Τρεις δεκαετίες μετά το τέλος της Σοβιετικής Ενωσης –τέτοιες ημέρες ήταν, στα τέλη του 1991– ο τελευταίος ηγέτης της βλέπει με ανησυχία μια νέα εποχή διενέξεων με τις ΗΠΑ να πλησιάζει.
Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ διακρίνει «αλαζονεία» στη μεταχείριση της Ρωσίας από τις ΗΠΑ από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και έπειτα, ενώ αποδίδει τη διαμάχη για την Ουκρανία στην επιθυμία των ΗΠΑ «να χτίσουν μια νέα αυτοκρατορία»
Μιλώντας στο RIA Novosti, ο Γκορμπατσόφ είπε ότι το Κρεμλίνο ήταν σε δύσκολη διαπραγματευτική θέση γιατί η πτώση της ΕΣΣΔ το 1991 προκάλεσε «οικονομική κατάρρευση και χάος». Από μια τέτοια θέση, αναρωτήθηκε, «πώς είναι δυνατόν να περιμένει κανένας ισότιμες σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη Δύση».
Πρόσθεσε: «Δεύτερο και εξίσου σημαντικό, το θριαμβευτικό πνεύμα στη Δύση και ειδικά στις ΗΠΑ. Η αλαζονεία και η αυτοπεποίθηση τούς πήραν τα μυαλά. Ανακοίνωσαν ότι νίκησαν στον Ψυχρό Πόλεμο. Στην πραγματικότητα εργαστήκαμε μαζί για να τραβήξουμε τον κόσμο μακριά από την αντιπαράθεση, από την κούρσα των εξοπλισμών. Οχι, όμως: οι “νικητές” αποφάσισαν να χτίσουν νέα αυτοκρατορία, από εκεί προέκυψε η ιδέα της επέκτασης του ΝΑΤΟ».
Τις τελευταίες εβδομάδες, όπως υπενθυμίζουν οι Times, η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περί τους 100.000 στρατιώτες, αλλά και μονάδες αρμάτων μάχης και πυροβολικού, κοντά στην Ουκρανία.
Παράλληλα η Μόσχα έχει διατυπώσει προς την Ουάσινγκτον σειρά αιτημάτων για θέματα ασφάλειας σε αντάλλαγμα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει τονίσει, μεταξύ άλλων, ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να εγγυηθεί ότι δεν θα εντάξει στους κόλπους του την Ουκρανία και ότι ΝΑΤΟϊκά όπλα δεν πρόκειται να αναπτυχθούν στο έδαφός της.
Οπως σημείωσε και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, τον Ιανουάριο θα αρχίσει «μια κάποια διαπραγμάτευση μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ», ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι το αποτέλεσμα θα επιτρέψει «σε όλες τις χώρες της Ευρώπης να νιώθουν ασφαλείς».
Ο Λαβρόφ προειδοποιεί
Εν τω μεταξύ και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξή του την Παρασκευή, επισήμανε ότι πρέπει «να πέσει η θερμοκρασία» της αντιπαράθεσης ΗΠΑ και Ρωσίας. Πάντως υπενθύμισε ότι η Ρωσία θεωρεί απαράδεκτη της σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ ΝΑΤΟ και Ουκρανίας, καθώς «θα προκαλέσει σοβαρούς στρατιωτικούς κινδύνους για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ακόμη και μεγάλης κλίμακας στρατιωτική αντιπαράθεση στην Ευρώπη».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News