1440
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Δημήτρης Μάλλιος και ο Γιώργος Μαργώνης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος |

Η χώρα εξοπλίζεται με 45 νέα Γραφεία για την Αντιμετώπιση της Ενδοοικογενειακής Βίας με τη στήριξη της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2024, 13:09
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Δημήτρης Μάλλιος και ο Γιώργος Μαργώνης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος
|

Η χώρα εξοπλίζεται με 45 νέα Γραφεία για την Αντιμετώπιση της Ενδοοικογενειακής Βίας με τη στήριξη της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2024, 13:09

Ενα τυχαίο ζάπινγκ στα κεντρικά τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων αρκεί για να διαπιστώσει κάποιος ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα που βρίσκεται σε έξαρση: η ενδοοικογενειακή βία και ιδιαίτερα οι γυναικοκτονίες αποτελούν μια ανοιχτή πληγή στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας.

Και προκειμένου να σταματήσει αυτός ο μακρύς κατάλογος βίας και αίματος, πρέπει τα ευχολόγια να γίνουν πράξεις. Μια τέτοια πράξη έλαβε χώρα την Τετάρτη με την υπογραφή του Μνημονίου Αμοιβαίας Κατανόησης μεταξύ της Παπαστράτος και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας που έχει στόχο την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.

Με το Μνημόνιο αυτό η εταιρεία Παπαστράτος δεσμεύεται να υποστηρίξει οικονομικά τη δημιουργία 45 νέων γραφείων αντιμετώπισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, σε συνέχεια των 18 υφιστάμενων, και να συνεργαστεί με το υπουργείο σε κοινές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Η συνεργασία της Παπαστράτος με το υπουργείο, η οποία ξεκινά ήδη από το 2019, έχει δημιουργήσει ένα θετικό προηγούμενο ουσιαστικής προσφοράς. Χάρη σε αυτήν, ο αριθμός των ειδικά διαμορφωμένων γραφείων αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας θα φτάσει συνολικά τα 63, σε 55 πόλεις της χώρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο νέο γραφείο αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας στη Θεσσαλονίκη

Το νέο γραφείο αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας, στο Αστυνομικό Τμήμα Χαριλάου της Θεσσαλονίκης, επισκέφθηκε την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν από την ομιλία του στο Λιμάνι της πόλης.

Τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Δημήτρης Μάλλιος, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις δράσεις που έχει αναλάβει η ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε, επίσης, την ευκαιρία να συζητήσει με τις αστυνομικούς που υπηρετούν στο Γραφείο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

«Κύριε Αρχηγέ, θέλω με την ευκαιρία της επίσκεψής μου εδώ, στο νεοσύστατο Γραφείο Αντιμετώπισης της Ενδοοικογενειακής Βίας στη Θεσσαλονίκη, στη Χαριλάου, να επαναλάβω την απόλυτη προσήλωση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης μάστιγας, η οποία τώρα θα έλεγα ότι αναδεικνύεται σε όλη της την έκταση. Και αναδεικνύεται σε όλη της την έκταση, γιατί πιστεύω ότι οι γυναίκες έχουν πια πολύ μεγαλύτερο θάρρος να μιλούν και να καταγγέλλουν αυτά τα περιστατικά, έχοντας εμπιστοσύνη στο κράτος ότι θα μπορεί να τα διαχειριστεί με επαγγελματισμό, με απόλυτη επάρκεια και με την απαραίτητη εχεμύθεια.

Ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο Α.Τ. Χαριλάου

Προφανώς και αγωνιζόμαστε κάθε μέρα να γινόμαστε καλύτεροι, μαθαίνουμε και από τα λάθη μας και από τραγικά περιστατικά τα οποία μας πόνεσαν όλους.

Θέλω να επαναλάβω, όμως, πόσο σημαντική είναι αυτή η συνολική αλλαγή κουλτούρας ολόκληρης της Αστυνομίας, όχι μόνο των εκπαιδευμένων στελεχών που είναι στην πρώτη γραμμή, αλλά και την ανάγκη η Αστυνομία να αντιμετωπίζει σύνθετα νέα κοινωνικά φαινόμενα ή φαινόμενα τα οποία, όπως είπα, προϋπήρχαν αλλά τώρα έρχονται στην επιφάνεια με πολύ μεγαλύτερη ένταση.

Και φυσικά, αυτές οι δύο μικρές αφίσες που έχουμε εκεί νομίζω ότι λένε όλη την αλήθεια, “σπάστε τη σιωπή, είμαστε εδώ”. Είμαστε εδώ, το κράτος είναι εδώ. Το panic button, μια υπερπολύτιμη ψηφιακή εφαρμογή που εγκαθίσταται στα τηλέφωνα γυναικών που βρίσκονται σε εν δυνάμει κακοποιητικό περιβάλλον, ώστε να μπορούν να ειδοποιήσουν την Αστυνομία και να έρθει γρήγορα σε περίπτωση που παρατηρήσουν κάποια συμπεριφορά που ενδεχομένως να τις θέσει σε κίνδυνο.

Οι υποδομές που έχουν γίνει με τα ασφαλή σπίτια, τα “safe houses”, ώστε να γνωρίζουν οι γυναίκες ότι αν πάρουν ή όταν πρέπει να πάρουν τη δύσκολη απόφαση να φύγουν από το σπίτι τους, ενίοτε και όχι και μόνες τους, με τα παιδιά τους, ότι θα μπορούν να είναι ασφαλείς για να κάνουν αυτό το πολύ σημαντικό νέο βήμα.

Ολες αυτές είναι πρωτοβουλίες που πιστεύω ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Και αν κρίνω από τον αριθμό των καταγγελιών που γίνονται κάθε μήνα, οι οποίες είναι πάρα πολλές, η μία όψη του νομίσματος είναι ότι το πρόβλημα, δυστυχώς, είναι πολύ διαδεδομένο, η άλλη είναι ότι τουλάχιστον οι γυναίκες έχουν το θάρρος και μιλούν, και κάθε περίπτωση πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν να είναι ένας δικός μας άνθρωπος. Και αυτό, βέβαια, σε μεγάλο βαθμό εναπόκειται σε εσάς».

Το «ευχαριστώ» του Πρωθυπουργού στην Παπαστράτος

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης και στην εταιρεία Παπαστράτος που βοήθησε στη δημιουργία αυτού του νέου και τόσο αναγκαίου γραφείου.

«Θέλω να ευχαριστήσω και την εταιρεία Παπαστράτος για την ευγενική χορηγία να διαμορφώσουμε αυτούς τους χώρους, όπως βλέπετε, λίγο διαφορετικούς από ένα συνηθισμένο αστυνομικό τμήμα. Και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Γιατί σκεφτείτε να έρθει μια γυναίκα τραυματισμένη, στρεσαρισμένη και κατά κανόνα με μεγάλη ψυχολογική πίεση και να θέλει να βρει έναν χώρο ο οποίος να της είναι οικείος. Μπορεί να έρθει με τα παιδιά της. Είναι δύσκολα περιστατικά αυτά τα οποία διαχειρίζεστε» είπε.

«Και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι κάνουμε αυτούς τους χώρους διαφορετικούς, θα έλεγα πιο φιλόξενους από το συνηθισμένο αστυνομικό τμήμα, γιατί ακριβώς εδώ κάνετε κάτι πολύ διαφορετικό και πολύ σημαντικό» κατέληξε.

Υπογραφή συνεργασίας του Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με την Παπαστράτος

Λίγο νωρίτερα, την Τετάρτη, υπογράφηκε στο Α.Τ. Χαριλάου στη Θεσσαλονίκη το Μνημόνιο μεταξύ της Παπαστράτος και υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Το Μνημόνιο υπέγραψαν οι κ.κ. Γιώργος Μαργώνης, Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Θέλουμε να καλέσουμε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να εμπιστευτούν την Aστυνομία. Η Aστυνομία ασκεί έναν πολύ σημαντικό κοινωνικό ρόλο και στα ζητήματα της κοινωνικής αστυνόμευσης όπως είναι η ενδοοικογενειακή βία», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης και σημείωσε πως από σήμερα αρχίζουν και λειτουργούν σε ολόκληρη τη χώρα συνολικά 63 Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας, ένα δηλαδή σε κάθε Νομό της χώρας. «Αυτό σημαίνει ότι και ο κάτοικος ή η κάτοικος του τελευταίου ακριτικού ορεινού ή δυσπρόσιτου χωριού, μπορεί να απευθύνεται στην Aστυνομία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας ή οτιδήποτε άλλο συμβαίνει και κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές», είπε χαρακτηριστικά.

Γιώργος Μαργώνης και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υπογράφουν το Μνημόνιο Αμοιβαίας Κατανόησης

Παράλληλα, συνεχάρη όλους όσοι συνέβαλαν στη δημιουργία αυτού του νέου Γραφείου, το τρίτο Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα καλύπτει γεωγραφικά ένα πολύ μεγάλο μέρος της πόλης. Επιπλέον, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στην εταιρεία Παπαστράτος, η οποία ανέλαβε και εξόπλισε όλα τα νέα Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας στη χώρα. «Είναι μια σημαντική κοινωνική προσφορά, είναι η κοινωνική προσφορά της επιχειρηματικότητας στην προσπάθεια που κάνει το κράτος, το δημόσιο, η Aστυνομία, για να διασφαλίσει την ασφάλεια, την ακεραιότητα της ζωής των γυναικών που κινδυνεύουν από πράξεις βίας και συνεπώς αυτό που οφείλουμε είναι ευγνωμοσύνη. Να συνεχίσουν αυτές τις προσπάθειες, να είναι κοντά μας για να «ουρλιάζουμε» και εμείς κάθε ημέρα και να αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικός είναι ο κοινωνικός ρόλος, η εταιρική ευθύνη, όταν ασκείται στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης», τόνισε ο υπουργός.

«Στο λεξιλόγιό μας δεν υπάρχει η λέξη “βία”. Υπάρχουν λέξεις όπως ισότητα, σεβασμός και κοινωνική προσφορά και είμαστε πολύ περήφανοι που με το πέρας αυτής της κοινής δράσης θα υπάρχουν συνολικά 63 Γραφεία, σε 55 πόλεις της Ελλάδας», σημείωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Παπαστράτος, Γεώργιος Μαργώνης.

Αναλυτικά ο κ. Μαργώνης δήλωσε:

«Ο σεβασμός, η ισότητα, η ενδυνάμωση των γυναικών και η αποκήρυξη κάθε μορφής βίας αποτελούν θεμελιώδεις αξίες για την Παπαστράτος. Είμαι περήφανος που συνυπογράφω εκ μέρους της Παπαστράτος το Μνημόνιο Αμοιβαίας Κατανόησης με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε μια πρωτοβουλία που έχει στόχο την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, μια κοινωνική μάστιγα που τα τελευταία χρόνια έχει δυστυχώς πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Με το Μνημόνιο αυτό η Παπαστράτος δεσμεύεται να υποστηρίξει οικονομικά τη δημιουργία 45 νέων γραφείων αντιμετώπισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, σε συνέχεια των 18 υφιστάμενων και να συνεργαστεί με το υπουργείο σε κοινές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Παπαστράτος σημαίνει επιστροφή στην κοινωνία. Η συνεργασία μας με το υπουργείο, η οποία ξεκινά ήδη από το 2019, έχει δημιουργήσει ένα θετικό προηγούμενο ουσιαστικής προσφοράς. Χάρη σε αυτήν, ο αριθμός των ειδικά διαμορφωμένων γραφείων αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας θα φτάσει συνολικά τα 63 σε 55 πόλεις  της χώρας. Ευχαριστούμε θερμά την Ελληνική Πολιτεία που είναι παρούσα και συνεργάζεται με τους εγχώριους επιχειρηματικούς φορείς για την εξυπηρέτηση τέτοιων υψηλών κοινωνικών σκοπών. Ως επιχείρηση με βαθιές ρίζες στην Ελληνική Κοινωνία, η Παπαστράτος θα βρίσκεται στο πλευρό της για την υλοποίηση τέτοιων πρωτοβουλιών».

Διαχρονική στήριξη

Κάπως έτσι, η εταιρεία Παπαστράτος υλοποίησε μια ακόμα σημαντική πρωτοβουλία, συνεχίζοντας τη διαχρονική της στήριξη στην Πολιτεία για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Χαρακτηριστικά η Παπαστράτος το 2019-2020 υποστήριξε την καμπάνια «Έχεις φωνή, είμαστε δίπλα σου», ενώ το 2021 υποστήριξε τη δημιουργία των πρώτων έξι γραφείων αντιμετώπισης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.

Το 2022 υποστήριξε τη δημιουργία ακόμα 12 γραφείων σε συνολικά 11 πόλεις της Ελλάδας, ενώ το 2024 υποστηρίζει τη δημιουργία ακόμα 45 νέων γραφείων, φθάνοντας συνολικά τα 63 γραφεία σε 55 πόλεις της Ελλάδας.

Η Παπαστράτος μάλιστα δηλώνει ότι θα βρίσκεται στο πλευρό της ελληνικής κοινωνίας για την υλοποίηση ανάλογων πρωτοβουλιών που στηρίζουν υψηλούς κοινωνικούς σκοπούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...