215
Το Φουέγο, το βουνό της Φωτιάς, 35 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, είχε εκραγεί για τελευταία φορά τον Ιούνιο του 2018 |

Γουατεμάλα: Τρία ηφαίστεια «ξύπνησαν» ταυτόχρονα!

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2021, 17:14
Το Φουέγο, το βουνό της Φωτιάς, 35 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, είχε εκραγεί για τελευταία φορά τον Ιούνιο του 2018
|

Γουατεμάλα: Τρία ηφαίστεια «ξύπνησαν» ταυτόχρονα!

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2021, 17:14

Σε φάση έκρηξης έχουν μπει τα ηφαίστεια Φουέγο (Φωτιά) και Πακάγια, κοντά στην πρωτεύουσα της Γουατεμάλας, προειδοποίησε χθες, Σάββατο, το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας της χώρας.

Στο Φουέγο, το οποίο βρίσκεται 35 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, σημειώθηκαν ασθενούς ως μέτριας ισχύος εκρήξεις τη νύχτα και το πρωί, με αποτέλεσμα στήλες ηφαιστειακής τέφρας να φθάσουν σε ύψος 4.500 μέτρων. Ανάλογη είναι η εικόνα και στο Πακάγια, σε υψόμετρο 2.552 μέτρων (25 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας), με τον κρατήρα του να ξερνάει τέφρα και ένα ποτάμι λάβας να κυλάει ήδη στην πλαγιά του.

Ενα τρίτο ηφαίστειο, το Σαντιαγκίτο, που φθάνει τα 2.500 μ. ύψος και βρίσκεται περίπου 230 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, έχει επίσης ενεργοποιηθεί.

Στα τρία ηφαίστεια κατά περιόδους καταγράφεται εναλλασσόμενη δραστηριότητα, όπως τον Ιούλιο και στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2020, όταν τέθηκαν υπό στενή παρακολούθηση.

Μέρες της Πομπηίας

Την 3η Ιουνίου 2018 στο Φουέγο μπήκε σε φάση ισχυρής έκρηξης, εκλύοντας ποτάμια λάβας και ηφαιστειακή τέφρα που έπληξαν πολλές κοινότητες. Οι πυροκλαστικές ροές και η βροχή καυτής τέφρας, φαινόμενα που παρομοιάστηκαν με όσα συνέβησαν στην Πομπηία το 79 μ. Χ., έσβησαν από τον χάρτη το χωριό Σαν Μιγκέλ Λος Λότες. Τουλάχιστον 202 χωρικοί έχασαν τη ζωή τους, άλλοι 229 κηρύχθηκαν αγνοούμενοι.

Τον Μάιο του 2010, εικονολήπτης είχε πεθάνει στο Πακάγια, όταν εισέπνευσε τοξικά αέρια που εκλύθηκαν από τον κρατήρα κατά τη διάρκεια ρεπορτάζ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...