Για πολιτικά παιχνίδια που καθυστέρησαν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με αποτέλεσμα να φορτωθούν επιπρόσθετα μέτρα οι έλληνες φορολογούμενοι κάνει λόγο το γραφείο της Βουλής για την παρακολούθηση του κρατικού προϋπολογισμού.
Οι συντάκτες της νέας τριμηνιαίας έκθεσης Ιανουάριος – Μάρτιος 2016 αφιερώνουν ξεχωριστό κεφάλαιο με τίτλο «το κόστος της καθυστέρησης» στο οποίο αναφέρουν ότι η κυβέρνηση «υποτίμησε» το δημοσιονομικό κόστος της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης έναντι του «πολιτικού οφέλους».
«Η κατάληξη ήταν νέα φορολογικά μέτρα που όμως είναι αμφίβολο αν θα αποδώσουν. Η δρομολογημένη νέα συμφωνία με τους Θεσμούς προβλέπει νέα φορολογικά μέτρα 5,4 δισ. ευρώ και 3,6 δισ. ευρώ μέτρα υπό αίρεση όπως συζητείται αυτήν τη στιγμή, τα οποία θα ασκήσουν πιέσεις στις αναπτυξιακές προοπτικές» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.
Εκτός αυτού, κρούεται ο κώδωνας του κινδύνου περί ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που -αν χρειαστεί να γίνει- είναι πιθανόν να συνοδευτεί με κούρεμα καταθέσεων. «Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τείνει να εξουδετερωθεί από την εκκρεμότητα των μη εξυπηρετούμενων δανείων» υπογραμμίζεται στην έκθεση για να προστεθεί: «Συχνά υποτιμάται ότι το τραπεζικό σύστημα υποφέρει από τη χαμηλή ποιότητα των δανείων του («κόκκινα δάνεια») παρά την ανακεφαλαιοποίηση που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο».
Τέλος, υποστηρίζει πως ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν μπορεί να υπάρξει.
Αναλυτικά, οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ότι:
«Παρά τη διαφαινόμενη πρόθεση ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την πρώτη αξιολόγηση, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η παράταση της διαπραγμάτευσης (που έπρεπε να είχε τελειώσει τον Οκτώβριο / Νοέμβριο 2015 σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα) είχε σημαντικό κόστος. Ετεινε επίσης να παγιώσει την απαισιοδοξία, δημιουργώντας συνθήκες που αποτρέπουν τη βελτίωση των πραγμάτων αμέσως μετά την αξιολόγηση» και συνεχίζουν: «Ως προς το κόστος της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης που μάλλον έχει υποτιμηθεί έναντι του “πολιτικού οφέλους”: Η ύφεση συνεχίζεται και το 2016, πράγμα που προκαλεί και δημοσιονομικά προβλήματα. Είναι κοινός τόπος ότι σε τροχιά ύφεσης του ΑΕΠ τα φορολογικά έσοδα μειώνονται και επομένως απειλούνται οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα. Η κατάληξη ήταν νέα φορολογικά μέτρα που όμως είναι αμφίβολο αν θα αποδώσουν.
»Η δρομολογημένη νέα συμφωνία με τους Θεσμούς προβλέπει νέα φορολογικά μέτρα € 5,4 δισ. ευρώ και € 3,6 δισ. ευρώ μέτρα υπό αίρεση όπως συζητείται αυτήν τη στιγμή, τα οποία θα ασκήσουν πιέσεις στις αναπτυξιακές προοπτικές. Ας προσθέσουμε ότι όσο παρατείνεται η ύφεση, τόσο μετατίθενται στο μέλλον κάποιες δυνατότητες για αντικυκλικά μέτρα από την πλευρά της ζήτησης με προσφυγή και στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς χρηματοπιστωτικής στήριξης! Μετά την υφεσιακή υποτροπή 2015-2016, περιορίστηκαν περαιτέρω οι δυνατότητες για μέτρα από την πλευρά της ζήτησης. Παρά ταύτα, ο ήπιος χαρακτήρας της ύφεσης σε σύγκριση με απαισιόδοξες προβλέψεις ανέδειξε τις αντοχές αλλά και τις ιδιομορφίες (π.χ. παραοικονομία) της ελληνικής οικονομίας».
Επιπροσθέτως, σημειώνεται ότι ο αριθμός των ανέργων έχει εκτοξευτεί σε 1.174.000!
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News