Είκοσι καλοκαίρια πίσω στον χρόνο, ο Ρότζερ Φέντερερ κατακτούσε το τρόπαιο του Γουίμπλεντον για πρώτη φορά, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για το τουρνουά – και το τένις. Αυτό το «ωωω» που ακουγόταν από τις εξέδρες στα ματς του σπουδαίου Ελβετού (και που, πιθανότατα, όμοιό του δεν θα ακουστεί ξανά ποτέ και πουθενά), ήταν πολύ διαφορετικό από τα επιφωνήματα έκπληξης και θαυμασμού, που προκαλούσαν στο κοινό οι ροκ-σταρ του αθλήματος των 70s και των 80s: ο Τζον ΜακΕνρο, ο Μπγιορν Μποργκ, ο Τζίμι Κόνορς, ο Αρθουρ Ας, η Κρις Εβερτ, η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα… Ηταν ο ήχος του δέους.
Στα μετα-ΜακΕνρο χρόνια, τα παιχνίδια στο All England Club ήταν, συχνά, βαρετά. Ποιος θυμάται, για παράδειγμα, τον ολλανδό θριαμβευτή του 1996, Ρίτσαρντ Κράιτσεκ, και –πολύ περισσότερο– ποιος ήταν ο ηττημένος φιναλίστ; Ή σε ποιον έχει λείψει ο Τιμ Χένμαν, το πρόσωπο της διαρκώς ανεκπλήρωτης προσδοκίας των Βρετανών στο τουρνουά; Με την τεχνική του και τη φινέτσα του, ο Φέντερερ έδωσε νέα πνοή στο πιο διάσημο γκραν-σλαμ. Το παιχνίδι του ήταν, πάνω απ’ όλα, θέαμα.
Επειτα εμφανίστηκαν οι μεγάλοι του αντίπαλοι: ο Ράφα Ναδάλ, ο Νόβακ Τζόκοβιτς και –πριν τον βρουν οι συμφορές των σοβαρών τραυματισμών– ο Αντι Μάρεϊ. Από το 2003 μέχρι σήμερα, κανείς άλλος πλην αυτών, των λεγόμενων «Big-4», δεν στέφθηκε βασιλιάς στο γρασίδι του Γουίμπλεντον (ενώ στις γυναίκες, στην ίδια χρονική περίοδο, το τουρνουά μέτρησε 12 διαφορετικές πρωταθλήτριες). Αλλά οι καιροί άλλαξαν πάλι.
Ο Φέντερερ βγήκε στη σύνταξη – έκανε την τελευταία του εμφάνιση τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Λέιβερ Καπ. Η απουσία του θα κάνει το Γουίμπλεντον να μοιάζει με καλοκαίρι χωρίς παγωμένη μπίρα, όπως έγραψαν οι Times. Ούτε πέρυσι είχε αγωνιστεί, λόγω τραυματισμού, όμως τώρα το πράγμα είναι τελεσίδικο, γι’ αυτό οι φαν του δυσκολεύονται να το συνειδητοποιήσουν και να το αποδεχθούν. Ο 37χρονος Ναδάλ «το παλεύει», μήπως καταφέρει να παίξει στο Λονδίνο του χρόνου, για τελευταία φορά. Οσο για τον Μάρεϊ, που έκλεισε τα 36, δύσκολα θα τον βρει στα κορτ η δεύτερη εβδομάδα του τουρνουά. Στον Βρετανό θαυμάζεις, πλέον, την προσπάθεια, την αφοσίωσή του στο αγαπημένο του σπορ.
Το εφετινό θα είναι το πρώτο Γουίμπλεντον χωρίς Φέντερερ, Ναδάλ, ή Σερένα Γουίλιαμς μετά το 1998. Από τις παλιές του δόξες, μόνον ο Τζόκοβιτς παραμένει υγιής και αξιόμαχος, και θα διεκδικήσει στο Λονδίνο το 24ο γκραν-σλαμ τρόπαιο της καριέρας του. Εχει κερδίσει τους τέσσερις προηγούμενους βρετανικούς τίτλους. Αν τα καταφέρει ξανά, θα ισοφαρίσει τα ρεκόρ διαδοχικών κατακτήσεων του Μποργκ (1976-1980) και του Φέντερερ (2003-2007), αλλά και τα τρόπαια (8) που έχει κατακτήσει, συνολικά, ο Ελβετός στη βρετανική πρωτεύουσα. Θα είναι η τέταρτη φορά στην καριέρα του που θα έχει θριαμβεύσει σε τρία από τα τέσσερα γκραν-σλαμ της χρονιάς – κάτι που δεν έχει πετύχει κανείς στην ιστορία του τένις Ανδρών.
Απόντος του Φέντερερ, ο Σέρβος, ο οποίος θα αντιμετωπίσει τη Δευτέρα (3/7) τον 28χρονο Αργεντινό Πέδρο Κατσίν, είναι το πρώτο όνομα στη… μαρκίζα του Γουίμπλεντον. Εχει κερδίσει 86 ματς – περισσότερα από όσα όλοι οι υπόλοιποι παίκτες του Τop 20 μαζί (85). Τα μεγαλύτερα γραφεία στοιχημάτων τον θεωρούν αδιαφιλονίκητο φαβορί. Πιστεύουν ότι ακόμη δεν ήρθε η ώρα που το τρόπαιο θα καταλήξει στα χέρια κάποιου από τους εκπροσώπους της «νέας γενιάς».
Ούτε, καν, του τρομερού 20χρονου Ισπανού Κάρλος Αλκαράθ, που την περασμένη εβδομάδα κέρδισε το πρώτο του τουρνουά στο γρασίδι (του «Queen’s Club», στο δυτικό Λονδίνο) και επέστρεψε στο No 1 της παγκόσμιας κατάταξης. Την πρώτη τριάδα των φαβορί συμπληρώνει ο Ιταλός Γιάνικ Σίνερ. Ακολουθούν, ο Ντανιίλ Μεντβέντεφ, ο Αλεξάντερ Ζβέρεφ, ο Τέιλορ Φριτς, ο Χόλγκερ Ρούνε, ο Νικ Κύργιος και ο Σεμπάστιαν Κόρντα.
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς βρίσκεται στη 10η θέση. Δεν είναι στα καλύτερά του. Στο τελευταίο του τουρνουά πριν από το Γουίμπλεντον, στη Μαγιόρκα, όχι μόνο δεν κατόρθωσε να υπερασπιστεί τον τίτλο του, αλλά και ηττήθηκε στην πρεμιέρα του από τον Γιάνικ Χάνφμαν (Νο48). Ενα, ακόμη, δείγμα της μέχρι τώρα μέτριας πορείας του στο γρασίδι, όπου εφέτος έχει ρεκόρ 1-3. Ο κορυφαίος έλληνας τενίστας θα αντιμετωπίσει την Τρίτη τον Αυστριακό Ντόμινικ Τιμ, άλλοτε Νο 3 του Κόσμου! Κι αν τον νικήσει, στον δεύτερο γύρο θα παίξει, πιθανότατα, με τον Μάρεϊ, δύο φορές θριαμβευτή της διοργάνωσης και πρώην Νο 1.
Το Γουίμπλεντον δεν είναι το πιο αγαπημένο τουρνουά του Στέφανου. Στη μέχρι τώρα καλύτερη πορεία του, το 2018, σταμάτησε στη φάση των «16». Ακολούθησαν δύο αποκλεισμοί στον 1ο γύρο, το 2019 και το 2021. Πέρυσι έφτασε μέχρι τον 3ο γύρο, όπου αποκλείστηκε από τον Νικ Κύργιο έπειτα από ένα επεισοδιακό ματς, μέσα κι έξω από το κορτ. Σε όλες τις συμμετοχές του στο ιστορικό τουρνουά μετράει, συνολικά, πέντε νίκες.
Στις γυναίκες, φαβορί θεωρείται η 22χρονη Πολωνή Ιγκα Σφιόντεκ, παρά την περιπέτεια που είχε με την υγεία της την περασμένη Παρασκευή (τροφική δηλητηρίαση). Η Μαρία Σάκκαρη, η οποία εφέτος θα εμφανιστεί στο Γουίμπλεντον για έβδομη φορά, θα αντιμετωπίσει στον πρώτο γύρο την 21χρονη Ουκρανή Μάρτα Κόστγιουκ, Νο 35 του κόσμου. Εάν προκριθεί, είναι πολύ πιθανό στο επόμενο παιχνίδι της να συναντήσει την Πάουλα Μπαδόσα, το κορίτσι του Τσιτσιπά.
Στο εφετινό Γουίμπλεντον, του οποίου οι αγώνες στο κυρίως ταμπλό αρχίζουν στις 3 Ιουλίου και ολοκληρώνονται στις 16 του μήνα, θα δούμε και τη 43χρονη Βίνους Γουίλιαμς, στην 24η συμμετοχή της στο τουρνουά. Στο πιο ενδιαφέρον ματς του πρώτου γύρου θα παίξει με την Ελίνα Σβιτόλινα, την 28χρονη Ουκρανή που τον Ιούνιο καιρό επέστρεψε στα κορτ, έχοντας απουσιάσει για μεγάλο χρονικό διάστημα για να γεννήσει τον καρπό του έρωτά της με τον γάλλο τενίστα Γκαέλ Μονφίς.
Ακόμη και αν τα προγνωστικά επιβεβαιωθούν και ο «Νόλε» κατακτήσει το τρόπαιο, η αίσθηση είναι ότι το διασημότερο major του τένις βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο. Οπως τότε, στις αρχές της χιλιετίας, που ο Αντρέ Αγκάσι και ο Πιτ Σάμπρας όδευαν προς το τέλος της δόξας τους, λίγο πριν ανατείλει η «χρυσή» εποχή του Φέντερερ, του Ναδάλ, του Τζόκοβιτς και του Μάρεϊ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News