Υπέρ της αυστηροποίησης του lockdown σε περιοχές υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου, όπως η Θεσσαλονίκη, τάχθηκε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος. Η Θεσσαλονίκη είναι σε οριακό σημείο, ας ελπίσουμε να μη γίνει Μπέργκαμο, ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του την Πέμπτη στον ΣΚΑΪ.
«Το lockdown πρέπει να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερη έκταση» και όπου καταγράφεται υψηλός αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού, δεν πρέπει να κυκλοφορεί κανείς έξω, αν χρειαστεί, να ληφθούν και άλλα μέτρα, υπογράμμισε ο καθηγητής.
Πέρα απο τη Θεσσαλονίκη, πρόβλημα υπάρχει και στη Λάρισα όπου ανεβαίνουν τα κρούσματα
«Είμαστε στα όρια στη Θεσσαλονίκη. Για αυτό και υπάρχει κινητικότητα στη Βόρεια Ελλάδα για να ανοίξουμε κι άλλες ΜΕΘ. Ελπίζουμε να μη φτάσουμε στα όρια του Μπέργκαμο», δήλωσε ο κ. Γώγος, εκτιμώντας πως μέτρα όπως «η ανάπτυξη επιπρόσθετων χώρων ΜΕΘ, ακόμα και σε χώρους όπως το Βελλίδειο, είναι μια σωστή σκέψη, αλλά προς το παρόν δεν χρειάζεται».
Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, σε μια κρίση πρέπει να είμαστε έτοιμοι, ενώ σημαντικό είναι ότι υπάρχουν διαθέσιμοι αναπνευστήρες.
Η Θεσσαλονίκη δεν απέχει πολύ από σκηνές που είδαμε στην Ιταλία, εκτίμησε με τη σειρά του ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.
«Επειδή τα μέτρα που θα είχαν κάποια επίπτωση για την κάμψη της πανδημίας δεν πάρθηκαν τη σωστή στιγμή, αλλά λίγο αργά, η καραντίνα είναι τρεις εβδομάδες και καθώς θα δούμε τα αποτελέσματα των μέτρων στα κρούσματα στις δύο εβδομάδες, το τελείωμα της καραντίνας δεν θα μας βρει με το μίνιμουμ τον κρουσμάτων κορονοϊού», σημείωσε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προειδοποιώντας ότι οι επόμενες 2-3 εβδομάδες δεν θα είναι καλές και η κατάσταση θα χειροτερεύει.
Καθώς καθυστερούμε να δούμε διαφορά και στους νεκρούς και στις διασωληνώσεις, τουλάχιστον 3-4 εβδομάδες, αυτό σημαίνει πως ακόμα και αν αρχίσουν να λειτουργούν τα μέτρα όσον αφορά τους ρυθμούς μετάδοσης του ιού, θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν αυτοί οι αριθμοί, εξήγησε, ενώ όσον αφορά πιθανή παράταση – επέκταση του lockdown, αρκέστηκε να πει ότι θα φανεί στην πορεία.
Ο κ. Δερμιτζάκης χαρακτήρισε εγκληματική οποιαδήποτε μορφή πορείας ή συγκέντρωσης, για οποιονδήποτε λόγο και από οποιαδήποτε ομάδα, αυτή την περίοδο (όπως για παράδειγμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου), τονίζοντας ότι τέτοιου είδους ενέργειες θα πρέπει να τιμωρούνται παραδειγματικά, με βαριά πρόστιμα, και να έχουν περαιτέρω ποινικές ευθύνες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News