Εκτενέστατο άρθρο έγραψαν οι New York Times με σκοπό να παρουσιάσουν τον διευθυντή της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, ως αφοσιωμένο στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στέλεχος του αμερικανικού κράτους, πιθανό αντικαταστάτη του Αντονι Μπλίνκεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και οπωσδήποτε άνθρωπο με επιρροή στους αμερικανικούς μηχανισμούς εξουσίας. Ο τιμητικός τίτλος που του απένειμαν συνοψίζεται στη φράση «είναι το βασικό πρόσωπο στην ιστορία της ενίσχυσης της Ουκρανίας από τον Λευκό Οίκο».
Προ ημερών, ο 67χρονος Μπερνς μίλησε σε καμιά εκατοστή πράκτορες της υπηρεσίας του και τους είπε ότι η CIA μπορεί να έπεσε έξω στην εκτίμησή της ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε όπλα μαζικής καταστροφής, ωστόσο τα κατάφερε με την Ουκρανία: «Μάθαμε από το πάθημα του Ιράκ, έτσι οι πληροφορίες μας για τα σχέδια της Ρωσίας να εισβάλει στην Ουκρανία ήταν ολόσωστες. Δώσαμε ισχυρή, αποφασιστική και σίγουρη προειδοποίηση, βοηθήσαμε τους Ουκρανούς να αμυνθούν και τον πρόεδρο να εδραιώσει ισχυρό συνασπισμό».
Ο Μπερνς, σημείωσαν οι ΝΥΤ, υπήρξε «πανταχού παρών» στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, υπηρετώντας όλους τους προέδρους, από τον Ρίγκαν μέχρι τον Μπάιντεν, με μοναδική εξαίρεση τον Τραμπ. Είναι το πρόσωπο που συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη επιρροή από όλους τους προκατόχους του στο πόστο, ο παράγων που βρίσκεται πίσω από την αμερικανική υποστήριξη στην κυβέρνηση του Κιέβου. Στα χρόνια που ηγείται της CIA, επί Μπάιντεν δηλαδή, κατάφερε να προσδώσει κύρος στην υπηρεσία. «Μέλος του στενού κύκλου του Μπάιντεν, βοήθησε να πάρουν και πάλι οι ΗΠΑ το πάνω χέρι έναντι του Πούτιν».
Τον Μπερνς (και όχι τον Μπλίνκεν) έστειλε ο Μπάιντεν στη Μόσχα τον Νοέμβριο του 2021, με σκοπό να μιλήσει με τον Πούτιν. Τελικά μίλησε μαζί του τηλεφωνικώς και τον προειδοποίησε να μην εισβάλει στην Ουκρανία. Λίγο νωρίτερα τον είχε στείλει στην Καμπούλ με σκοπό να μιλήσει με τους Ταλιμπάν και να τους παράσχει νομιμότητα, αφού οι ΗΠΑ είχαν αποφασίσει να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν. «Ο Μπερνς έκανε τρεις δωδεκάδες ταξίδια στο εξωτερικό ως διευθυντής της CIA. Συζήτησε με ξένους ηγέτες στην Αίγυπτο, στη Λιβύη και αλλού. Και ο Μπάιντεν του ζητάει τακτικά τη γνώμη του για πολιτικά θέματα».
Ο Μπάιντεν εκτιμά την πείρα του στελέχους του, αφού ο Μπερνς διετέλεσε διπλωμάτης καριέρας επί 32 χρόνια και είναι γλωσσομαθής (γνωρίζει ρωσικά, γαλλικά και αραβικά). «Γιος στρατηγού που πολέμησε στο Βιετνάμ, φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Λα Σαλ, στη Φιλαδέλφεια, και κέρδισε υποτροφία για την Οξφόρδη. Η σύζυγός του, Λίζα Κάρτι, με την οποία γνωρίστηκαν στην υπηρεσία, σήμερα υπηρετεί στον ΟΗΕ. Η γνωριμία Μπάιντεν-Μπερνς είναι παλιά, εδώ και 25 χρόνια. Επί Ομπάμα ήρθαν πιο κοντά, όταν ο Μπερνς ήταν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και ο Μπάιντεν αντιπρόεδρος». Το δίδυμο πήρε αποφάσεις για την Αίγυπτο του Χόσνι Μουμπάρακ και για τη Λιβύη του Καντάφι.
Οταν ανέλαβε τη CIA, τον Μάρτιο του 2021, ο Μπερνς κληρονόμησε και την κατάσταση που είχε προκύψει «από την ανοιχτή περιφρόνηση του Τραμπ για αυτήν». Ωστόσο «κατάφερε και σταθεροποίησε την υπηρεσία κάνοντας επιτυχημένες εσωτερικές αλλαγές». Από τους ΝΥΤ τού πιστώνεται «η ανταλλαγή πληροφοριών με την Ουκρανία» και «η αποκάλυψη της ρωσικής παραπληροφόρησης». Και στο θέμα του κορονοϊού «η CIA επέδειξε αυτοσυγκράτηση όσον αφορά την προέλευσή του». Πάντως, «μέχρι στιγμής δεν έχει δημοσιοποιήσει τα δικά της συμπεράσματα».
Σε ό,τι αφορά την Κίνα, ο Μπερνς την προσδιόρισε ως «τον κορυφαίο αντίπαλο των ΗΠΑ και σε όλα τα επίπεδα, από τη στρατιωτική ικανότητα μέχρι την ψηφιακή επιρροή και την απόκτηση ορυκτών πόρων». Ετσι, ο Μπερνς «συνένωσε όλα τα ανόμοια μεταξύ τους τμήματα της CIA που σχετίζονται με την Κίνα σε ένα ενιαίο κέντρο. Κάτι τέτοιο συνδυάζεται με την πολιτική ατζέντα του Μπάιντεν».
Ποιο είναι το μέλλον του Μπερνς στο πλαίσιο του αμερικανικού κράτους; «Ανθρωποι κοντά στην κυβέρνηση εικάζουν ότι θα αντικαταστήσει τον Μπλίνκεν, αν εκείνος παραιτηθεί. Αλλοι λένε ότι θα κάνει ό,τι του ζητήσει ο πρόεδρος».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News