578
Το γλεντούν οι δύο νεαρές Ιταλίδες στο Μιλάνο που έβγαλαν βόλτα ένα... χαμογελαστό ομοίωμα της Ελισάβετ της Αγγλίας | Nicolò Campo/LightRocket via Getty Images

Γλυκιά εκδίκηση για την ΕΕ: Στο Γουέμπλεϊ ηττήθηκε και το Brexit

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2021, 21:25
Το γλεντούν οι δύο νεαρές Ιταλίδες στο Μιλάνο που έβγαλαν βόλτα ένα... χαμογελαστό ομοίωμα της Ελισάβετ της Αγγλίας
|Nicolò Campo/LightRocket via Getty Images

Γλυκιά εκδίκηση για την ΕΕ: Στο Γουέμπλεϊ ηττήθηκε και το Brexit

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2021, 21:25

Μόλις ο Ντοναρούμα απέκρουσε το τελευταίο πέναλτι των Αγγλων, χαρίζοντας το Euro στην Ιταλία, ο Κάρλο Κοταρέλι, ιταλός οικονομολόγος με βλέψεις για την πρωθυπουργία, έγραψε στο Twitter ό,τι σκέφτονταν εκείνη την ώρα εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ: «Brexit!!!!!!!!».

Γιατί περί αυτού πρόκειται, γράφουν οι New York Times: το βράδυ της Κυριακής, η ήττα της Αγγλίας στο Euro έβαλε ουσιαστικά το βουλοκέρι στον φάκελο της εξόδου των Βρετανών από την υπόλοιπη Ευρώπη. Μόνο που έγινε με τρόπο που δεν ήθελε κανείς τους και για αυτό και οι πολίτες της ΕΕ αισθάνθηκαν λίγο σαν να πήραν μία μικρή γλυκιά εκδίκηση από τους πρώην συγκατοίκους τους που τους εγκατέλειψαν τόσο άδοξα.

Αλλωστε, ο Κοταρέλι δεν ήταν ο μόνος που έβαλε γύρω από το τέρμα του Γουέμπλεϊ το κάδρο του Brexit. Ευρωβουλευτές, ιταλοί οπαδοί αλαλάζοντες και ηγέτες της Γηραιάς Ηπείρου, τόνισαν λίγο πολύ το ίδιο στις δηλώσεις τους και τις εκδηλώσεις τους.

Και πώς να μην γινόταν αυτό, τη στιγμή που η Ιταλία είναι ιδρυτικό μέλος της Ενωμένης Ευρώπης και ο πρωθυπουργός της Μάριο Ντράγκι, αυτός που ευθύνεται κατά μεγάλο μέρος για τη σωτηρία της στα αξέχαστα τρικυμιώδη χρόνια της προηγούμενης δεκαετίας.

Δεν μπορεί, θα τα είχαν στο πίσω μέρος του μυαλού τους όλα αυτά οι Ατζούρι, όταν πάτησαν το γρασίδι του Γουέμπλεϊ, μέσα στην έδρα του απολωλότος προβάτου -που νομίζει ότι είναι λέων.

Το λιοντάρι πληγώθηκε την Κυριακή, αλλά δεν είναι λίγοι, εντός και εκτός Βρετανίας, αυτοί που θεωρούν ότι είχε ήδη πληγωθεί το 2016 από τον Μπόρις Τζόνσον, τον Νάιτζελ Φάρατζ -τι να κάνει άραγε αυτή η ψυχή;- και τον Ντόμινικ Κάμινγκς, οι οποίοι με το δημοψήφισμα έπαιξαν στα ζάρια τη σταθερότητα και το μέλλον της Βρετανίας φεύγοντας από την αγκαλιά της Ενωμένης Ευρώπης, γράφουν οι New York Times.

Τα memes που γέμισαν το ιταλικό Ιντερνετ, τη Δευτέρα, ήταν αμείλικτα: «Το Brexit ολοκληρώθηκε» και όταν η ομάδα των νέων σουπερστάρ της Ιταλίας επισκέφθηκε το πρωθυπουργικό μέγαρο, ο Μάριο Ντράγκι έβγαλε τη μάσκα του είπε περιχαρής:

«Μας βάλατε στο κέντρο της Ευρώπης και τα πολλά συγχαρητήρια μηνύματα που λάβαμε αυτές τις ώρες, το αποδεικνύουν», είπε, προσθέτοντας ότι τα σπορ «είναι ενωτικό εργαλείο, ειδικά σε δύσκολες στιγμές, όπως αυτές που περάσαμε».

Πριν τον τελικό, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν φόρεσε -λίγο επιδεικτικά- τη φανέλα της Σκουάντρα Ατζούρα με το όνομά της και το νούμερο 27 -που κάποτε ήταν 28- την οποία της χάρισε η ιταλική αντιπροσωπεία στην Κομισιόν, ευχόμενη καλή επιτυχία στους εκπροσώπους της ΕΕ.

Νάτος τελικά, ο Φάρατζ εμφανίστηκε πριν τον τελικό για να δηλώσει την απογοήτευσή του από τις δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν και να πει ότι «εγώ δεν ήθελα να συνδέσω το Brexit με το ματς, αλλά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και άλλοι ευρωπαίοι επίτροποι ξεκαθάρισαν ότι είναι με την Ιταλία. Μας λένε ότι όλη η Ευρώπη θέλει να κερδίσει η Ιταλία. Δεν αντέχουν να πετύχει η Βρετανία του Brexit».

Η Αλεσάντρα Μορέτι, ευρωβουλευτής, είχε γράψει την ίδια ώρα στο Twitter: «Πάμε Ιταλία! Μία ενωμένη Ευρώπη κερδίζει την Αγγλία του Brexit!»

Ο πολωνός ευρωβουλευτής Λούκας Κόχουτ δεν έκρυψε ότι υποστήριζε την Ιταλία λόγω του Brexit και ο ισπανός συνάδελφός του, Λούις Γκαρικάνο, ανέβασε βίντεο μετά το τελευταίο σφύριγμα στο Γουέμπλεϊ, με τα πανηγύρια έξω από το Ευρωκοινοβούλιο και τη φράση: «Το Brexit στο πλάι του Ευρωκοινοβουλίου».

Η ιταλίδα δημοσιογράφος Τζιοβάνα Παντσέρι, του καναλιού SkyTG24, επίσης ειρωνεύθηκε τους Βρετανούς γράφοντας: «Το Brexit είναι αληθινό και είναι τόσο ωραίο!».

Το ίδιο και οι Ιταλοί στους δρόμους της Ρώμης, που πανηγύριζαν με πλακάτ που έγραφαν «Happy Brexit» αποκαλώντας τους Βρετανούς «άχρηστους» που έφυγαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...