375
| ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Γκάγκα: Να είναι προϋπόθεση ο εμβολιασμός για όσες θέλουν να προχωρήσουν σε εξωσωματική

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2021, 10:21

Γκάγκα: Να είναι προϋπόθεση ο εμβολιασμός για όσες θέλουν να προχωρήσουν σε εξωσωματική

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2021, 10:21

Την άποψή της, τόσο ως αναπληρώτρια υπουργός Υγείας όσο και ως διευθύντρια της Πνευμονολογικής Κλινικής του «Σωτηρία», κατέθεσε την Παρασκευή για τις τρέχουσες εξελίξεις με την πανδημία η Μίνα Γκάγκα.

Μίλησε, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, και για τη μετάλλαξη Ομικρον αλλά και για τους αρνητές του εμβολιασμού ή περιστατικά που αντιμετωπίζει η κλινική με άτομα που αρνούνται να διασωληνωθούν. Επίσης αναφέρθηκε στο θέμα των εγκύων που δεν εμβολιάζονται, με αποτέλεσμα να έχουμε τραγικά περιστατικά όπως με τον θάνατο της Παρθένας Κουτμερίδου.

Η κυρία Γκάγκα αποκάλυψε ότι οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι το εμβόλιο πιάνει το νέο στέλεχος Ομικρον, ωστόσο είπε ότι ολοκληρωμένη εικόνα θα έχουμε σε δύο εβδομάδες.

Για τη δυνατότητα διενέργειας της τρίτης δόσης νωρίτερα από τους έξι μήνες από τη δεύτερη δόση, η αν. υπουργός Υγείας σημείωσε ότι τα δεδομένα δείχνουν ότι μετά τους τέσσερις μήνες είναι μικρότερη η προστασία. Αρα, είναι προς όφελος των πολιτών να γίνει νωρίτερα η τρίτη δόση, προσέθεσε.

Για την υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό, επεσήμανε ότι είναι ασφάλεια για όλο τον κόσμο ο γενικός εμβολιασμός. Η υπουργός εξήγησε ότι 90% των ανθρώπων που χρειάζονται διασωλήνωση είναι άνω των 60 και είναι πολύ σημαντικό να τους προστατέψουμε.

Ερωτηθείσα για όσους ασθενείς αρνούνται τη διασωλήνωση, ανέφερε ότι στο «Σωτηρία», χθες Πέμπτη, υπήρχαν δυο περιστατικά, μία γυναίκα 56 ετών και μια 41 ετών, που δεν δέχονταν να διασωληνωθούν. Η αν. υπουργός Υγείας είπε ότι όταν οι γιατροί απευθύνθηκαν στην Εισαγγελία, η απάντηση που έλαβαν ήταν ότι δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν κάτι και να παρακάμψουν την επιθυμία του ασθενούς, εφόσον έχει τις αισθήσεις του.

Η ίδια, εξάλλου, ανέφερε περιστατικό γυναίκας που ενώ έκανε την πρώτη δόση, της είπε ότι ο πνευματικός της δεν την αφήνει να κάνει τη δεύτερη. Με αφορμή, δε, τις σοβαρές νοσηλείες ανεμβολίαστων εγκύων και τις απώλειες, η κυρία Γκάγκα υποστήριξε ότι κατά την προσωπική της άποψη πρέπει να μπει ως προϋπόθεση ο εμβολιασμός για όσες γυναίκες θέλουν να προχωρήσουν σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

Κατά τα άλλα, η αν. υπουργός Υγείας ανέφερε ότι μέχρι την προσεχή Δευτέρα θα έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τη χορήγηση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού και σε πολίτες οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί για την προστασία από τον κορονοϊό σε τρίτες χώρες.

Σημείωσε επίσης ότι μέσα στον Δεκέμβριο αναμένονται οι πρώτες δόσεις για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...