Δεν συνηθίζεται μια συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας να διαρκεί πέντε ώρες. Ούτε μετά από αυτή ο πρόεδρος του κόμματος να κάνει λόγο για «εξαντλητική» διαδικασία. Ομως αυτό συνέβη στην πολύωρη συνεδρίαση της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας την Τετάρτη, την πρώτη συνάντηση των γαλάζιων βουλευτών μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, το οποίο ναι μεν επιβεβαίωσε την άνετη πρωτιά του κυβερνώντος κόμματος, αλλά το έφερε και αντιμέτωπο με μια υποχώρηση των ποσοστών του, στο 28,31%.
Ηταν μια συζήτηση που ξεκίνησε ως είθισται με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά έπειτα ακολούθησαν πολλές παρεμβάσεις από βουλευτές της ΝΔ, οι οποίες δεν ήταν και τόσο θετικές. Ήταν όμως, τρόπον τινά, παραγωγικές.
«Συζητήθηκαν όλα, και άκουσα και πράγματα που δεν γνώριζα», αναγνώρισε, μιλώντας στους δημοσιογράφους ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, αποχωρώντας από τη μαραθώνια συνεδρίαση της ΚΟ. Ο Πρωθυπουργός έκανε, παράλληλα, λόγο για μια «εξαντλητική, αλλά πολύ ουσιαστική διαδικασία, με καλή διάθεση».
Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε τα δικά του μηνύματα προς τη γαλάζια ΚΟ. Παραδέχτηκε μεν ότι «η επίμονη ακρίβεια» έκανε ζημιά στην κυβέρνηση, όπως και σε όλες τις κυβερνήσεις της ΕΕ, απέδωσε τη στροφή στην αποχή -μεταξύ άλλων- στο ότι «έγιναν επιλογές που ενόχλησαν ψηφοφόρους μας» και αναγνώρισε πως «είχαμε κάποιες άστοχες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που ίσως απομάκρυναν κάποιους, είχαμε ανεπάρκεια, αδυναμίες και ενίοτε αφωνία ενώ έπρεπε να απαντήσουμε στη μεθοδική προπαγάνδα της αντιπολίτευσης». Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση μένει μακριά από διλήμματα «περί δήθεν στροφής προς το κέντρο ή προς τα δεξιά» —«ο δρόμος μάς οδηγεί μόνο μπροστά», είπε χαρακτηριστικά εκτιμώντας ότι τέτοιες «παρωχημένες ταμπέλες» έχουν ξεπεραστεί.
«Ποτέ δεν αρνηθήκαμε (τις ρίζες της ΝΔ), αν όμως το δέντρο δεν ψηλώνει και δεν απλωθεί, σημαίνει πως έχει ξεραθεί. Οι ρίζες υπάρχουν για να κρατούν το δέντρο γερό και ακμαίο. Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς εξέλιξη», συμπλήρωσε στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης, στέλνοντας το εξής μήνυμα:«Οχι σε όσους θέλουν μία μικρή και φοβική Νέα Δημοκρατία, όταν μεγαλώσαμε, κερδίσαμε». Αυτό μπορεί να ηχήσει και ως μια υπενθύμιση ότι η ΝΔ είχε φτάσει σε εθνικές κάλπες, υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά, στο 18,85%.
Αλλά ο κ. Μητσοτάκης δεν απέφυγε την κριτική από αρκετούς βουλευτές —συμπτωματικά από όσους αγνοήθηκαν στον πρόσφατο ανασχηματισμό, αλλά και κάποιους που «πρόσκεινται» στον κ. Σαμαρά.
Χαρακτηριστική η περίπτωση του Μάριου Σαλμά, βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και αν. υπουργού Υγείας το 2012-13, έφτασε στο σημείο να αναρωτηθεί, στην παρέμβασή του, αν η κυβέρνηση χτύπησε τη φοροδιαφυγή στα πετρέλαια. «Είμαστε με τους πολλούς ή τους λίγους; Χτυπήσατε τη φοροδιαφυγή στα πετρέλαια; Κάνατε τίποτα για τους πολλούς;» είπε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών: «Επιμείνατε στα ομόφυλα χωρίς να πείτε ποιος σας το ζήτησε… Κάνετε πολιτική με πέντε συνεργάτες σας. Δεν έχω τίποτα με τους υπουργούς, γιατί το επιτελικό κράτος είστε εσείς με πέντε συνεργάτες σας που τούς στέλνετε έτοιμα τα νομοσχέδια» ισχυρίστηκε ο κ. Σαλμάς.
Ήταν τέτοια η επίθεση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας προς την κυβέρνηση, που ο κ. Μητσοτάκης παρενέβη και τον επέπληξε σε αυστηρό τόνο: «Δεν δέχομαι υπόνοιες ότι αυτή η κυβέρνηση στήριξε τους λίγους… Δεν πήραμε 41% επειδή στηρίξαμε τους λίγους. Στηρίζουμε τους πολλούς» τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Άλλοι γαλάζιοι κοινοβουλευτικοί, όπως ο Μίλτος Χρυσομάλλης, βουλευτής Μεσσηνίας και ο Νότης Μηταράκης (Χίος), έθεσαν ζήτημα για την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η θητεία της οποίας στην Προεδρία της Δημοκρατίας λήγει σε εννέα μήνες.
«Δεν πρέπει να επιβραβεύσουμε αυτούς που πανηγύριζαν για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών», είπε ο κ. Χρυσομάλλης, παραπέμποντας εμμέσως πλην σαφώς στο εορταστικό γεύμα στο οποίο είχε συμμετάσχει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τη βραδιά της ψήφισης του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο. Ο κ. Μηταράκης επέμεινε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2025 πρέπει να προέρχεται από τη ΝΔ.
Φυσικά η γκρίνια είχε να κάνει και για το γεγονός ότι οι ομιλούντες δεν είχαν «αξιοποιηθεί» σε κυβερνητικά πόστα. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο Χρήστος Μπουκώρος, βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ. Είναι μεν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, αλλά διαμαρτυρήθηκε: «Ορισμένοι υπουργοί είναι απρεπείς και εφόσον είναι μακριά από βουλευτές σκεφτείτε πόσο μακριά είναι από τους πολίτες». Αλλη περίπτωση ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης, ο οποίος παραπονέθηκε πως «συνάδελφοι αντιμετώπισαν μόνοι τη λαϊκίστικη επίθεση των αντιπάλων αλλά και ειρωνικά σχόλια διορισμένων τεχνοκρατών», μια ακόμα αιχμή για τα εξωκοινοβουλευτικά στελέχη της κυβέρνησης.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε η παρέμβαση του Νικήτα Κακλαμάνη, βουλευτή Α’ Αθηνών, η οποία πάντως δεν ήταν και έκπληξη —ουσιαστικά επανέλαβε γνωστές θέσεις του: μίλησε για «αποϊδεολογικοποίηση του κόμματος», αλλά και για «επιμονή σε εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς».
«Ο πολιτικός στρουθοκαμηλισμός δεν έχει σχέση με την παράταξη μας. Είναι λάθος να θεωρούμε ότι εάν η ΝΔ γίνει και λίγο ΠΑΣΟΚ και λίγο Ποτάμι ότι αυτό είναι καλό… Ουδέποτε ανασχημάτισες έναν εξωκοινοβουλευτικό και κοροϊδεύετε τους βουλευτές ότι τους υπολογίζετε» είπε στον Πρωθυπουργό ο κ. Κακλαμάνης. «Οι μόνοι που δείχνουν αλαζονεία είναι οι εξωκοινοβουλευτικοί… Και ο πατέρας σας έκανε διεύρυνση, αλλά δεν έκανε ιδεολογική μετάλλαξη του πυρήνα της παράταξης» παρατήρησε.
Η απάντηση του κ. Μητσοτάκη ήταν επίσης αυστηρή και με ισχυρούς συμβολισμούς: «Τηρώ κατά γράμμα την ιδεολογική διακήρυξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Μη μου λες ότι δεν έχει ιδεολογικό στίγμα η ΝΔ… Είμαστε στις ίδιες αρχές που η ιδρυτική μας διακήρυξη λέει. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι αυτός που δίδαξε τον πραγματισμό στην πολιτική» απάντησε στον κ. Κακλαμάνη, ο Πρωθυπουργός.
Κυβερνητικά στελέχη, πάντως, επιχείρησαν να δώσουν μια θετική εικόνα για τη μαραθώνια συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ. Συνολικά πάνω από 20 βουλευτές πήραν τον λόγο και, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, στάθηκαν στη μεγάλη εικόνα, υπερθεματίζοντας σε ιδιαίτερα ενωτικό κλίμα και σημεία της ομιλίας του Πρωθυπουργού.
«Πάμε μπροστά, δίνουμε προτεραιότητα στην καθημερινότητα και τα προβλήματα των πολιτών» ήταν το μήνυμα σχεδόν όλων των βουλευτών, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Εκφράστηκαν επισημάνσεις, τόσο για θέματα τοπικού χαρακτήρα που απασχολούν τις εκλογικές τους περιφέρειες, αλλά και για ζητήματα ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος με έμφαση στη διατύπωση προτάσεων που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News