766
Το Νουούκ, η γραφική πρωτεύουσα της Γροιλανδίας, φιλοξενεί 19.783 από τους 56.865 κατοίκους της ημιαυτόνομης περιοχής της Δανίας | Shutterstock/Polar Media

Γροιλανδία: Διχάζει το άνοιγμα στον τουρισμό

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2024, 14:20
Το Νουούκ, η γραφική πρωτεύουσα της Γροιλανδίας, φιλοξενεί 19.783 από τους 56.865 κατοίκους της ημιαυτόνομης περιοχής της Δανίας
|Shutterstock/Polar Media

Γροιλανδία: Διχάζει το άνοιγμα στον τουρισμό

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2024, 14:20

Στην πρωτεύουσα Νουούκ εγκαινιάστηκε ένα νέο αεροδρόμιο, ενώ άλλα δύο είναι στα σκαριά σε όλη την αχανή περιοχή, καθώς οι προσδοκίες για την προσέλκυση αμερικανών τουριστών στη Γροιλανδία είναι υψηλές, όπως αναφέρει ο Guardian.

Την περασμένη Πέμπτη, προσγειώθηκε η πρώτη διεθνής πτήση της Air Greenland προς το Nuuk, τον πολυπληθέστερο οικισμό της αυτόνομης δανικής επικράτειας, και ο ενθουσιασμός ήταν τέτοιος που μοιράστηκαν μικρά μπουκάλια σαμπάνιας σε όλους τους επιβάτες. Η πτήση απογειώθηκε από την Κοπεγχάγη και θεωρήθηκε αρκετά ιστορική ώστε να επιβιβαστεί σε αυτήν ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας.

Ηταν, όμως, παράλληλα, προάγγελος μιας σημαντικής εξέλιξης: Από τον προσεχή Ιούνιο, η αμερικανική αεροπορική εταιρεία United Airlines αναμένεται να αρχίσει απευθείας πτήσεις διάρκειας τεσσάρων ωρών από το διεθνές αεροδρόμιο Newark Liberty του Νιου Τζέρσεϊ, προς το Νουούκ.

Η πρώτη απευθείας σύνδεση ΗΠΑ – Γροιλανδίας, εγκαινιάζει μια νέα εποχή για τον τουρισμό στην περιοχή. Οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες μετέφεραν στη Γροιλανδία συνολικά 55.000 επιβάτες μεταξύ Απριλίου και Αυγούστου 2024 – αριθμός που αναμένεται να διπλασιαστεί το επόμενο έτος, με περίπου 105.000 επιβάτες.

Δύο ακόμη αεροδρόμια, ένα στο Ιλουλισάτ, προς τα δυτικά της επικράτειας, και ένα δεύτερο στο Κουακορτόκ, πιο νότια –και οι δύο, περιοχές διάσημες για τα γραφικά φιόρδ – αναμένεται να λειτουργήσουν μέχρι τα τέλη του 2026. Ομως, δεν είναι όλοι χαρούμενοι με αυτή την προοπτική.

Σύμφωνα με τον Guardian, σχετικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι υποστηρίζεται η αύξηση της τουριστικής κίνησης. Ωστόσο, μέλη της κοινότητας των ιθαγενών Ινουίτ (που αποτελούν το 89% του πληθυσμού της Γροιλανδίας) εκφράζουν ανησυχίες για υπερκμετάλλευση και για καταστροφή της παρθένας ομορφιάς της γης τους.

Το καλοκαίρι, ένα μεγάλο κρουαζιερόπλοιο που επιχείρησε να προσεγγίσει το λιμάνι του Ιλουλισάτ  αποκλείστηκε, λόγω ισχυρισμών ότι παρείχε υπηρεσίες αποκλειστικά σε ξένους παρόχους ταξιδιών και έφερε τους δικούς του ξεναγούς.

Έχοντας κατά νου τις εκλογές του επόμενου έτους, η κυβέρνηση απάντησε στις ανησυχίες την περασμένη εβδομάδα, ψηφίζοντας έναν αμφιλεγόμενο νόμο για τον τουρισμό που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου.

Υστερα από δημόσια διαβούλευση, θα καθιερωθεί ένα σύστημα ταξινόμησης σε πράσινες, κίτρινες και κόκκινες ζώνες, με στόχο να περιορίζεται η πρόσβαση σε περιοχές «υψηλής ευαισθησίας» για την προστασία των τοπικών οικοσυστημάτων (που ήδη δέχονται πιέσεις από την κλιματική αλλαγή), χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς και παραδοσιακών κυνηγετικών περιοχών.

Θα υπάρξουν επίσης νέες αυστηρότερες προϋποθέσεις για την αδειοδότηση τουριστικών επιχειρήσεων, με έμφαση στην εντοπιότητα.

Ο Guardian αναφέρε ότι η πλειοψηφία των τουριστικών ταξιδιωτικών πρακτόρων της Γροιλανδίας είναι ενθουσιασμένοι με την προοπτική της εισροής δολαρίων στην περιοχή. Υπάρχουν, όμως και εκείνοι που θεωρούν ότι οι… «τραμπικής» έμπνευσης κανονισμοί θα καταπνίξουν τις ξένες επενδύσεις, την ώρα που θεωρούνται απολύτως απαραίτητες.

Η Γροιλανδία διαθέτει ανεπαρκείς τουριστικές υποδομές και, με δεδομένη την οικονομική κρίση της εποχής, οι αμερικανικές επενδύσεις κρίνονται ως μονόδρομος για τους επιχειρηματίες της περιοχής. Χωρίς αυτές, πολλές τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν σχέδια ανάπτυξης για την προσέλκυση των πιο εύπορων τουριστών.

Το 2022, συνολικά 92.637 τουρίστες επισκέφθηκαν τη Γροιλανδία και 130.000 την περσινή χρονιά. Κατά πλειονότητα προέρχονταν από τη Δανία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το τουριστικό ενδιαφέρον για προορισμούς της Αρκτικής αυξάνεται διαρκώς, οδηγούμενο από την επιθυμία για περιπετειώδεις εμπειρίες, με την επίγνωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Η κατασκευή του αεροδρομίου στο Νουούκ είναι μέρος της ανταπόκρισης της Γροιλανδίας σε αυτή την ανοδική τουριστική τάση. Μέχρι την πτήση της Πέμπτης, δεν υπήρχαν απευθείας διεθνείς πτήσεις προς την πρωτεύουσα της Γροιλανδίας, όπου ζουν 19.783 από τους 56.865 κατοίκους της επικράτειάς της.

Μέχρι τώρα, η μόνη διαθέσιμη διαδρομή ήταν μέσω μιας πρώην αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στο Καγκερλουσουάκ, 320 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας, και ακολούθως, μια περαιτέρω εσωτερική πτήση με ένα μικρό αεροπλάνο. Με τη δημιουργία του νέου διεθνούς αεροδρομίου, ο χρόνος των πτήσεων από την Κοπεγχάγη θα μειωθεί σε 4 ώρες και 50 λεπτά.

Οι επιχειρηματίες της περιοχής θεωρούν ότι η νέα «προστατευτική» νομοθεσία βασίζεται στο αποικιακό παρελθόν της Δανίας, και στις ανησυχίες της για περαιτέρω εκμετάλλευση του εδάφους της από ξένες δυνάμεις. Τα συνολικά εδάφη της Γροιλανδίας ξεπερνούν τα συνδυαζόμενα χωρικά εδάφη της Αυστρίας, του Βελγίου, της Δανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Ολλανδίας, και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σήμερα, το νησί είναι μια μια αυτοδιοικούμενη περιοχή εντός του Βασιλείου της Δανίας, αλλά μέχρι το 1953 ήταν αποικία της. Οι ΗΠΑ έχτισαν εκεί στρατιωτικές βάσεις την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου και του Ψυχρού Πολέμου. Το 1946, αμερικανοί αξιωματούχοι προσφέρθηκαν μέχρι και να αγοράσουν τη Γροιλανδία από τη Δανία αντί 100 εκατομμυρίων δολαρίων σε ράβδους χρυσού – πρόταση που επανέλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη του θητεία στον Λευκό Οίκο.

Η νέα τουριστική νομοθεσία προβλέπει διετή περίοδο προσαρμογής, αλλά ακόμη κι αυτό το διάστημα δεν αρκεί – απλά αναβάλει τον περιορισμό των διεθνών τουριστικών επενδύσεων στην περιοχή, σύμφωνα με δηλώσεις των επιχειρηματιών της περιοχής στον Guardian.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...