Ανεπαρκής κρίνεται η στρατηγική πολλών κρατών-μελών της ΕΕ για τον εμβολιασμό, από την πρώτη κιόλας εβδομάδα.
Δεν είναι βέβαια και ό,τι πιο εύκολο να εμβολιαστούν 450 εκατομμύρια άνθρωποι εις διπλούν. Ομως, τουλάχιστον στο ξεκίνημά τους, θα μπορούσαν και καλύτερα, λένε οι επικριτές, που δεν λείπουν από καμία χώρα.
Στη Γαλλία για παράδειγμα, έχουν καταφέρει σε έξι ημέρες να εμβολιάσουν μόλις 400 άτομα, «όσα η Γερμανία εμβολιάζει σε μισή ώρα», είπε η Μαρί Λεπέν, και αυτή τη φορά δεν έχει άδικο, όπως επισημαίνουν και οι Times.
Την ίδια στιγμή, ο Μάρκους Ζέντερ, πρωθυπουργός της Βαυαρίας και ο Ουγκούρ Σαχίν, ο γερμανός τουρκικής καταγωγής επιστήμονας, που μαζί με τη σύζυγό του ανέπτυξε το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, αναρωτιούνται γιατί η ΕΕ παρήγγειλε μόλις 300 εκατ. δόσεις και αρνήθηκε άλλες 500 εκατ. που θα μπορούσαν να καλύψουν ολόκληρο τον πληθυσμό, σύμφωνα με το Der Spiegel.
Ως αποτέλεσμα, η ΕΕ εξαρτάται από μία σειρά εμβολίων άλλων εταιρειών, που ακόμα δεν έχουν καν πάρει την απαιτούμενη έγκριση από την ρυθμιστική αρχή της ΕΕ, την ΕΜΑ.
Ο Σαχίν είπε ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου ρόδινα και ότι η στρατηγική της ΕΕ έχει αφήσει ένα κενό που δύσκολα θα καλυφθεί.
Ο δε Ζέντερ είπε ότι δεν καταλαβαίνει «πώς άλλες χώρες εμβολιάζονται πιο γρήγορα, παρόλο που ένα καλό εμβόλιο έχει αναπτυχθεί στη Γερμανία».
Επιστρέφοντας στη Γαλλία, ο Εμανουέλ Μακρόν λέγεται πως τα… έψαλε στον υπουργό Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, και σε άλλους υπουργούς, για τη μεγάλη καθυστέρηση στους εμβολιασμούς.
Οι αρμόδιοι αναγκάστηκαν να αλλάξουν άρον άρον τα σχέδιά τους και να επιτρέψουν τον εμβολιασμό υγειονομικών πιο γρήγορα. Μέχρι τώρα, προσπαθούσαν να εμβολιάσουν μόνο τους τρόφιμους των γηροκομείων, με ελάχιστη ανταπόκριση. Είναι άλλωστε η χώρα, όπου το 60% έχει δηλώσει σε δημοσκόπηση ότι δεν θα εμβολιαστεί, είτε γιατί φοβάται για την υγεία του είτε γιατί δεν υπάρχει κορονοϊός και είναι όλα συνωμοσία της… ελίτ.
Ούτε και με το νέο σχέδιο του εμβολιασμού των άνω των 75 από τις αρχές Φεβρουαρίου, είναι κάποιοι ευχαριστημένοι και ζητούν ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς.
Φωνές διαμαρτυρίας υπάρχουν και στη Γερμανία, όπου τα πράγματα ομολογουμένως εξελίσσονται πολύ ταχύτερα. Η χώρα έχει ήδη εμβολιάσει 188.553 άτομα -τα περισσότερα σε οίκους ευγηρίας και νοσοκομεία- το πρώτο επταήμερο, ενώ η Βρετανία, 137.897 στο ίδιο διάστημα.
Στις 31 Δεκεμβρίου, η Γερμανία είχε ήδη παραλάβει 1,3 εκατ. δόσεις της Pfizer και μέχρι το τέλος του μήνα, θα φτάσουν τις 2,7 εκατ.
«Ολα πάνε όπως έχουν σχεδιαστεί», είπε ο Γιενς Σπαν, υπουργός Υγείας και δημοφιλέστερος πολιτικός αυτή τη στιγμή στη χώρα -μετά την Ανγκελα Μέρκελ.
Δεν συμφωνεί όμως η Κάριν Μάαγκ, βουλευτής στο ίδιο κόμμα, το CDU, που προσπαθούσε επί δύο ημέρες χωρίς αποτέλεσμα να πιάσει γραμμή στο τηλεφωνικό κέντρο των εμβολιασμών για να κλείσει ραντεβού για την 85χρονη μητέρα της.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News