546
Οπως επιβεβαίωσε και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, εξετάζεται και νέο -ξεχωριστό- SMS για τις αγορές των καταναλωτών | SOOC

Γώγος: Πιθανή παράταση lockdown κατά μία εβδομάδα – «Παράθυρο» για μαγαζιά με click away και νέο SMS

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2021, 09:07
Οπως επιβεβαίωσε και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, εξετάζεται και νέο -ξεχωριστό- SMS για τις αγορές των καταναλωτών
|SOOC

Γώγος: Πιθανή παράταση lockdown κατά μία εβδομάδα – «Παράθυρο» για μαγαζιά με click away και νέο SMS

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2021, 09:07

Πιθανή χαρακτήρισε ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, την παράταση του lockdown στην Αττική κατά μία εβδομάδα, εκτιμώντας πάντως ότι πλέον φθάνουμε στη φάση της κυριαρχίας των εμβολίων.

«Είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο. Από την εποχή της κυριαρχίας του ιού περνάμε τώρα σε μια φάση που ελπίζουμε να έρθει η κυριαρχία των εμβολίων. Σε αυτή τη φάση πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Εχουμε καλά νέα, έχει σταθεροποιηθεί κάπως η καμπύλη, o RT παραμένει και στην Αττική κάτω από 1, αν και υπάρχουν και πιο δύσκολες περιοχές, όπως η Αχαΐα, που είναι λίγο ψηλότερα και τα πράγματα είναι πιο πιεστικά, αλλά σε γενικές γραμμές επιδημιολογικά σε όλη την επικράτεια τα πράγματα έχουν σταθεροποιηθεί», δήλωσε ο κ. Γώγος σε τηλεοπτική εμφάνισή του στον ΣΚΑΪ.

Ωστόσο, όπως σημείωσε, η ανταπόκριση του συστήματος υγείας, κυρίως στις ΜΕΘ, θα καθυστερήσει λίγο ακόμα.

«Δυστυχώς υπάρχει ακόμα η πίεση. Αυτή τη στιγμή καταβάλλεται έντονη προσπάθεια για να ανοίξουν καινούργιες κλίνες COVID, κυρίως ΜΕΘ, και θα λειτουργήσουν αν χρειαστεί», διευκρίνισε.

Ο καθηγητής δεν απέκλεισε το άνοιγμα του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click away, από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Μαρτίου. «Υπάρχει μια βάση συζήτησης για να ανοίξει το λιανεμπόριο από Δευτέρα, από την άποψη ότι δεν φαίνεται να επηρεάζει πολύ αυτό το σύστημα λειτουργίας, αφού έτσι κι αλλιώς υπάρχει κινητικότητα».

Αν και, όπως είπε, το μεγάλο ζητούμενο παραμένει η εκπαίδευση, καθώς τα παιδιά έχουν μείνει πολύ καιρό εκτός σχολείου, ενώ υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και στην Τριτοβάθμια. «Η συζήτηση θα γίνει και για τα δύο και θα δούμε ποιο είναι πιο ασφαλές να ξεκινήσει».

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, ανέφερε ότι «προχωρούν πιο γρήγορα και πιο μαζικά κι ελπίζουμε να έχει μια ανοσοποίηση ώστε να ανοίξουν περισσότερα πράγματα», υπογραμμίζοντας ότι ήδη η θνητότητα είναι χαμηλότερη από αυτή που υπήρχε.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως εκτίμησε ο κ. Γώγος, αυτό ενδέχεται να είναι το τελευταίο σκληρό lockdown. Περιοριστικά μέτρα κατά καιρούς μπορεί να υπάρχουν, συμπλήρωσε, αλλά θα είναι σαφώς λιγότερα. Σε κάθε περίπτωση, το φετινό Πάσχα θα είναι  καλύτερο σε σχέση με πέρυσι, αφήνοντας μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα και για λειτουργία των εκκλησιών με την παρουσία πιστών.

Την ίδια στιγμή, ρεπορτάζ κάνουν λόγο για επεξεργασία της δυνατότητα να μπει νέο SMS –πέρα από τα υφιστάμενα στο 13033– για τις αγορές των καταναλωτών, ώστε να περιοριστεί ένα νέο μαζικό κύμα εξόδου στα μαγαζιά, αν και όταν ανοίξει η αγορά.

Ερωτηθείς αν επανεξετάζεται κάποιου είδους «κόφτης» στα SMS για τα ψώνια, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, διευκρίνισε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ότι το θέμα δεν είναι τεχνολογικό, αλλά επιχειρησιακό.

Εξετάζουμε τεχνολογικές λύσεις ώστε να βοηθήσουμε τη λειτουργία του εμπορίου, ωστόσο δεν είμαστε σε στάδιο ανακοινώσεων ακόμη, δήλωσε σχετικά ο υπουργός.

Τα κύρια σενάρια για το επικείμενο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων, όταν και αν δοθεί το «πράσινο φως» από τους λοιμωξιολόγους, έχουν ως εξής: 1. με click away, 2. με click in shop, 3. με μοντέλο σούπερ μάρκετ, δηλαδή με αριθμητικό περιορισμό πελατών εντός του καταστήματος, ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα.

«Σε αντίστοιχη κατάσταση στις 14 Δεκεμβρίου, είχαν επιτραπεί η λειτουργία με click away των καταστημάτων, το άνοιγμα των κουρείων και των κομμωτηρίων, αλλά και το κυνήγι και το ψάρεμα και δεν υπήρξε αρνητική επίπτωση στην πτωτική πορεία της πανδημίας. Ενδεχομένως, αν είμαστε σε παρόμοια κατάσταση την 1η Μαρτίου, να κάνουμε κάτι ανάλογο», επεσήμανε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...