461
Η φωτογραφία που δημοσίευσαν οι Financial Times ως προερχόμενη από τον λογαριασμό Facebook της υψηλόβαθμης αναλύτριας της CIA | web

Γυναίκα στέλεχος της CIA υπέρ της Γάζας με ανάρτηση στο Facebook

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2023, 19:50
Η φωτογραφία που δημοσίευσαν οι Financial Times ως προερχόμενη από τον λογαριασμό Facebook της υψηλόβαθμης αναλύτριας της CIA
|web

Γυναίκα στέλεχος της CIA υπέρ της Γάζας με ανάρτηση στο Facebook

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2023, 19:50

Υψηλή στην ιεραρχία υπάλληλος της CIA δημοσίευσε εικόνα υπέρ της Παλαιστίνης στο Facebook, δύο εβδομάδες μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Πρόκειται για σπάνια δημόσια πολιτική δήλωση στελέχους της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, έγραψαν οι Financial Times. Η συγκεκριμένη ανάρτηση αφορά γενικά το Παλαιστινιακό, τον τρέχοντα πόλεμο φυσικά, όμως συγχρόνως δείχνει και τις διαφωνίες που υπάρχουν στο εσωτερικό της διοίκησης των ΗΠΑ.

Η αναπληρώτρια διευθύντρια ανάλυσης της CIA άλλαξε την κεντρική φωτογραφία του λογαριασμού της στο Facebook στις 21 Οκτωβρίου. Το νέο καρέ της έδειχνε έναν νεαρό να ανεμίζει την παλαιστινιακή σημαία. Το βρετανικό Μέσο σχολίασε ότι τέτοιου είδους φωτογραφίες χρησιμοποιούνται ως κεντρικές από χρήστες των social media οι οποίοι ασκούν κριτική στο Ισραήλ, όμως δεν δημοσίευσε τα στοιχεία της αναλύτριας της CIA. Και εξήγησε ότι η ίδια η CIA εξέφρασε την ανησυχία της για την ασφάλεια της γυναίκας.

Οι Βρετανοί, με αφορμή αυτό το περίεργο συμβάν, εξέφρασαν την άποψη ότι αυξάνονται οι εντάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης των ΗΠΑ όσον αφορά το αν ο πρόεδρος Μπάιντεν πρέπει να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο Ισραήλ ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος. Σε άλλη ανάρτησή της, η ίδια γυναίκα ποστάρισε και μία σέλφι της με το σύνθημα «Ελεύθερη Παλαιστίνη».

Οι FT προσπάθησαν να επικοινωνήσουν μαζί της μέσω LinkedIn, όπως έγραψαν, αλλά δεν τα κατάφεραν. Ωστόσο οι φωτογραφίες με τα φιλοπαλαιστινιακά καρέ και τα συνθήματα κατέβηκαν από τον λογαριασμό της αμέσως μετά. Αξιοσημείωτη είναι και η πληροφορία ότι η εν λόγω κυρία είχε ασχοληθεί με την αποδελτίωση των πληροφοριών που η CIA παρουσιάζει στον Λευκό Οίκο κατά το λεγόμενο President’s Daily Brief.

Με ανακοίνωσή της για το ζήτημα η CIA προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και ανέφερε: «Οι αξιωματούχοι της CIA είναι αφοσιωμένοι στην αντικειμενική ανάλυση, διότι βρίσκεται στον πυρήνα της εργασίας μας ως υπηρεσίας. Οι αξιωματούχοι της CIA έχουν προσωπικές απόψεις, όμως αυτές δεν μειώνουν τη δέσμευσή τους, ή της CIA, στην αμερόληπτη ανάλυση».

Το «μπαμ» ακούστηκε μέχρι την Ντόχα

Ο σάλος από τη συγκεκριμένη παραδοξότητα αφορά, φυσικά, και το Ισραήλ, αφού είναι πασίγνωστο ότι η CIA έχει στενές σχέσεις με τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών. Το… ωστικό κύμα αυτής της εκρηκτικής ιστορίας έφθασε μέχρι την Ντόχα του Κατάρ όπου βρίσκεται ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς για συναντήσεις με τον επικεφαλής της Μοσάντ και με το ντόπιο πολιτικό προσωπικό.

Η ισχυρή υποστήριξη του Μπάιντεν στο Ισραήλ έχει διχάσει το προσωπικό της κυβέρνησής του, παρατήρησαν οι FT. Μάλιστα ανώτερα στελέχη της αμερικανικής διοίκησης διαβουλεύονται με το προσωπικό του Λευκού Οίκου, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και άλλων υπηρεσιών με σκοπό να κατευνάσουν τις ανησυχίες σχετικά με τη στάση του προέδρου.

Δεκάδες διπλωμάτες των ΗΠΑ υπέβαλαν επίσημες διαμαρτυρίες για την προσέγγιση του Μπάιντεν, επέμειναν οι Βρετανοί, ενώ εκατοντάδες άλλα κυβερνητικά και διοικητικά στελέχη υπέγραψαν δημόσιες και ιδιωτικές επιστολές καλώντας τον Μπάιντεν να επιδιώξει κατάπαυση του πυρός και να επιτρέψει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...