248
Απογοητευτική η κατάσταση της οικονομίας σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής (φωτό αρχείου) | Menelaos Myrillas / SOOC

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: «Απογοητευτική η οικονομία το 2017»

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2017, 19:37
Απογοητευτική η κατάσταση της οικονομίας σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής (φωτό αρχείου)
|Menelaos Myrillas / SOOC

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: «Απογοητευτική η οικονομία το 2017»

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2017, 19:37

Σε «παγίδα λιτότητας», όπου οι συνεχείς αυξήσεις φορολογίας και μειώσεις δαπανών μειώνουν το ΑΕΠ και αυξάνουν το χρέος, βρίσκεται η ελληνική οικονομία, όπως επισημαίνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Όπως σημειώνει στην τριμηνιαία έκθεσή του
, το κλείσιμο της συμφωνίας αποτελεί θετικό αλλά πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία, την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τη μελλοντική έξοδο της χώρας στις αγορές.

Η έκθεση χαρακτηρίζει την οικονομική κατάσταση το πρώτο τρίμηνο 2017 απογοητευτική σε σχέση με τις προσδοκίες.

Όπως σημειώνει, η κατάσταση στις επενδύσεις είναι συγκεχυμένη. Αναγγέλλονται μεν επενδυτικά σχέδια κυρίως στον τουρισμό, σε σούπερ-μάρκετ και σε υποδομές – λόγω ιδιωτικοποιήσεων.

Γενικά όμως, η υπόθεση είναι ότι η αβεβαιότητα
 για την πορεία της οικονομίας, την έκβαση των διαπραγματεύσεων και επομένως την οικονομική πολιτική των επόμενων ετών, καθιστούν επιφυλακτικούς πολλούς επενδυτές, παρά το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα δεν λείπουν οι ευκαιρίες για επενδύσεις.

Οι εξαγωγές, και λόγω των δομικών τους προβλημάτων, αδυνατούν να παίξουν ρόλο ατμομηχανής, έστω βοηθητικής.

Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών και των πλοίων, οι εξαγωγές παραμένουν στάσιμες, σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρονται στον Ιανουάριο των ετών 2015, 2016 και 2017.

Όπως σημειώνει το Γραφείο Προϋπολογισμού, διάφοροι οργανισμοί πάντως προβλέπουν πλέον ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί από 0,5% έως 2,2% το 2017.

Τον Απρίλιο 2017 το ΔΝΤ τροποποίησε μεν προς τα κάτω τις προβλέψεις του για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2017 σε 2,2% από 2,8% αλλά προβλέπει (υπό όρους) επιτάχυνση στο 2,7% για το 2018.

Αυτό σημαίνει ότι αναμένεται απώλεια ΑΕΠ το 2017 περίπου 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...