250
«Monkey Poison» του Banksy (λεπτομέρεια) | Υοutube

H αλανιάρα μαϊμού του Banksy πηγαινοέρχεται στο μουσείο

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2020, 21:32
«Monkey Poison» του Banksy (λεπτομέρεια)
|Υοutube

H αλανιάρα μαϊμού του Banksy πηγαινοέρχεται στο μουσείο

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2020, 21:32

Το μουσείο σύγχρονης τέχνης και «street art» Μόκο, στο Αμστερνταμ, πούλησε ένα έργο του καλλιτέχνη Banksy για 1,7 εκατ. ευρώ με σκοπό να αποφύγει τη μείωση προσωπικού, δηλαδή τις απολύσεις, κατά την πανδημία.

Ο πίνακας για τον οποίο μιλάμε λέγεται «Monkey Poison» και δείχνει μία μαϊμού σε φόντο κλασικού νατουραλιστικού έργου, ενώ ο φιλότεχνος που κατέβαλε το παραπάνω ποσό για να τον αποκτήσει έμεινε ανώνυμος ύστερα από το κατόρθωμά του στη δημοπρασία της Νέας Υόρκης.

Η μαϊμού πάνω στον πίνακα του 19ου αιώνα (Youtube)

Το ενδιαφέρον στην ιστορία βρίσκεται στη συνέχεια. Λίγους μήνες μετά την αγοραπωλησία, το μουσείο έλαβε email από τον αγοραστή στο οποίο εκείνος εξεδήλωνε την πρόθεσή του να δανείσει το έργο στο μουσείο (από το οποίο προηγουμένως το αγόρασε) για χρονικό διάστημα «τουλάχιστον ενός έτους».

Η είδηση αυτή ενθουσίασε τους υπευθύνους του μουσείου, αφού έκλεισε εξαιτίας της πανδημίας και τώρα επιδιώκει κάποια επιστροφή στην κανονικότητα. Αν και η ολλανδική κυβέρνηση καταβάλλει τους εξήντα μισθούς του προσωπικού, η ιδιωτική εταιρεία που το κατέχει εξακολουθεί να πληρώνει φόρους.

Η διεύθυνση θεωρεί ότι τον περασμένο Ιούλιο έπραξε σωστά πουλώντας τη μαϊμού του Banksy, αν και ήταν από τα εκλεκτά τεμάχια της συλλογής του Μόκο.

Οι κριτικοί τέχνης μάς πληροφορούν ότι ο Banksy ζωγράφισε με σπρέι τη μαϊμού πάνω στον αυθεντικό πίνακα του 19ου αιώνα, ο οποίος απεικονίζει μία ειδυλλιακή αγροτική στιγμή. Ο Banksy τη χλευάζει, όπως και τον ίδιο τον παλιό πίνακα και όλη την ιδεαλιστική τέχνη του 19ου αιώνα.

Πρόκειται δηλαδή για ένα «βανδαλισμένο έργο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...