1122
H Γκρέτσεν Γουίτμερ εμφανίζεται ως η ιδανική να ανακόψει την πορεία του υπερσυντηρητικού σταρ της αμερικανικής Δεξιάς Ρον ΝτεΣάντις | REUTERS/ CreativeProtagon

Γκρέτσεν Γουίτμερ εναντίον Ρον ΝτεΣάντις το 2024;

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2022, 16:50
H Γκρέτσεν Γουίτμερ εμφανίζεται ως η ιδανική να ανακόψει την πορεία του υπερσυντηρητικού σταρ της αμερικανικής Δεξιάς Ρον ΝτεΣάντις
|REUTERS/ CreativeProtagon

Γκρέτσεν Γουίτμερ εναντίον Ρον ΝτεΣάντις το 2024;

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2022, 16:50

Η Γκρέτσεν Γουίτμερ είναι γενναία, οξυδερκής, χαρισματική και έχει ξοδέψει τέσσερα χρόνια φτιάχνοντας τους «καταραμένους δρόμους» –όπως το είχε θέσει η ίδια– στην πατρίδα της, το Μίσιγκαν. Πρόκειται άραγε να της δοθεί η ευκαιρία να «φτιάξει» και τις ΗΠΑ; Αυτό το ερώτημα έθεσε ο ανταποκριτής των Times στην Ουάσινγκτον Ντέιβιντ Τσάρτερ, με αφορμή το γεγονός ότι η 51χρονη πολιτικός βρέθηκε ξαφνικά, όπως έγραψε, να συζητείται ως πιθανή υποψήφια των Δημοκρατικών για τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Το γεγονός ότι στις 8 Νοεμβρίου επανεξελέγη θριαμβευτικά κυβερνήτης του Μίσιγκαν είναι διπλά σημαντικό. Κατ’ αρχάς η Γουίτμερ είχε να αντιμετωπίσει την πολύχρονη στόχευση του συστήματος Τραμπ εναντίον της. Και κατά δεύτερον το Μίσιγκαν είναι μεταξύ των «swing states», εκείνων των Πολιτειών που στις προεδρικές εκλογές μπορεί να κερδίσει είτε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών είτε εκείνος των Ρεπουμπλικανών και να κρίνουν έτσι το ποιος θα βρεθεί στον Λευκό Οίκο.

Η Γουίτμερ αναδείχθηκε σε μεγάλη νικήτρια της κάλπης των ενδιάμεσων εκλογών καθώς παρά την τοξική εκστρατεία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και της υπερσυντηρητικής αντίπαλου της, Τιούντορ Ντίξον, επικράτησε με 10,6% διαφορά –σχεδόν μισό εκατομμύριο ψήφους!

Η Γουίτμερ εκτίμησε ότι η νίκη της επί της υποστηριζόμενης από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποψήφιας των Ρεπουμπλικανών έστειλε και ένα σαφές μήνυμα αποκήρυξης της ατμόσφαιρας πολιτικής βίας που κυριάρχησε στη χώρα:

«Οι καλοί άνθρωποι πρέπει να φωνάξουν ότι δεν θα ανεχτούν αυτή την κατάσταση σε αυτή τη χώρα ·και ίσως μέρος αυτού του μηνύματος στάλθηκε μέσω των εκλογών. Η αντίπαλός μου ήταν συνωμοσιολόγος, θα υποκινούσε τακτικά πολιτικά βίαιη ρητορική και υπονόμευε τους θεσμούς».

Σε κάθε περίπτωση, οι επιδόσεις της στις εκλογικές αναμετρήσεις, όπως και η πυγμή με την οποία αντιμετώπισε την πανδημία της Covid-19, σε αντίθεση με τη «γραμμή» του Λευκού Οίκου επί Ντόναλντ Τραμπ, προήγαγαν την 51χρονη πολιτικό, ήδη σημαίνον στέλεχος των Δημοκρατικών, μεταξύ των πιθανών υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα του κόμματος στην περίπτωση που ο 80χρονος πια Τζο Μπάιντεν αποφασίσει να μην διεκδικήσει την επανεκλογή του.

Οι δεξιοί επικριτές της Γκρέτσεν στο Μίσιγκαν την αντιπαθούν ακριβώς επειδή επέτρεψε το παρατεταμένο κλείσιμο σχολείων, πανεπιστημίων και επιχειρήσεων και επειδή δεν ήρε το μέτρο για τη χρήση μάσκας νωρίτερα από τον Ιούνιο του 2021, σημείωσε στο άρθρο του στους Times, ο Ντέιβιντ Τσάρτερ. Από τις υπόλοιπες Πολιτείες μόνο η Νεβάδα κατέγραψε μεγαλύτερο αριθμό θέσεων που χάθηκαν λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό.

Η επανεκλογή της, όμως, στηρίχθηκε σε μια πολύ διαφορετική πολιτική αρένα, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο.

«Τη βοήθησε η σθεναρή υπεράσπιση του δικαιώματος στην άμβλωση», έγραψε, ενώ θύμισε η Γκρέτσεν Γουίτμερ είχε μιλήσει για τον βιασμό της ως φοιτήτρια ενώ ήταν γερουσιαστής, εκπλήσσοντας τους τότε συναδέλφούς της. «Μίλησε αρκετά χρόνια προτού το κίνημα #MeToo ενθαρρύνει άλλες γυναίκες να κάνουν το ίδιο».

Η Γουίτμερ σε μία από τις τελευταίες προεκλογικές της ομιλίες (REUTERS/Evelyn Hockstein)

Θαραλλέα υπήρξε και η στάση της όταν ένοπλοι διαδηλωτές κατά του lockdown επιχείρησαν να την εκφοβίσουν, κατά την πρώτη της θητεία ως κυβερνήτη.

Οι διαδηλωτές, τους οποίους είχε παρακινήσει ο Ντόλναλντ Τραμπ, φέρονται, κατά τους Times, να στόχευαν στην απαγωγή «αυτής της γυναίκας από το Μίσιγκαν», όπως την είχε αποκαλέσει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, σε μια υπόθεση η οποία έληξε με συλλήψεις αρκετών «πολιτοφυλάκων» από το FBI.

Κατάλληλη ως πρόσωπο των Δημοκρατικών

«Η Γκρέτσεν Γουίτμερ μπορεί να θεωρηθεί ως μία από τις πιο σοβαρές υποψηφιότητες για την αντικατάσταση του Τζο Μπάιντεν», εφόσον ο τελευταίος επιλέξει να μην είναι υποψήφιος ξανά –υπαρκτή πιθανότητα παρά το γεγονός ότι ο 80χρονος ένοικος του Λευκού Οίκου απολαμβάνει μία σχετικά επιτυχημένη χρόνια τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και εξακολουθεί να σκέφτεται να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2024 κατά τον ανταποκριτή των Times–, δήλωσε ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστημίου του Κεντρικού Μίσιγκαν Ντέιβιντ Τζέσουιτ.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το όνομά της θα ακούγεται στις συζητήσεις του κόσμου για την (επόμενη) ηγεσία», συμφώνησε ο πρώην σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα Ντέιβιντ Αξελροντ, σε δήλωσή του στην Washington Post.

Στην κατάταξη της αμερικανικής εφημερίδας με τους επικρατέστερους πιθανούς υποψηφίους των Δημοκρατικών για την προσεχή αναμέτρηση για τον Λευκό Οίκο, η Γουίτμερ βρέθηκε στην τέταρτη θέση, πίσω από τον Μπάιντεν, τον υπουργό μεταφορών Πιτ Μπούτιτζετζ και την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις. H ανάλυση αυτή είχε προηγηθεί της πρόσφατης ηχηρής νίκης της κυβερνήτη του Μίσιγκαν, γεγονός που εξηγεί το μάταιο της προσπάθειας της Γουίτμερ να κλείσει τη συζήτηση που τη θέλει πρώτη γυναίκα πρόεδρο των ΗΠΑ.

Στο πρόσωπο της εστιάζουν και όσοι αναζητούν τον καταλληλότερο αντίπαλο από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών απέναντι στον πολυσυζητημένο Ρον ΝτεΣάντις, τον φιλόδοξο κυβερνήτη της Φλόριντας τον οποίο πολλοί Ρεπουμπλικανοί θεωρούν ως τη δική τους μεγάλη ελπίδα για να ανακτήσουν την προεδρία.

«Αν υπάρχει κυβερνήτης ανάλογος του ΝτεΣάντις στους Δημοκρατικούς, από άποψη ικανοτήτων, αυτή είναι η Γκρέτσεν Γουίτμερ», εκτίμησε ο πολιτικός σχολιαστής του MSNBC Κρις Χέις.

Επιπλέον, αναλυτές πιστεύουν ότι η Γουίτμερ θα έχει μεγαλύτερη απήχηση σε εθνικό επίπεδο σε σχέση με άλλους κυβερνήτες των Δημοκρατικών, όπως ο Γκάβιν Νιούσομ της Καλιφόρνια, ο οποίος επίσης επανεξελέγη νωρίτερα τον Νοέμβριο στο ίδιο αξίωμα, ως (πιθανή) υποψήφια του κόμματος από τις Μεσοδυτικές Πολιτείες, συνέχισαν οι Times.

Το ερώτημα «Καλιφόρνια αναντίον Μίσιγκαν» δε θα έπρεπε να τίθεται καν για τον Τζέσουιτ. Κληθείς να σχολιάσει την πιθανή υποψηφιότητα των Νιούσομ ή Χάρις, ενός πρώην γερουσιαστή της Καλοφόρνια, για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών απέναντι σε μια υποψηφιότητα της Γουίτμερ, και με δεδομένο ότι οι Δημοκρατικοί των παράκτιων Πολιτείων θεωρούνται γενικά ως «πολύ αριστεροί» για το εκλογικό σώμα σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ο πολιτικός επιστήμονας «έδειξε» ξεκάθαρα προς την κατεύθυνση της 51χρονης πολιτικού.

«Δεν μπορώ να δω έναν Δημοκρατικό από τις παράκτιες Πολιτείες ως πόλο έλξης για το Δημοκρατικό Κόμμα σε πανεθνικό επίπεδο. Θα πρέπει να αναζητήσουν έναν κυβερνήτη μιας μωβ Πολιτείας, όπως η Γουίτμερ», ανέφερε.

Η Γουίτμερ νίκησε την Ντίξον, εκλεκτή του Τραμπ, με διαφορά που ξεπέρασε τις δέκα ποσοστιαίες μονάδες | Πηγή: politico.com
Η εικόνα στη Γερουσία και τη Βουλή της Πολιτείας μετά την τελευταία εκλογική αναμέτρηση (Πηγή: politico.com)

 

Βέβαια το Μίσιγκαν, κάποτε μια καθαρά «μωβ» Πολιτεία –ένας άλλος όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα «swing states», τις πολιτικά αμφίρροπες Πολιτείες μεταξύ Δημοκρατικών (μπλε) και Ρεπουμπλικανών (κόκκινο)–, πλέον τείνει προς το «μπλε» εν μέρει χάρη στη χαρισματική κυβερνήτη του, στην οποία πιστώνεται, πέραν της προσωπικής της νίκης, και η κυριαρχία του κόμματός της στα δύο νομοθετικά σώματα της Πολιτείας, συνόψισε ο ανταποκριτής των Times στην Ουάσινγκτον.

Το Μίσιγκαν αποτέλεσε μάλιστα τη μόνη Πολιτεία στην οποία καταγράφηκε το «εξαιρετικά ασυνήθιστο» αποτέλεσμα αυτό, καθώς στις ενδιάμεσες το κόμμα του προέδρου συνήθως καταγράφει απώλειες, επωμιζόμενο την κυβερνητική φθορά, εξήγησε ο Ντέιβιντ Τσάρτερ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...