς περιορισμούς από τις ευρωπαϊκές αρχές. Από τον προσεχή Απρίλιο, οι ιστοσελίδες Xvideos, Pornhub και Stripchat θα πρέπει να εφαρμόσουν τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αφορούν νέες, αυστηρότερες απαιτήσεις για την επαλήθευση της ηλικίας των χρηστών, αλλά και την απόσυρση περιεχομένου που θα κρίνεται παράνομο.

Στο ζήτημα στέκεται ρεπορτάζ των Financial Times που αναφέρει ότι τα τρία πορνογραφικά σάιτ θα υπόκεινται από τον Απρίλιο στις υποχρεώσεις των «πολύ μεγάλων διαδικτυακών πλατφορμών», βάσει του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες (Digital Services Act – DSA) στην ΕΕ.

Το νομικό πλαίσιο Digital Services Act ισχύει ήδη για τα 19 μεγαλύτερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πλατφόρμες αγορών και μηχανές αναζήτησης, μεταξύ των οποίων οι Google, YouTube, Amazon, Facebook, Instagram, X (πρώην Twitter) και φυσικά το TikTok. Κάθε μία από αυτές τις πλατφόρμες μετρά περισσότερους από 45 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες στην ΕΕ.

Πέρα από την επαλήθευση της ηλικίας –μέτρο που έχει ιδιαίτερη σημασία για την προστασία των ανηλίκων–, οι τρεις εταιρείες που προσφέρουν πορνό περιεχόμενο θα έχουν πλέον ευθύνες για την αφαίρεση παράνομου περιεχομένου, όπως τα μη συναινετικά βίντεο (στην Ελλάδα έχουμε ήδη ποινικές υποθέσεις revenge porn). Επίσης, θα δέχονται εξωτερικούς ελέγχους για να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες.

Οι επίμαχες διαδικτυακές πλατφόρμες πορνό (Xvideos, Pornhub και Stripchat) συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων ιστοτόπων παγκοσμίως. Χαρακτηριστικά, οι Financial Times αναφέρουν ότι μόνο το Xvideos έχει 160 εκατ. μηνιαίους επισκέπτες στην Ενωση των 27, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την ανάλυση των ρυθμιστικών αρχών της ΕΕ. Αυτοί οι ιλιγγιώδεις αριθμοί «αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο των πολιτών της ΕΕ»!

Η μηνιαία επισκεψιμότητα του πορνογραφικού σάιτ Xvideos στην ΕΕ φτάνει, σύμφωνα με τους FT, στο ένα τρίτο των κατοίκων της (Shutterstock)

Οι εταιρείες που δεν τηρούν τους νέους ψηφιακούς κανόνες της ΕΕ αντιμετωπίζουν πρόστιμα ύψους έως και 6% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών τους.

Η Pornhub, με έδρα τον Καναδά, που επίσης προβλέπεται να υπαχθεί στο πλαίσιο, ανέφερε στους Financial Times ότι διαθέτει μόνο 33 εκατ. χρήστες στην ΕΕ και ότι σύμφωνα με τα δικά της κριτήρια δεν πληροί το όριο της DSA. Η Stripchat, καθώς και η Xvideos με έδρα την Πράγα, δεν απάντησαν στο αιτήματα των FT για να σχολιάσουν τις εξελίξεις.

Η νομοθεσία Digital Services Act αποτελεί ορόσημο για την αναθεώρηση των ψηφιακών κανόνων της ΕΕ. Σύμφωνα με τους Financial Times, «θέτει νέα πρότυπα για την αστυνόμευση της ρητορικής μίσους, της παραπληροφόρησης και των απομιμήσεων στο διαδίκτυο για τις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες».  

Η έρευνα στο X του Ελον Μασκ 

Η κορυφαία οικονομική εφημερίδα θυμίζει ότι οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ χρησιμοποίησαν τον εν λόγω νόμο για να ξεκινήσουν επίσημη έρευνα στην εταιρεία X (πρώην Twitter) του Ελον Μασκ. Η έρευνα αφορά τον έλεγχο περιεχομένου (από την πλευρά του X) που σχετίζεται με τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς.

Παράλληλα, οι αρχές της ΕΕ έχουν στείλει αιτήματα στις εταιρείες του TikTok και του YouTube, ώστε να παράσχουν περισσότερες πληροφορίες για τις μεθόδους που εφαρμόζουν σε ό,τι αφορά την αστυνόμευση τυχόν παράνομου περιεχομένου.

«Υπήρξα πολύ σαφής ότι η δημιουργία ενός ασφαλέστερου διαδικτυακού περιβάλλοντος για τα παιδιά μας αποτελεί προτεραιότητα εφαρμογής στο πλαίσιο της DSA» δήλωσε στους FT o Τιερί Μπρετόν, επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για την εφαρμογή της εν λόγω νομοθεσίας.

H ανάγκη να προστατευθούν τα παιδιά από το πορνογραφικό περιεχόμενο και να αστυνομεύεται η ανάρτηση μη συναινετικών βίντεο έκανε την ΕΕ να αναλάβει δράση (Shuttestock)

Στο δημοσίευμα των Financial Times τονίζεται πως οι ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως έχουν δυσκολευτεί να αστυνομεύσουν τους ιστοτόπους που βασίζονται σε ιδιώτες για την ανάρτηση περιεχομένου και έχουν επικριθεί για το γεγονός ότι φιλοξενούν επιβλαβές και παράνομο υλικό. «Οι ιστότοποι πορνό έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο να χαλιναγωγηθούν, καθώς οι περισσότερες από τις μεγάλες πλατφόρμες όπου αναρτώνται βίντεο, όπως το Pornhub και το Xvideos, ανήκουν σε μια χούφτα μυστικοπαθών εταιρειών» σημειώνει η εφημερίδα.

Οι τακτικές της μυστικοπάθειας 

Ως παράδειγμα, οι FT αναφέρουν την εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το Pornhub, η οποία άλλαξε φέτος το όνομά της από MindGeek σε Aylo, καθώς αγοράστηκε από μια νεοϊδρυθείσα επιχείρηση με την επωνυμία Ethical Capital Partners. Ο νέος ιδιοκτήτης προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από μια σειρά σκανδάλων. Ενα από αυτά περιλαμβάνει μια αγωγή στις ΗΠΑ, όπου η Pornhub, μαζί με τη Visa, κατηγορούνται για ένα βίντεο σεξουαλικής φύσης με πρωταγωνίστρια ανήλικη.

Η Visa δήλωσε ότι διαφωνεί «εντόνως» με την απόφαση δικαστηρίου που απέρριψε το επιχείρημά της ότι οι υπό εξέταση κατηγορίες βασίστηκαν «εξ ολοκλήρου σε ανεξάρτητες ενέργειες άλλων μερών και όχι της Visa». Η Pornhub έχει επίσης αρνηθεί τους ισχυρισμούς ότι διαπράχθηκαν αδικήματα.

⇒ Διαβάστε: Ο άνθρωπος που ξεγύμνωσε το PornHub

Οι Financial Times αναφέρουν, κλείνοντας, ότι καμία ιστοσελίδα ενηλίκων δεν ανταποκρίθηκε στο αρχικό αίτημα της ΕΕ προς τις εταιρείες με πάνω από 45 εκατ. χρήστες να έρθουν σε επαφή με τις ευρωπαϊκές αρχές. Ετσι, οι αρμόδιοι χρειάστηκαν αρκετούς μήνες για να εντοπίσουν τις τρεις πλατφόρμες πορνό που θεωρούσαν ότι εμπίπτουν στις απαιτήσεις της νομοθεσίας DSA, ενώ παράλληλα αποφάσισαν ότι αρκετές άλλες δημοφιλείς ιστοσελίδες ενηλίκων δεν εμπίπτουν.

Εδώ, ασφαλώς, προκύπτει το ερώτημα τι θα μπορούσε να συμβεί αν οι μικρότερες αυτές ιστοσελίδες, που επίσης είναι ελεύθερα προσβάσιμες για τους χρήστες, αναρτούν παράνομο περιεχόμενο. Σε επίπεδο κρατών-μελών της ΕΕ, το δημοσίευμα στέκεται στις προσπάθειες ρύθμισης των ιστοσελίδων πορνό από τη Γαλλία και τη Γερμανία, χώρες που έχουν λάβει μέτρα ώστε να αναγκάσουν τις εν λόγω εταιρείες να επαληθεύουν την ηλικία των χρηστών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...