Οι εικόνες ανοικτής σύγκρουσης μεταξύ κατοίκων και δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. προ ετών στην Κερατέα, επαναλήφθηκαν αυτή τη φορά στο Γραμματικό μετά την απόφαση της διοίκησης Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής για την (πιλοτική) λειτουργία του ΧΥΤΥ στην περιοχή.
Το βράδυ της Τρίτης σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια, όταν κάτοικοι της περιοχής, που αντιδρούν στην λειτουργία του ΧΥΤΥ, έστησαν οδοφράγματα για να μην περάσουν τα απορριμματοφόρα. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε ένας αστυνομικός, ενώ προκλήθηκαν φθορές σε περιπολικό της ΟΠΚΕ και σε ένα απορριμματοφόρο, ο οδηγός του οποίου βρέθηκε κρατούμενος στο αστυνομικό τμήμα Μαραθώνα επειδή μετέφερε υπολείμματα απορριμμάτων χωρίς παραστατικά.
Στο ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής) εν τω μεταξύ, με ψήφους 3 υπέρ και 1 κατά (του πρώην δημάρχου Λιοσίων και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ Δημήτρη Μπουραΐμη) μεταξύ τεσσάρων παρόντων εκ των επτά μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής, πέρασε η πρόταση για ετήσια δυναμικότητα του ΧΥΤΥ Γραμματικού 23.250 τόνων (όσοι δηλαδή εναποτίθενται στη Φυλή σε μία εβδομάδα).
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων) Αττικής του 2016, η ΟΕΔΑ (Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων) Γραμματικού θα διαχειρίζεται στη ΜΕΑ (Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων) 60.000 τόνους ετησίως, η ΜΕΒΑ (Μονάδα Επεξεργασίας Βιο-Αποδομήσιμων) 20.000 τόνους ετησίως.
Στη συνέχεια και με βάση την ανωτέρω απόφαση, θα οδηγείται για διαχείριση και ταφή ποσότητα 23.000 τόνων στον ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) Γραμματικού .
Η μεταφορά των απορριμάτων που άναψε το φιτίλι των επεισοδίων, ήταν στο πλαίσιο πιλοτικής λειτουργίας του ΧΥΤΥ, οι αντιδράσεις των κατοίκων όμως έχουν πάρει πλέον γενικευμένο χαρακτήρα , με αποτέλεσμα η Αστυνομία να ζητήσει από τον ΕΔΣΝΑ το προσωρινό «πάγωμα» της λειτουργίας του, προκειμένου αφενός να αποκλιμακωθεί η ένταση και αφετέρου να προετοιμαστεί καλύτερα για την επανέναρξη των δρομολογίων των απορριμματοφόρων.
Οι κάτοικοι πάντως δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη λειτουργία του ΧΥΤΥ, υπογραμμίζοντας πως έχει δημιουργηθεί ακόμα και ειδικό ταμείο για τα έξοδα νομικής εκπροσώπησης τυχόν συλληφθέντων κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών (αποκλεισμών, παρεμπόδισης προσέγγισης απορριμματοφόρων κτλ).
Στο πλευρό τους, βρέθηκε και ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης με ανοικτή επιστολή του -προ ημερών- προς την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, όπου εκφράζει την έκπληξή του για την πρόθεση της Περιφέρειας να προχωρήσει στη δοκιμαστική λειτουργία της παράνομης, όπως τη χαρακτηρίζει, χωματερής στο Γραμματικό.
Ενώ ο δήμος ακόμα προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές του από τις φωτιές του καλοκαιριού, τώρα δέχεται ένα «εξίσου καταστροφικό πλήγμα», υπογραμμίζει, καταλογίζοντας στην κυρία Δούρου «πολιτική εμμονή» να πυροδοτήσει μία «περιβαλλοντική βόμβα» σε περιοχή Natura.
Ο δήμαρχος Μαραθώνα κάλεσε την περιφερειάρχη να τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και να σεβαστεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «θα μας βρείτε απέναντί σας, όχι μόνο στις δικαστικές αίθουσες αλλά πλέον και στους δρόμους» (σ.σ. κάτι που τελικά και έγινε).
Από την πλευρά του ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, μετά τα επεισόδια το βράδυ της Τρίτης, ζήτησε την κατεπείγουσα παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου προκειμένου «να μην ζήσουμε νέες Κερατέες στο Γραμματικό» και να μην κινδυνεύσει η σωματική ακεραιότητα πολιτών και εργαζομένων.
Ο κ. Σγουρός καλεί την Εισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας να διερευνήσει εάν η Ρένα Δούρου «με τα εξόφθαλμα ψέματα και την αλλοπρόσαλλη πολιτική της», όπως τονίζει, φέρει ευθύνη για το «πολεμικό» κλίμα που έχει διαμορφωθεί.
Ζητεί μάλιστα, να μελετηθούν τα βίντεο από τη δημόσια συγκέντρωση στο Γραμματικό το καλοκαίρι του 2014 με ομιλητή την κατοπινή Περιφερειάρχη Αττικής, «που καλούσε τους πολίτες σε ξεσηκωμό», σε αντιδιαστολή με την πρόσφατη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου το 2018 «που σε έξαλλη κατάσταση ωρυόταν ότι θα βρεθεί απέναντι σε αυτούς που προ πενταετίας την χειροκροτούσαν».
Οπως υπενθυμίζει ο κ. Σγουρός, η χωροθέτηση του Γραμματικού έγινε το 2003 (άρθρο 33, Ν.3164/2003) «όταν την αρμοδιότητα για τη διαχείριση των αποβλήτων είχαν αποκλειστικά οι δήμοι», ενώ και όταν υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του έργου, το 2007, πάλι την αρμοδιότητα είχαν αποκλειστικά οι δήμοι.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News