Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ, ήταν αυτός που κληρονόμησε την καταστροφική στρατιωτική εκστρατεία της Σοβιετικής Ενωσης στο Αφγανιστάν, το 1985. Τέσσερα χρόνια αργότερα, έδωσε εντολή να αποσυρθούν τα σοβιετικά στρατεύματα από τη σκληροτράχηλη χώρα της Κεντρικής Ασίας.
Βλέποντας τι συμβαίνει τώρα στο Αφγανιστάν, ο 90χρονος, πλέον, Γκορμπατσόφ δήλωσε ότι η επέμβαση στη χώρα από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ήταν «καταδικασμένη από την αρχή».
Ο τότε ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης θεωρούσε τη σοβιετική παρουσία στο Αφγανιστάν πολιτικό λάθος που σπαταλούσε πολύτιμους πόρους, σε μια εποχή που η χώρα του ζούσε, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, στο λυκόφως της δικής της ύπαρξης.
Οι υποστηριζόμενες από τη Σοβιετική Ενωση αρχές στο Αφγανιστάν επέζησαν για τρία χρόνια μετά την απόσυρση από τη Μόσχα, το 1989, των κύριων δυνάμεών της. Ομως, δεν ανέκαμψαν ποτέ μετά τη ρωσική απόφαση να κοπεί η βοήθεια προς αυτές, έπειτα από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, τον Ιανουάριο του 1992, και έπεσαν αργότερα τον ίδιο χρόνο.
Ο Γκορμπατσόφ δήλωσε, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, ότι το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί δεν είχαν καμία πιθανότητα επιτυχίας και χειρίστηκαν πολύ άσχημα τη δική τους εκστρατεία στο Αφγανιστάν.
«Αυτοί (το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ) θα έπρεπε να έχουν παραδεχθεί νωρίτερα ότι απέτυχαν. Το σημαντικό τώρα είναι να αντλήσουν διδάγματα από αυτό που συνέβη και να διασφαλίσουν ότι δεν θα επαναληφθούν παρόμοια λάθη», υπογράμμισε.
«Αυτή (η 20ετής αμερικανική εκστρατεία) ήταν μια αποτυχημένη επιχείρηση από την αρχή, μολονότι η Ρωσία την υποστήριξε στα πρώτα στάδια. Οπως και σε πολλά άλλα παρόμοια σχέδια, στην καρδιά του βρίσκονταν η υπερβολή μιας απειλής και κακώς προσδιορισμένες γεωπολιτικές ιδέες. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν μη ρεαλιστικές απόπειρες εκδημοκρατισμού μιας κοινωνίας που αποτελείται από πολλές φυλές», τόνισε.
Η ΕΣΣΔ βρισκόταν βυθισμένη για 10 χρόνια σε μια σύγκρουση στο Αφγανιστάν, η οποία ξεκίνησε με την εισβολή των Σοβιετικών το 1979.
Οταν ανέβηκε στην εξουσία, την άνοιξη του 1985, ο Γκορμπατσόφ βρήκε μια χώρα εξαντλημένη οικονομικά, σε τέλμα στο Αφγανιστάν και ανίκανη να συνεχίσει την κούρσα των εξοπλισμών.
Ο Γκορμπατσόφ σχεδίασε την πολιτική της περεστρόικας (ανασυγκρότηση) για να αναδιοργανώσει το σοβιετικό σύστημα και αποφάσισε την αποχώρηση το 1989 του Κόκκινου Στρατού από το Αφγανιστάν.
Στη συνέχεια, ακολούθησαν χρόνια εμφυλίου πολέμου, τα οποία έφεραν τελικά στην εξουσία τους Ταλιμπάν, ορισμένοι εκ των οποίων είναι οι κληρονόμοι των μουτζαχεντίν που είχαν πολεμήσει τα σοβιετικά στρατεύματα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News