336
Ο κίνδυνος μιας παγκόσμιας ύφεσης δεν είναι ορατός, εκτίμησε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα | EPA/Grant Ellis / World Bank Group

Η Γκεοργκίεβα στο Νταβός: Ο ορίζοντας στην οικονομία «σκοτείνιασε»

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2022, 23:21
Ο κίνδυνος μιας παγκόσμιας ύφεσης δεν είναι ορατός, εκτίμησε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
|EPA/Grant Ellis / World Bank Group

Η Γκεοργκίεβα στο Νταβός: Ο ορίζοντας στην οικονομία «σκοτείνιασε»

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2022, 23:21

«Ο ορίζοντας σκοτείνιασε» στην παγκόσμια οικονομία δήλωσε τη Δευτέρα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, αποκλείοντας, ωστόσο, έναν κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης.

Πολιτικοί και επιχειρηματίες που έχουν συγκεντρωθεί στην πόλη αυτή της Ελβετίας συναντώνται εν μέσω ενός πληθωρισμού που βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο της γενιάς στις μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ευρώπης.

«Η χρονιά θα είναι δύσκολη», προειδοποίησε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια συζήτησης με θέμα τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, τη στιγμή που το εύρος των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία παραμένει αβέβαιο.

«Βιώνουμε ένα σοκ στην τιμή των πρώτων υλών και κυρίως στις τιμές των ειδών διατροφής», που γνωρίζουν ιστορική αύξηση, δήλωσε η Γκεοργκίεβα.

Υπενθυμίζεται πως ο διεθνής οικονομικός οργανισμός που εδρεύει στην Ουάσινγκτον μείωσε τον Απρίλιο την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 3,6% φέτος (-0,8 της μονάδας σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις) λόγω των «σεισμικών κυμάτων» του πολέμου στην οικονομία.

Από τότε που διατυπώθηκαν οι προβλέψεις αυτές, «ο ορίζοντας σκοτείνιασε» και στον πόλεμο προστέθηκαν οι οικονομικές συνέπειες των περιορισμών στην Κίνα, καθώς και η πιο σφιχτή νομισματική πολιτική σε πολλές χώρες, όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες, απέναντι σε έναν υψηλό πληθωρισμό.

Οι συνέπειες του πολέμου μπορεί να επιδεινωθούν περαιτέρω και ο φόβος μιας παγκόσμιας ύφεσης αρχίζει να αναπτύσσεται ανάμεσα σε έναν αυξανόμενο αριθμό οικονομικών παρατηρητών.

Σε έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στον οποίο μετέχει το σύνολο των αναπτυγμένων χωρών, αναφέρει ότι οι χώρες της G7 κατέγραψαν το πρώτο τρίμηνο μείωση της ανάπτυξής τους κατά 0,1%, σε τριμηνιαία κλίμακα.

Μια ύφεση δεν είναι στον ορίζοντα «επί του παρόντος αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση» εκτίμησε εξάλλου η Γκεοργκίεβα, απαντώντας σε ερώτηση για τους κινδύνους ύφεσης στις αναπτυγμένες χώρες.

Οσον αφορά τους κινδύνους παγκόσμιας ύφεσης, η επικεφαλής του ΔΝΤ δεν τους απέκλεισε, δηλώνοντας παράλληλα ότι «θα δούμε υφέσεις σε ορισμένες χώρες που δεν συνήλθαν από την κρίση της Covid, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία ή την εισαγωγή διατροφικών προϊόντων και ήδη παρουσιάζουν αδυναμίες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News