1151
Μόνο για Κροίσους.... | monacoyachtshow.com

H αφρόκρεμα των σούπερ γιοτ στο σόου του Μονακό 

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2023, 19:58
Μόνο για Κροίσους....
|monacoyachtshow.com

H αφρόκρεμα των σούπερ γιοτ στο σόου του Μονακό 

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2023, 19:58

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το λιμάνι του Μονακό γέμισε για τέσσερις ημέρες με τα καλύτερα και πιο σύγχρονα ιδιωτικά σκάφη του πλανήτη. Από τις 27 ως τις 30 Σεπτεμβρίου το Monaco Yacht Show επέστρεψε για 32η φορά, με νέα σούπερ γιοτ, προκειμένου να παρουσιαστούν στο ένθερμο κοινό που συγκεντρώθηκε στο κοσμοπολίτικο πριγκιπάτο. Η κορυφαία κατηγορία σκαφών που παρουσιάστηκε –τα megayachts– έχουν πλέον μήκος γύρω στα 100 μ. –328 πόδια–, δηλαδή περισσότερο από ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, από γραμμή σε γραμμή τέρματος.

Στο Μονακό, αυτό το τετραήμερο θα μπορούσε να βρει κανείς δεκάδες από αυτά τα σκάφη, κατά παραγγελία. Και θα μπορούσε κανείς να πιστέψει ότι οι πωλήσεις των σούπερ γιοτ θα ήταν εξαιρετικά μειωμένες, εξαιτίας του παγκόσμιου πληθωρισμού, της κατάρρευσης των ακινήτων στην Κίνα, τις απειλές ύφεσης, τον πόλεμο Ουκρανία, αλλά και την κλιματική κρίση που απειλεί τον πλανήτη. Ωστόσο, οι τιμές όχι μόνο δεν μειώθηκαν, αντίθετα αυξήθηκαν.

Οι ρώσοι ολιγάρχες ήταν παραδοσιακά μεγάλοι αγοραστές υπερπολυτελών σκαφών, πραγματοποιώντας σχεδόν σταθερά το 10% των παγκόσμιων πωλήσεων. Πλέον, εξαιτίας του πολέμου που κήρυξε η Μόσχα στην Ουκρανία και των κυρώσεων που ακολούθησαν, δεκάδες από τα ρωσικά σκάφη –συμπεριλαμβανομένου του mega-yacht «Σεχραζάντ» των 700 εκατομμυρίων δολαρίων, που φέρεται να ανήκει στον ίδιο τον Βλαντίμιρ Πούτιν– κατασχέθηκαν. Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στους ρώσους ολιγάρχες είχαν στόχο να πλήξουν την κυβέρνηση του ρώσου προέδρου και την ελίτ της χώρας.

Αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, δεκάδες κυβερνητικοί αξιωματούχοι ξεκίνησαν μια πρωτοφανή προσπάθεια να πιέσουν τον ρώσο πρόεδρο να δώσει τέλος στον πόλεμο, ασκώντας ασφυκτικές πιέσεις σε πρόσωπα του περιβάλλοντός του. Το Russian Elites, Proxies, and Oligarchs Task Force, μια πολυεθνική οργάνωση που οργανώνει τις κυρώσεις, ανακοίνωσε τον περασμένο Μάρτιο ότι περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 58 δισ. δολαρίων, που ανήκαν σε ρώσους ολιγάρχες, έχουν «παγώσει» ή μπλοκαριστεί, εξαιτίας των σχέσεων των ιδιοκτητών τους, με το Κρεμλίνο. Σε αυτά περιλαμβάνονται γιoτ, επαύλεις όπως και άλλες επενδύσεις.

«Ωστόσο, αυτές οι κυρώσεις δεν επηρέασαν τη βιομηχανία των σκαφών όσο νομίζετε», δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post, ο Μπομπ Ντένισον, κορυφαίος αμερικανός μεσίτης, ο οποίος διατηρεί παράρτημα του γραφείου του και στο Μονακό. Το πρόβλημα με την αγορά superyachts σήμερα;

«Δεν υπάρχουν αρκετά υπέρπολυτελή σκάφη», λέει στη WP ο Τζέρεμι Ρος, ένας από τους διευθυντές του μεσιτικού γραφείου του Ντένισον. «Ο κόσμος είναι πολύ μεγαλύτερος από τη Ρωσία και πλέον υπάρχουν περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι από ποτέ», δήλωσε.

Επιπλέον, οι κινήσεις της Δύσης, με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων συμμάχων του Πούτιν, δεν είναι τόσο απλές. Η δέσμευση ενός περιουσιακού στοιχείου δεν δίνει αμέσως στις αρχές το δικαίωμα να αναλάβουν την ιδιοκτησία του και να το πουλήσουν. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό είναι δυνατό μόνο ύστερα από περίπλοκες, νομικές προσπάθειες που αποδεικνύουν ότι τα άτομα στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις έχουν διαπράξει εγκλήματα.

Ωστόσο, η διαδικασία αυτή διαρκεί μήνες ή χρόνια. Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ξεκινήσει περισσότερες από 300 ποινικές έρευνες, εναντίον Ρώσων, οι οποίοι βρίσκονται στις λίστες των κυρώσεων. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών έχει μια ομάδα 50 αξιωματούχων που στήνουν ποινικές υποθέσεις, ελπίζοντας να συγκεντρώσουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, πουλώντας ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. Στόχος είναι τα χρήματα αυτά να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Τα megayachts που ξεχώρισαν στο Μονακό

Ο δημοσιογράφος Γουίλιαμ Μπουθ της Washington Post επισκέφθηκε το superyacht Phoenix 2, το οποίο κατασκευάστηκε από το ναυπηγείο Lürssen το 2010, στη βόρεια Γερμανία. Ξεχωρίζει μόνο και μόνο από το μέγεθός του, καθώς είναι 90 μ. (ή 295 πόδια), έχοντας χώρο ικανό να φιλοξενήσει 14 καλεσμένους σε επτά καμπίνες, με πλήρωμα 28 ατόμων και πωλείται για 126 εκατομμύρια ευρώ. Είναι, επίσης, γνωστό  για τους ογκώδεις εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του, με πολλά καταστρώματα για χαλάρωση ή διασκέδαση. Το σκάφος διαθέτει: σαλόνι ομορφιάς, κινηματογράφο, σπα, ασανσέρ, beach club και γυμναστήριο, ενώ έχει όλα όσα θα περίμενε κανείς από ένα superyacht αυτού του διαμετρήματος.

Το σκάφος σχεδιάστηκε για τον πλουσιότερο άνθρωπο στην Πολωνία, τον εκλιπόντα Γιαν Κούλτσικ, ο οποίος ήθελε το εσωτερικό να μοιάζει με ένα art deco ρετιρέ του Μανχάταν. Ετσι, στο υπερπολυτελές σκάφος, υπάρχει μια ατμόσφαιρα του Empire State Building, με πολύ ασπρόμαυρο, συν ένα μπαρ bourbon, πισίνα, ατμόλουτρο, αίθουσα προβολών, γυμναστήριο, κελάρι, ένα πιάνο Steinway. Η ενοικίαση του Phoenix 2 κοστίζει βασική 1,14 εκατ. ευρώ, την εβδομάδα. Κάτι που δεν περιλαμβάνει τα καύσιμα, τα τρόφιμα, τα ποτά, τους φόρους, τα τέλη πρόσδεσης, την αποβάθρα και φυσικά τα φιλοδωρήματα.

«Πριν από τρεις δεκαετίες, ένα γιοτ 40 μέτρων θα ήταν γιγάντιο», δηλώνει στη Washington Post o Χένρι Σμιθ, του μεσιτικού γραφείου σκαφών Cecil Wright, με έδρα το Λονδίνο. «Σήμερα, αυτά τα σκάφη θεωρούνται μεσαίου μεγέθους. Από τα περίπου 1.200 superyachts, για τα οποία έχουν γίνει παραγγελίες σε ναυπηγεία, τα 24 είναι πάνω από 100 μέτρα. Τα σκάφη γίνονται όλο και μεγαλύτερα, με τις τιμές να ανεβαίνουν και να ανεβαίνουν», προσθέτει ο ίδιος.

«Το μέλλον στο κομμάτι σούπερ γιοτ διαγράφεται λαμπρό». Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, ο ρυθμός των πωλήσεων έχει μειωθεί λίγο σε σχέση με τα ρεκόρ που κατέγραφαν οι πωλήσεις σκαφών και θαλαμηγών στα χρόνια της πανδημίας, όταν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη αναζητούσαν τα σούπερ γιοτ, ως ασφαλή καταφύγια. «Ωστόσο, και αυτή η χρονιά είναι σχετικά πολύ καλή», προσθέτει ο Σμιθ. 

Πρόσφατα, το μεσιτικό γραφείο του μεσολάβησε για την πώληση του superyacht Kismet, που αρχικά κατασκευάστηκε για τον πακιστανό-αμερικανό δισεκατομμυριούχο Σαχίντ Χαν, ιδιοκτήτη των Jacksonville Jaguar. Το σκάφος παρέμεινε στην αγορά μόλις τρεις μήνες και πωλήθηκε για 149 εκατ. ευρώ. Παραδοσιακά, όσοι αγόραζαν superyacht ήταν πολυεκατομμυριούχοι –το 99% τουλάχιστον– σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ωστόσο, πρόσφατα η τάση αυτή άλλαξε, καθώς νεόπλουτοι με λιγότερα χρήματα μπήκαν στο παιχνίδι της αγοράς σκαφών. «Πριν από λίγο καιρό», λέει ο Σμιθ, «αναλάβαμε να βρούμε το κατάλληλο σκάφος για κάποιον πελάτη μας, ο οποίος έβγαλε πολλά δισεκατομμύρια, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο συγκεκριμένος πελάτης δεν ήταν σίγουρος τι ακριβώς ήθελε. Για το μόνο πράγμα που ήταν σίγουρος ήταν ότι ήθελε το σκάφος του να είναι πραγματικά… κάτι μεγάλο».

Ανάμεσα στα σουπερ γιοτ που ξεχώρισαν στο yacht show του Μονακό ήταν και το 80μετρο «Leona». Το συγκεκριμένο γιοτ είναι το μεγαλύτερο σκάφος της Bilgin Yachts, μέχρι σήμερα. Οσοι βρέθηκαν αυτές τις ημέρες στο Μονακό, ήταν δύσκολο να μην το προσέξουν στο λιμάνι του πριγκιπάτου, χάρη στο φωτεινό κόκκινο χρώμα του, το οποίο του έχει χαρίσει το προσωνύμιο «Η κόκκινη σφαίρα». Το εξωτερικό μέρος του έχει σχεδιαστεί από την Unique Yacht Design και το εσωτερικό είναι από την H2 Yacht Design. Διαθέτει την ίδια μεγάλη πισίνα και το beach club με το αδελφάκι του, «Tatiana», ενώ ένα άλλο χαρακτηριστικό που προκαλεί αίσθηση είναι τα δύο ελληνικά αγάλματα που διαθέτει, τα οποία είναι καλυμμένα με οπτικές ίνες που δίνουν την εντύπωση ενός νυχτερινού ουρανού γεμάτου αστέρια.

Παράλληλα, βλέμματα θαυμασμού τράβηξε και το υπερπολυτελές Savannah, με τις καθαρές γραμμές και το κομψό προφίλ του. Ναυπηγήθηκε το 2015 και αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά πλεούμενα στον κόσμο. Με μοντέρνο design και υπέροχα έπιπλα, το ιδιαίτερα εντυπωσιακό σούπερ γιοτ διαθέτει τέσσερις ορόφους, έξι υπερλούξ καμπίνες καθώς και μια master σουίτα, ελικοδρόμιο, ασανσέρ αλλά και σαλόνι που περιβάλλεται απο τζαμαρία και βρίσκεται κάτω απο το νερό! Περιλαμβάνει επίσης 30άρα πισίνα, beach club, γυμναστήριο, σπα, χαμάμ και χώρο για μασάζ.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...