Μπορεί να μην είναι επίσημα προσκεκλημένη της Cop26 η Γκρέτα Τούνμπεργκ, η διασημότερη εκπρόσωπος της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής στον κόσμο, όμως είναι αναμφισβήτητα η πρωταγωνίστρια, στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για το κλίμα, στη Γλασκώβη.
Σε μία υποδοχή που συνηθίζεται μόνο για μουσικούς αστέρες, εκατοντάδες αστυνομικοί, ακτιβιστές και θαυμαστές της, την περίμεναν στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πρωτεύουσας της Σκωτίας, το βράδυ του Σαββάτου, όταν έφτασε από το Λονδίνο, για την έναρξη της διάσκεψης. Βρετανικές εφημερίδες περιέγραψαν τη σκηνή ως «Greta Mania!»
Η Τούνμπεργκ είναι το κεντρικό πρόσωπο των διαδηλώσεων για το κλίμα που θα γίνουν στη Γκλασκώβη, στην οποία έχουν συρρεύσει χιλιάδες ακτιβιστές από όλο τον πλανήτη. Στις διαδηλώσεις αναμένεται να συμμετέχουν 150.000 άνθρωποι.
Σε συνέντευξή της στον Αντριου Μαρ στο BBC, είπε ότι ο στόχος που ζητούν οι επιστήμονες, να περιοριστεί η μέση αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, «είναι εφικτός στη θεωρία», αλλά «εξαρτάται από εμάς το να γίνει».
Η σουηδή ακτιβίστρια δήλωσε ότι μερικές φορές η οργή είναι η σωστή απάντηση στην αδράνεια των κυβερνώντων για το κλίμα. Σχολιάζοντας το κλείσιμο δρόμων από ακτιβιστές έξω από το Λονδίνο, που έχει προκαλέσει επεισόδια με τους οδηγούς στην αγγλική πρωτεύουσα, η Γκρέτα είπε ότι, «για να το ξεκαθαρίσω, όσο δεν τραυματίζεται κάποιος, πιστεύω ότι μερικές φορές πρέπει να εξοργίσεις κάποιους ανθρώπους. Το κίνημα της αποχής της Παρασκευής από τα σχολεία (για το κλίμα) δεν θα γιγαντωνόταν ποτέ αν δεν υπήρχαν προστριβές.
Στη συνέντευξη, η Τούνμπεργκ είπε ότι συμφωνεί με τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’, η οποία είχε δηλώσει ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες λένε πολλά για την κλιματική αλλαγή, αλλά δεν κάνουν τίποτα.
Απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν έχει προσκληθεί επίσημα στην Cop26, είπε: «Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι φοβούνται ότι αν προσκαλέσουν πολλούς “ριζοσπάστες” νέους, θα βλάψει την εικόνα τους. Πρόσθεσε ότι η διάσκεψη χρειάζεται «μεγαλύτερη εκπροσώπηση από τον Νότο, τις περιοχές και τους ανθρώπους που επηρεάζονται περισσότερο (από την κλιματική αλλαγή). Δεν είναι δίκαιο, όταν, για παράδειγμα, μία χώρα στέλνει πάρα πολλούς σύνεδρους, και μία άλλη χώρα δεν έχει αρκετή εκπροσώπηση. Δημιουργείται έτσι μία ανισορροπία, τη στιγμή που στην καρδιά αυτής της κρίσης βρίσκεται η κλιματική δικαιοσύνη».
Η Συμμαχία για την Cop26, που εκπροσωπεί νέους ακτιβιστές, εργατικά συνδικάτα, θρησκευτικές ομάδες και άλλους, έχει χαρακτηρίσει τη διάσκεψη ως αυτή «που έχει αποκλείσει τους περισσότερους ανθρώπους και τα περισσότερα κράτη από όλες τις προηγούμενες». Ανάμεσα στους λόγους της απουσίας χιλιάδων ανθρώπων από τη Γλασκώβη, παρέθεσαν την απουσία εμβολίων στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, τους περιορισμούς στα ταξίδια και το πολύ υψηλό κόστος διαμονής στην πόλη.
Περίπου 25.000 καλεσμένοι από 200 χώρες θα συμμετέχουν στη διάσκεψη. Είναι μία από τις μεγαλύτερες που έχει φιλοξενήσει η Βρετανία.
Η κεντρική διαδήλωση στη Γλασκώβη θα γίνει την Παρασκευή. Η Γκρέτα θα μιλήσει και στη διαδήλωση του Σαββάτου.
Finally in Glasgow for the #COP26! And thank you for the very warm welcome…? pic.twitter.com/mK4vl7iTM1
— Greta Thunberg (@GretaThunberg) October 30, 2021
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News