314
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα κατά την τακτική ενημέρωση της Πέμπτης | Intime

Γκάγκα: Πότε ξεκινά η συνταγογράφηση για τα αντιικά χάπια του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2022, 18:56
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα κατά την τακτική ενημέρωση της Πέμπτης
|Intime

Γκάγκα: Πότε ξεκινά η συνταγογράφηση για τα αντιικά χάπια του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2022, 18:56

Τίτλοι τέλους για τα μονοκλωνικά αντισώματα για τους ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 στη χώρα μας, καθώς όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία την Πέμπτη, «έχουν χορηγηθεί όλα».

Ωστόσο, τα ευχάριστα νέα είναι ότι έφτασαν στη χώρα μας τα πρώτα αντιικά χάπια, τα οποία θα μπορούν να τα λαμβάνουν οι ασθενείς στο σπίτι τους, αλλά και στο νοσοκομείο.

«Η πλατφόρμα για τα αντιικά χάπια ανοίγει έως αύριο και ξεκινάμε τη χορήγησή τους», είπε η κυρία Γκάγκα.

Η ίδια έσπευσε να διευκρινίσει ότι επειδή για τα χάπια δεν υπάρχει άδεια από τις ρυθμιστικές αρχές, ο ασθενής θα πρέπει να υπογράφει και να τα παίρνει με δική του ευθύνη.

«Αρα οι γιατροί θα τα συνταγογραφούν στις ίδιες ομάδες ασθενών που λάμβαναν και τα μονοκλωνικά μέχρι σήμερα, η ίδια αρμόδια επιτροπή θα ελέγχει και ακολούθως θα δίνει την έγκριση», εξήγησε η αναπληρώτρια υπουργός.

Τα αντιικά χάπια για τον κορονοϊό θα δίνονται είτε στα νοσοκομεία, σε άτομα που νοσηλεύονται, είτε από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ όταν ο ασθενής θα βρίσκεται στο σπίτι του.

«Οι γιατροί που κάνουν τη συνταγογράφηση θα πρέπει να καταχωρούν στο σύστημα την 7η και την 24η ημέρα της πορείας της νόσου, ώστε να γνωρίζουμε τι γίνεται», τόνισε η ίδια.

Την ίδια στιγμή εξήγησε ότι από την επιτροπή των ειδικών κρίθηκε ότι είναι καλύτερο να συνεχίζουμε με τα αντιικά χάπια και όχι με τα αντισώματα.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα, τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν είναι αποτελεσματικά στη μετάλλαξη Ομικρον, καθώς στοχεύουν την πρωτεΐνη-ακίδα του κορονοϊού, η οποία είναι διαφορετική από αυτήν για την οποία έχουν κατασκευαστεί.

Τα αντιικά χάπια όμως, χτυπούν το γενετικό υλικό του ιού και μπλοκάρουν το σύστημα αναπαραγωγής του, κάτι που σημαίνει ότι είναι αποτελεσματικά σε όλες τις μεταλλάξεις, δηλαδή και σε αυτές που ενδεχομένως να εμφανιστούν στο μέλλον.

Υπενθυμίζεται πως η χώρα μας έχει παραλάβει 10.000 συσκευασίες της μολνουπιραβίρης, που έχει παρασκευάσει η φαρμακευτική εταιρεία MSD (Merck στις ΗΠΑ) και περιμένουμε ακόμη 10.000.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...