1292
Ανακαλύψτε, καταγράψτε και αξιολογήστε υφιστάμενους χώρους πρασίνου. | WWF / Protagon Creative

Το app που βοηθά να ανακαλύψουμε το πράσινο στις πόλεις, ακόμα και στην Αθήνα

Ανακαλύψτε, καταγράψτε και αξιολογήστε υφιστάμενους χώρους πρασίνου.
|WWF / Protagon Creative

Το app που βοηθά να ανακαλύψουμε το πράσινο στις πόλεις, ακόμα και στην Αθήνα

Πόσες φορές θέλατε να κάνετε μια βόλτα κάπου στην Αθήνα και να δείτε λίγο πράσινο; Ξέρετε πόσοι μικροί κρυφοί πράσινοι «παράδεισοι» υπάρχουν στην πρωτεύουσά μας; Ακόμα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας; Πλέον μπορείτε να τους βρείτε εύκολα με την χρήση της εφαρμογής Green Spaces της WWF. Επιπλέον, μπορείτε και εσείς να ενημερώσετε τους συμπολίτες σας για μέρη που δεν γνωρίζουν, καταχωρώντας τα στον χάρτη της εφαρμογής.

Η εφαρμογή είναι μέρος της πανελλήνιας καμπάνιας του WWF για το πράσινο μέσα στις πόλεις με τίτλο «Το Πράσινο στα χέρια μας» και θα κορυφωθεί στις 5 Ιουνίου, την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Σε συνεργασία με πληθώρα οργανώσεων και φορέων, όπως το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, το British Council, το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ, την ΠοδηλΑττική κοινότητα, την πλατφόρμα συνΑθηνά του Δήμου Αθηναίων, το δίκτυο φοιτητών Social Erasmus, τη Monumenta και τους PireActive, το WWF μας καλεί να πάρουμε το πράσινο στα χέρια μας, προσφέροντας δωρεάν τα απαραίτητα εργαλεία.

Ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος του προγράμματος WWF Καλύτερη Ζωή, μίλησε στο Protagon για το όλο πρότζεκτ.

Ποια ήταν η αφορμή για την δημιουργία της εφαρμογής; Ποιος είχε την ιδέα;

«Τον Δεκέμβριο του 2013, πριν από δυόμιση χρόνια, συμμετείχαμε στο πρόγραμμα “Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος”. Σκεφτήκαμε και σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα για παιδιά και γονείς με θέμα την ανακάλυψη του πρασίνου στην πόλη. Μαζί με τα παιδιά, βγαίναμε σε πάρκα, παρατηρούσαμε τον χώρο, την βλάστηση, τις υποδομές και βαθμολογούσαμε την ποιότητά τους. Κατά τη διάρκεια της δράσης, είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε από πρώτο χέρι την κατάσταση σε χώρους πρασίνου στις περιοχές που επισκεφθήκαμε. Αθήνα, Χαλάνδρι, Χαϊδάρι, Ηλιούπολη, Κερατσίνι! Είδαμε υπέροχους χώρους να σφύζουν από ζωή. Αλλους εξίσου φανταστικούς χώρους να είναι έρημοι. Είδαμε όμως κι άλλα σημεία παρατημένα στη μοίρα τους. Είδαμε μικρές οάσεις πρασίνου να πνίγονται από τις πολυκατοικίες. Ταυτόχρονα, είδαμε το μεγάλο ενδιαφέρον πολλών πολιτών αλλά και την προκλητική αδιαφορία άλλης μερίδας πολιτών. Σκουπίδια, περιττώματα ζώων, βανδαλισμοί ήταν κοινά προβλήματα σε αρκετά σημεία πρασίνου. Τότε σκεφτήκαμε πως έπρεπε να κάνουμε κάτι παραπάνω για το πράσινο των πόλεων της χώρας. Με αυτά κατά νου, αρχίσαμε να ψάχνουμε τρόπους για να φέρουμε τους πολίτες πιο κοντά στο αστικό πράσινο. Να τους δώσουμε αφορμή να βγουν έξω από το σπίτι, να ανακαλύψουν τα οφέλη του πρασίνου, να νοιαστούν περισσότερο για τις πράσινες οάσεις της πόλης ή της γειτονιάς τους. Θέλαμε επίσης να βρούμε έναν τρόπο να κινητοποιήσουμε τις δημοτικές αρχές, πολλές από τις οποίες ενδιαφέρονται για τους πράσινους χώρους μόνο όταν πλησιάζουν εκλογές. Κι όλα αυτά, θέλαμε να τα επιτύχουμε με έναν όσο το δυνατό πιο φιλικό για τον πολίτη τρόπο».

Ποιες άλλες υπηρεσίες σκοπεύετε να ενσωματώσετε στην εφαρμογή;

Achilleas_Plitharas_GreenspacesSM
Ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος του προγράμματος WWF Καλύτερη Ζωή (WWF)

«Προς το παρόν η εφαρμογή αφορά την ανακάλυψη, καταγραφή και αξιολόγηση υφιστάμενων χώρων πρασίνου. Μελλοντικά κι αν όλα εξελιχθούν καλά, θέλουμε να προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο και να υποδείξουμε μέσα από το WWF GreenSpaces εγκαταλελειμμένα οικόπεδα που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε πράσινες οάσεις. Υπάρχουν ακόμα σκέψεις να προχωρήσουμε σε online καλέσματα αναβάθμισης χώρων πρασίνου. Αλλά κάθε πράγμα στον καιρό του. Αυτό που προέχει σε αυτή τη φάση είναι να ανακαλύψουμε και πάλι το πράσινο!»

Ποιες δράσεις έχετε προγραμματίσει έως τις 5 Ιουνίου και πώς μπορεί να τις βρει ο χρήστης;

«Εφέτος θέλουμε η 5η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, να είναι μια γιορτή για το αστικό πράσινο. Καλούμε λοιπόν δημοτικές αρχές, σχολεία και ομάδες πολιτών να διοργανώσουν τις δικές τους δράσεις στο πράσινο. Στην ιστοσελίδα WWF GreenSpaces υπάρχει χάρτης με τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε όλη την Ελλάδα εκείνη την ημέρα. Ο χάρτης συνεχώς γεμίζει με νέες εισόδους. Ειδικά στην Αθήνα, προγραμματίζουμε μια μεγάλη εκδήλωση στον Εθνικό Κήπο σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, το British Council, την Monumenta, την Εθνική Λυρική Σκηνή, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τους Γιόγκα στο Άλσος και πολλές ακόμη ομάδες πολιτών. Στις 5 Ιουνίου στον κήπο, μικροί και μεγάλοι, παίζουμε, διασκεδάζουμε, μαθαίνουμε και χαλαρώνουμε στον ομορφότερο χώρο πρασίνου της Αθήνας. Σύντομα θα ανακοινώσουμε το πλήρες πρόγραμμα!»

Γίνεται έλεγχος στις κριτικές των χρηστών της εφαρμογής και, αν ναι, με ποιον τρόπο;

«Στα πρώτα στάδια της εφαρμογής γίνεται moderation των κριτικών των χρηστών προς αποφυγή κακόβουλων σχολίων. Σύντομα, αυτή η δυνατότητα θα ανοίξει για όλους τους πολίτες που οι ίδιοι θα ορίζουν, ποια σχόλια είναι χρήσιμα και ποια όχι».

Τα δεδομένα που δίνουν οι χρήστες πώς φυλάσσονται και πώς προστατεύεται η ιδιωτικότητά τους;

«Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην προστασία των δεδομένων που καταχωρούν οι χρήστες της εφαρμογής. Ολα τα προσωπικά δεδομένα, όπως e-mail ή τηλέφωνο, μένουν αποκλειστικά στη βάση και διατηρούνται εκεί προστατευμένα. Επίσης, το WWF GreenSpaces δεν είναι εμπορική εφαρμογή αλλά πρωτοβουλία για το περιβάλλον και την κοινωνία, επομένως δεν θα δει κανείς spam προωθητικές ενέργειες για προϊόντα και υπηρεσίες».

Γιατί είναι σημαντικό το πράσινο στις ζωές μας;

«Το πράσινο ιδιαίτερα στις πόλεις είναι βασική αναγκαιότητα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο στις πόλεις δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 9 τετραγωνικά μέτρα. Σημειωτέον ότι σήμερα καμιά μεγάλη πόλη της Ελλάδας δεν φτάνει αυτό το νούμερο. Χαρακτηριστικά, στην Αθήνα αντιστοιχούν μόλις 0,96 τμ πρασίνου ανά κάτοικο, ενώ στη Θεσσαλονίκη, το αντίστοιχο νούμερο είναι 2,14 τμ. Επιπλέον, ολοένα και περισσότερες μελέτες συσχετίζουν την ύπαρξη πρασίνου με πολλαπλά οφέλη όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά και στην υγεία και την ψυχική διάθεση. Όσοι ζουν κοντά σε χώρους πρασίνου ή τους επισκέπτονται τακτικά, εμφανίζουν μειωμένα επίπεδα στρες. Αλλη έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά που βγαίνουν τακτικά σε πάρκα έχουν καλύτερη απόδοση στα τεστ μνήμης και στην ικανότητα συγκέντρωσης σε σχέση με παιδιά που σπάνια βρίσκονται σε πράσινους χώρους».

Τι προβλήματα συναντήσατε και πώς τα ξεπεράσατε;

«Προβλήματα υπήρχαν και μάλιστα πολλά. Χρειαστήκαμε 1,5 χρόνο εντατικής εργασίας για να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μια εφαρμογή απόλυτα φιλική που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί απ’ όλους τους πολίτες, από τους πιο εξοικειωμένους έως τους πιο αρχάριους. Το  WWF GreenSpaces είναι ουσιαστικά μια πλατφόρμα που καλείται να φιλοξενήσει την άποψη όλων των πολιτών της χώρας. Κι αυτό ήταν μια πρόκληση που τελικά την υλοποιήσαμε με επιτυχία! Δεν υπήρξε κάποιο μυστικό. Τα συστατικά για να φτάσουμε στο σημείο, που βρισκόμαστε, είναι δουλειά και πίστη σε αυτό που κάνουμε».

Οι δήμοι είναι θετικοί σε αυτήν σας την κίνηση;

«Μέχρι στιγμής, η ανταπόκριση των δήμων είναι ιδιαίτερα ζεστή. Το WWF GreenSpaces είναι εργαλείο που μπορούν να αξιοποιήσουν για να βλέπουν σε πραγματικό χρόνο την άποψη των δημοτών για την ποιότητα των χώρων πρασίνου της κάθε πόλης. Πολλοί δήμοι έχουν δεχτεί να την αξιοποιήσουν για αυτόν τον λόγο, ώστε βάσει των αξιολογήσεων των χρηστών να παρεμβαίνουν στοχευμένα σε χώρους πρασίνου. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, αν σκεφτούμε την οικονομική στενότητα που επικρατεί γενικότερα στην τοπική αυτοδιοίκηση».

Ο χρήστης μπορεί να διαμαρτυρηθεί ή να ενημερώσει κατευθείαν μέσα από την εφαρμογή τον αντίστοιχό δήμο για την κατάσταση πρασίνου στην περιοχή του; Για παράδειγμα στέλνοντας email μέσω της εφαρμογής στον Δήμο; Σκέφτεστε να προσθέσετε μία τέτοια δυνατότητα στην εφαρμογή;

«Οι χρήστες της εφαρμογής έχουν τη δυνατότητα σχολιασμού για τα θετικά αλλά και τα αρνητικά που βλέπουν στους χώρους πρασίνου. Οι δημοτικές αρχές που είναι ενήμερες για την ύπαρξη της εφαρμογής, παρακολουθούν μέσα από αυτή τις αξιολογήσεις των πολιτών. Επιπλέον, κάθε έξι μήνες θα δημοσιοποιούμε έκθεση με συγκεντρωτικά στοιχεία για την αξιολόγηση των χώρων πρασίνου σε κάθε πόλη. Στην έκθεση θα παρουσιάζονται οι καλύτεροι και χειρότεροι χώροι, όπως οι ίδιοι οι πολίτες τους έχουν επιλέξει και βαθμολογήσει. Ομως, ο ενεργός πολίτης δεν πρέπει να σταματά μόνο στην χρήση της εφαρμογής. Το WWF GreenSpaces είναι ένα εργαλείο καταλύτης αλλά δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκαταστήσει τους ενεργούς πολίτες, που μπορούν και οφείλουν να αξιοποιήσουν τα ευρήματα για να ζητήσουν αλλαγές και βελτίωση της κατάστασης από τις οικείες δημοτικές αρχές».


  • Την εφαρμογή μπορείτε να την βρείτε εδώ για Android συσκευές και εδώ για iOS συσκευές. Επισκεφτείτε την σελίδα  WWF GreenSpaces για να ενημερωθείτε για όλες τις προγραμματισμένες δράσεις κοντά στην περιοχή σας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...