Ποιος έβαλε τη βόμβα που σκότωσε τον δημοφιλή υπερεθνικιστή μπλόγκερ στην Αγία Πετρούπολη; Οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες με εντολή του Βολοντίμιρ Ζελένσκι; Ουκρανοί αντάρτες που δεν ελέγχονται από τον Ζελένσκι; Ο Αλεξέι Ναβάλνι; Το Κρεμλίνο επειδή ήθελε να δώσει ένα μάθημα στον «κολλητό» του νεκρού, Γεβγκένι Πριγκόζιν, που τα έχει βάλει με τον ρώσο υπουργό Αμυνας;
Οι θεωρίες δίνουν και παίρνουν και οι κατηγορίες αλληλοεκτοξεύονται από και προς κάθε κατεύθυνση. Οι Ρώσοι πάντως, συνέλαβαν την Ντάρια Τρέποβα, η οποία, όπως ισχυρίζονται είναι αυτή που έδωσε το φονικό αγαλματίδιο στο θύμα.
Ο 40χρονος Τατάρσκι, από ληστής τραπεζών και φυλακισμένος στο Ντονέτσκ, βρέθηκε στη Μόσχα όπου έγινε μεγάλος και τρανός στρατιωτικός μπλόγκερ με μισό εκατομμύριο ανθρώπους να τον διαβάζουν και να τον καλούν μέχρι και στο Κρεμλίνο.
Ο Μαξίμ Φομίν, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, είχε γεννηθεί στη Μακίιβκα της Ουκρανίας. Πέρασε από διάφορες δουλειές, ανάμεσά τους ανθρακωρύχος και πωλητής επίπλων, για να καταλήξει στη φυλακή όταν λήστεψε μία τράπεζα. Ηταν όμως, τυχερός, καθώς, το 2014, όταν οι Ρώσοι εισέβαλαν στην Κριμαία, κατάφερε να διαφύγει από τη φυλακή χάρη στους ρωσόφωνους αυτονομιστές στο Ντονμπάς, με αντάλλαγμα να ενταχθεί στις τάξεις τους. Οι αξιωματούχοι που εγκατέστησε το Κρεμλίνο σε περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, του έδωσαν χάρη και έτσι παράτησε το όπλο του και από τα λασπωμένα χωράφια του Ντονμπάς μετακόμισε στη ρωσική πρωτεύουσα, το 2019, όπου ξεκίνησε να γράφει στο μπλογκ του για την κατάσταση στην περιοχή.
Ο Τατάρσκι δεν είναι ο μόνος στρατιωτικός μπλόγκερ στη Ρωσία που υποστήριζε με πάθος τη ρωσική εισβολή αλλά ταυτόχρονα κατέκρινε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας για τις μεγάλες αποτυχίες στο μέτωπο. Πάντως, δεν είναι ξεκάθαρο γιατί και ποιοι τον δολοφόνησαν.
Η εκδήλωση στην οποία μιλούσε όταν εξερράγη η βόμβα έγινε σε καφετέρια που ανήκε στον Πριγκόζιν, τον ιδρυτή της διαβόητης Ομάδας Βάγκνερ, ο οποίος δεν μασά τα λόγια του για τα λάθη των ρωσικών αρχών στο μέτωπο και δεν κρύβει, σύμφωνα με τους Times, τις βλέψεις του για τον «θρόνο» του Βλαντίμιρ Πούτιν. Ηταν η δολοφονία του υπερεθνικιστή φίλου του, προειδοποίηση για τον ίδιο από το Κρεμλίνο;
Ο Λέονιντ Βολκόφ, άλλοτε δεξί χέρι του Ναβάλνι, το πιστεύει: «Μόνο μία οργάνωση στη Ρωσία ευθύνεται για πολιτικές δολοφονίες και αυτή είναι η FSB (πρώην KGB)».
Σύμφωνα με το έγκριτο αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, η έκρηξη της βόμβας είναι ένδειξη των κλιμακούμενων συγκρούσεων στο εσωτερικό της Ρωσίας, που σχετίζονται με τον Πριγκόζιν και τη Βάγκνερ».
Σύμφωνα μάλιστα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, υπήρχε πιθανότητα να παρευρισκόταν ο ίδιος ο Πριγκόζιν στη μοιραία εκδήλωση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News