668
| Shutterstock

«Γρήγορες» selfies και μεγαλύτερη ασφάλεια σε αρχαιότητες-μουσεία

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2021, 17:10
|Shutterstock

«Γρήγορες» selfies και μεγαλύτερη ασφάλεια σε αρχαιότητες-μουσεία

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2021, 17:10

Οι επισκέπτες της Ακρόπολης το γνωρίζουν και το αξιοποιούν. Θα βγάλουν τις φωτογραφίες τους, θα τραβήξουν βίντεο και μπορούν πολύ γρήγορα και με πολύ καλή ποιότητα να ανεβάσουν την εμπειρία τους στα social media. Οι εικόνες και οι λέξεις κάνουν έτσι τον γύρο του κόσμου και συνεισφέρουν στο τουριστικό προϊόν χωρίς κάποιο κόστος για τον προϋπολογισμό του ΕΟΤ. Αυτό, το κόστος, το έχει αναλάβει η COSMOTE, που σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού παρέχει ήδη δωρεάν γρήγορη ασύρματη πρόσβαση στο ίντερνετ σε συνολικά 13 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Ελλάδας.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ ανακοίνωσαν μάλιστα την επέκταση της συνεργασίας αυτής, και συνολικά 25 σημαντικοί πολιτιστικοί χώροι σε όλη τη χώρα θα διαθέτουν Wi-Fi.

Αποτελεί άλλωστε προτεραιότητα στην πολιτική του ΥΠΠΟ η υλοποίηση δράσεων προστιθέμενης αξίας και εξωστρέφειας σε συνέργεια με φορείς από το στενό και ευρύτερο Δημόσιο, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα, όπως τόνισε η ίδια η Λίνα Μενδώνη.

Και δεν είναι βεβαίως μόνο τα εκατομμύρια post, stories και live στο Ιnstagram και στο Facebook (ή, οι δωρεάν κλήσεις στο viber, το skype και το whatsapp) το όφελος αυτής της συνεργασίας. Ούτε μόνο η εικόνα μιας χώρας σύγχρονης σε παροχές προς τους επισκέπτες και τους πολίτες της, που δίνει το «free Wi-Fi». Είναι ότι ο καθένας μπορεί εύκολα να «κατεβάσει» και να αξιοποιήσει όποια εφαρμογή ή πληροφορία θέλει σχετικά με τον χώρο που επισκέπτεται. Είναι και η δυνατότητα που δίνεται στον «αμφιτρύονα», εν προκειμένω στο υπουργείο Πολιτισμού, να προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες, όπως ψηφιακές ξεναγήσεις ή εφαρμογές εικονικών περιηγήσεων.

 

To Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι ένα από αυτά που διαθέτουν ήδη δωρεάν Wi-Fi

Είναι, ακόμη, ότι η αξιοποίηση δικτύου υψηλής ταχύτητας συμβάλλει καθοριστικά στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, αφού, για παράδειγμα, επιτρέπει την εφαρμογή τηλεμετρίας ή τηλεπισκόπησης στους χώρους διάθεσής του.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι το υπουργείο μπορεί να εγκαταστήσει συσκευές που παίρνουν συνεχώς μετρήσεις, όπως υγρόμετρα, ρωγμόμετρα, σεισμογράφους κλπ, που επιτρέπουν την άμεση καταγραφή και ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο των αρμοδίων για οποιαδήποτε μεταβολή, μετατόπιση ή μετακίνηση προξενείται σε ένα μνημείο.

Η τηλεπισκόπηση δίνει την δυνατότητα της συνεχούς παρακολούθησης της εικόνας των αρχαιολογικών χώρων ή των μουσείων. Μπορεί δηλαδή να μεταφέρει σε ένα κέντρο ελέγχου το τι συμβαίνει σε ένα χώρο με ζωντανή εικόνα ανά πάσα στιγμή. Προφανής η σημασία για την ασφάλεια των αρχαιολογικών χώρων, των μουσείων, αλλά και των επισκεπτών.

Η Λίνα Μενδώνη και ο Μιχάλης Τσαμάζ στην υπογραφή της επέκτασης του μνημονίου συνεργασίας

Το πνεύμα αυτής της συνεργασίας απέδωσε στη δήλωσή του, μετά την υπογραφή της συμφωνίας επέκτασης του δικτύου Wi-Fi, o κ. Τσαμάζ. Είπε:

«H συνεργασία μας με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία για να αναδείξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και να πολλαπλασιάσουμε τον αντίκτυπο της ιστορίας μας. Με τις υποδομές δικτύων νέας γενιάς και το δωρεάν internet, στέλνουμε εικόνα και ήχο από τα σημαντικότερα μνημεία σε όλον τον κόσμο, ενισχύοντας την εικόνα της σύγχρονης ψηφιακής Ελλάδας. Στην COSMOTE, στηρίζουμε τον πολιτισμό και την ιστορία μας, γιατί η γνώση τους αποτελεί πυξίδα για το μέλλον. Μόνο αν γνωρίζουμε τις ρίζες μας μπορούμε να ξέρουμε και πού πηγαίνουμε. Με τη θετική μας επίδραση στην κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον, δημιουργούμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους».

Πού υπάρχει ήδη δωρεάν Wi-Fi…

Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία που ήδη διαθέτουν δωρεάν Wi-Fi είναι: Αρχαιολογικός χώρος Ακροπόλεως, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, Παλάτι του Μ. Μαγίστρου και Αρχαιολογικό Μουσείο στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Αρχαιολογικός χώρος Κνωσού, Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Δελφών, Αρχαία Επίδαυρος, Ακρόπολη και Μουσείο Μυκηνών, Σπιναλόγκα, Αρχαία Κόρινθος, Αρχαιολογικός χώρος Δήλου, Αρχαιολογικός χώρος Ακρωτηρίου Θήρας.

…και πού θα διατίθεται σύντομα

Σύντομα θα διαθέτουν δωρεάν Wi-Fi και οι Αρχαία Ολυμπία, Ακρόπολη Λίνδου, Αρχαιολογικός χώρος Σουνίου, Βασιλικοί Τάφοι Αιγών (Βεργίνα) και νέο Μουσείο Βεργίνας, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Αρχαία Δωδώνη, Αρχαιολογικός Χώρος Αρχαίας Νεμέας, Μυστράς, Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Ελεύθερνας, Κάστρο Παλαμηδίου, Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...