Την προσοχή των πολιτών εν όψει του επερχόμενου χειμώνα επέστησε ο καθηγητής Παθολογίας του Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, καθώς όπως είπε, ο νέος κορονοϊός επιβιώνει καλύτερα στο κρύο και υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα μετάδοσης και παραμονής του ιού στο περιβάλλον.
«Είναι κατανοητό ότι υπάρχει αμφιθυμία. Από τη μία θέλουμε να ζήσουμε φυσιολογικά και από την άλλη να προσέχουμε για να μην κινδυνεύσουμε. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε παράλληλα με τον κορονοϊό μέχρι το εμβόλιο. Δεν μπορούμε να κάνουμε lockdown, δεν πρέπει. Και πρέπει σίγουρα να έχουμε τον νου μας στους ασυμπτωματικούς», σημείωσε ο καθηγητής μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Ερωτηθείς ειδικά για τους νέους, ο κ. Γώγος αρκέστηκε να πει ότι «η συμβουλή είναι να κάνουν ό,τι θέλουν στον βαθμό που επιτρέπεται». «Μπορούν να φάνε έξω, να πάνε τη βόλτα τους, να πάνε στον κινηματογράφο ή το θέατρο, όμως προσαρμοσμένοι στην πραγματικότητα. Δηλαδή να βγει, να φορέσει τη μάσκα του, να κρατήσει μια απόσταση του 1,5 μέτρου από τον άλλον και να πλένει τα χέρια του με αντισηπτικό. Και αν έχει ευαίσθητες ομάδες στο σπίτι του, να τους προσέξει».
Γενικά, τόνισε, η χώρα βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, υποστήριξε ωστόσο πως δεν θα δούμε εικόνες Ιταλίας, με τους γιατρούς να πρέπει να επιλέξουν ποιος θα ζήσει και ποιος δεν θα τα καταφέρει στις ΜΕΘ.
Το ΕΣΥ μέχρι στιγμής επαρκεί, χρειάζονται όμως περαιτέρω προσπάθειες την ώρα που αναμένονται και οι 50 νέες ΜΕΘ στο «Σωτηρία», σημείωσε ο καθηγητής. Η κάλυψη ΜΕΘ στην Αττική ξεπερνά το 60% και πλησιάζει το 70%. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται εγρήγορση και να ανοίξουν νέες κλίνες ΜΕΘ για κορονοϊό, αλλά ταυτόχρονα να υπάρχουν ΜΕΘ και για τον υπόλοιπο πληθυσμό», εκτίμησε.
Στο τέλος της συνέντευξής του, ο καθηγητής ερωτήθηκε για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στο «μέτωπο» των φαρμάκων και τις εξελίξεις με τα εμβόλια.
«Ο πρόεδρος Τραμπ πήρε ένα “κοκτέιλ” τεσσάρων φαρμάκων», εξήγησε. «Τα τρία από τα τέσσερα υπάρχουν στην Ελλάδα και στην ΕΕ. Το τέταρτο είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα, που είναι αρκετά ικανοποιητικά σαν θεραπεία και νομίζω ότι προσφέρει και υπόσχεται πολλά, παρότι παρασκευάζεται δύσκολα σε μεγάλες ποσότητες. Είναι σε κλινική μελέτη σε αυτή τη φάση. Αν κλείσει η μελέτη και πάρει έγκριση, θα το έχουμε μέχρι το τέλος του χρόνου», εκτίμησε ο κ. Γώγος.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News