«Δεν μας πειράζει να συζητεί ο κόσμος για τη Γροιλανδία, αλλά δεν είμαστε προς πώληση. Αγαπάμε την όμορφη χώρα μας η οποία δεν είναι κάποιο “προϊόν”. Η γη, ο λαός και ο τρόπος ζωής του στη Γροιλανδία δεν είναι προς πώληση. Μπορείτε να αγοράσετε ένα εισιτήριο και να απολαύσετε όλα όσα αυτή η υπέροχη χώρα έχει να προσφέρει. Μέχρις εκεί».
Η φαεινή ιδέα του Guardian να δώσει (ηλεκτρονικό) βήμα στους γροιλανδούς αναγνώστες του αποκάλυψε ότι ακόμη και εκτεθειμένο σε δριμύ πολικό ψύχος το χιούμορ δεν παγώνει, αλλά διατηρεί τους χυμούς του ζεστούς -από πολιτική άποψη, έως και ζεματιστούς- εφόσον το υποκείμενο του σκώμματος είναι ο Ντόναλντ Τραμπ.
Η απίθανη πρόταση του αμερικανού προέδρου να αγοράσουν οι ΗΠΑ τη Γροιλανδία και η ακόμη πιο απίθανη απόφασή του να ακυρώσει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Δανία γαργάλησαν το σχολιογραφικό δαιμόνιο των Εσκιμώων και των Βίκινγκ που κυριεύτηκαν από πατριωτική υπερηφάνεια και ιερή αγανάκτηση.
Θα βουλιάξει ο Πύργος Τραμπ!
Κάποιος ευχήθηκε πολλές εκπλήξεις στον Τραμπ που, ως γνωστόν, δεν πιστεύει στην κλιματική αλλαγή: «Η υπερθέρμανση του πλανήτη μας θα λιώσει τους πάγους μας και το νερό θα καταπιεί τον Πύργο Τραμπ που θα έχει χτιστεί στο Νουούκ και θα τον στείλει να βρει την Ατλαντίδα» έγραψε με οίστρο Αποκαλύψεως, απαντώντας επιθετικά στις διαβεβαιώσεις που ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος έδωσε μέσω Twitter ότι δεν θα χτίσει ουρανοξύστη δίπλα στις ψαροκαλύβες.
I promise not to do this to Greenland! pic.twitter.com/03DdyVU6HA
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 20, 2019
Ενας άλλος ντόπιος κατήγγειλε τη λαιμαργία του αδηφάγου καπιταλισμού, ενώ ένας τρίτος δήλωσε ήδη ενοχλημένος από την αμερικανική στρατιωτική βάση της Θούλης που υπάρχει εκεί αλλά και από τις ρωσικές «που ετοιμάζονται στον Βόρειο Πόλο».
Ενας ακόμη: «Ως ντόπιοι, από την Αρκτική, αισθανόμαστε ήδη τις κλιματικές κρίσεις, τις έχουμε μπροστά στα μάτια μας, στις ζωές μας. O Τραμπ δεν ενδιαφέρεται για τη φύση και το περιβάλλον. Σκέφτεται: Business as usual».
Νεαροί και μέσης ηλικίας αναγνώστες επικέντρωσαν στη «θλιβερή ιστορία οικειοποίησης, αφομοίωσης και χρήσης γης» από τις ΗΠΑ και έγραψαν για την κακομεταχείριση των ιθαγενών στην Αμερική. Προσέθεσαν και ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν είναι ανόητος, «γνωρίζει τους θησαυρούς στο υπέδαφος της Γροιλανδίας, τόσο στη θάλασσα όσο και στην ξηρά, το πετρέλαιο, τον χρυσό, τα διαμάντια, το ουράνιο».
Το συμπέρασμα είναι ότι οι Γροιλανδοί σέβονται τους Αμερικανούς ως λαό, αλλά έχουν θιγεί από την προπέτεια του προέδρου τους: «Δυστυχώς, ο Τραμπ δείχνει να μη νοιάζεται για τους άλλους. Πρέπει να μάθει τρόπους και να αρχίσει να σέβεται τις άλλες χώρες. Πλέον ο κόσμος συνδέεται με το εμπόριο και τον αμοιβαίο σεβασμό»…
Και ο Τραμπ στον χορό των θιγμένων
Ο Τραμπ ακύρωσε την επίσκεψή του στην Κοπεγχάγη επειδή η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν χαρακτήρισε την πρόταση του περί αγοράς τμήματος της Γροιλανδίας «παράλογη». Εθίγη δηλαδή και ο Τραμπ.
«Δεν μιλάνε έτσι στην Αμερική» δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Θα μπορούσε απλώς να πει, όχι δεν πουλάμε». Κατά πάσα βεβαιότητα ο αμερικανός πρόεδρος αγνοεί ότι η Δανία δεν έχει πια αποικία της τη Γροιλανδία. Από το 1979 η Γροιλανδία απέκτησε καθεστώς αυτονομίας, αν και η οικονομία της εξαρτάται από τις επιδοτήσεις της κυβέρνησης στην Κοπεγχάγη. Το παγωμένο νησί έχει περίπου 55.000 κατοίκους, πολλοί από τους οποίους ευνοούν την πλήρη ανεξαρτησία τους από τη Δανία.
Από πλευράς της η δανέζικη κυβέρνηση προσπάθησε να περιορίσει τη ζημία στις σχέσεις των δύο χωρών με ανακοινώσεις που «διαγράφουν» την όποια σημασία της αναβολής του ταξιδιού Τραμπ στη Δανία. «Η ακύρωση της επίσκεψης δεν αλλάζει την καλή σχέση μεταξύ Δανίας και Ηνωμένων Πολιτειών» είπε η Φρεντέρικσεν. Ωστόσο τα αρνητικά σχόλια για το ήθος και τη νοητική επάρκεια του Τραμπ μοιράστηκαν πολιτικοί διαφόρων κομμάτων στη Δανία (υπήρξαν τοποθετήσεις που συνέκριναν «τον πρόεδρο της ισχυρότερης χώρας του κόσμου» με έναν «κλόουν του τσίρκου»).
Ακόμη ένα στοιχείο του αλαλούμ που προκλήθηκε: ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Δανία αναγκάστηκε να ανακοινώσει ότι ο Τραμπ «τιμά και σέβεται» τη Δανία και «σχεδιάζει μελλοντικώς μίαν άλλη επίσκεψη» – η αναδίπλωση αυτή ακολούθησε την ενόχληση του βασιλικού οίκου της σκανδιναβικής χώρας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News