217
| REUTERS/Lee Smith

Guardian: Ισως δεν αφορά την Amazon ο νέος παγκόσμιος εταιρικός φόρος

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2021, 16:01
|REUTERS/Lee Smith

Guardian: Ισως δεν αφορά την Amazon ο νέος παγκόσμιος εταιρικός φόρος

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2021, 16:01

Η Amazon, μία από τις πιο επικερδείς εταιρείες του πλανήτη, μπορεί να γλυτώσει τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο του 15%, που συμφώνησαν αρχικά οι υπουργοί Οικονομικών της G7, το Σάββατο.

Κι αυτό γιατί ο φόρος αφορά τις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν περιθώριο κέρδους τουλάχιστον 10%, ενώ η Amazon έχει 6,3%, όπως αναφέρει ο Guardian, κυρίως γιατί επανεπενδύει μεγάλο ποσοστό των κερδών της.

Την Amazon μάλιστα έχουν βάλει εδώ και χρόνια στο στόχαστρο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, καθώς η εταιρεία του Τζεφ Μπέζος πληρώνει ελάχιστο φόρο στην ΕΕ, εκμεταλλευόμενη διάφορα παραθυράκια της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, το 2020, οι πωλήσεις της έφτασαν τα 386 δισ. δολάρια και οι φόροι που πλήρωσε στην Ευρώπη, μόλις τα 44 δισ. ευρώ.

Ο Ρίτσαρντ Μέρφι, καθηγητής Λογιστικής στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, δήλωσε ότι αν δεν ρυθμίσουν σωστά τις λεπτομέρειες οι κυβερνήσεις, ώστε να πιάνει όλες τις επιχειρήσεις, θα πρόκειται για «φρούδες ελπίδες».

Προς το παρόν, πάντως, δεν φαίνεται να «πιάνει» την Amazon η αρχική συμφωνία των χωρών της G7, όπως λέει ο Πολ Μόναχαν, διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Δίκαιου Φόρου.

Η Τζάνετ Γιέλεν, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ πάντως, φαίνεται να μην συμφωνεί, καθώς είχε δηλώσει το Σάββατο, ότι η νέα πρόταση πιστεύει ότι αφορά τόσο την Facebook όσο και την Amazon. Ενδεχομένως όμως, η υπουργός να μην είχε καλή πληροφόρηση, είπαν κάποιοι αναλυτές στον Guardian.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...