428
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα κατά την τακτική ενημέρωση της Πέμπτης | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Γκάγκα: Καταγράφεται αποκλιμάκωση της πανδημίας, όχι όμως στη Βόρεια Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2021, 18:40
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα κατά την τακτική ενημέρωση της Πέμπτης
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Γκάγκα: Καταγράφεται αποκλιμάκωση της πανδημίας, όχι όμως στη Βόρεια Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2021, 18:40

Καμπανάκι κινδύνου για τη Βόρεια Ελλάδα, όπου ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων κυμαίνεται από 3% έως 11%, έκρουσε κατά την τακτική ενημέρωση των 6 μ.μ. η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. «Αυτή τη στιγμή βρίσκονται 59 ανεμβολίαστοι και τέσσερις εμβολιασμένοι σε ΜΕΘ των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης», είπε η αναπληρώτρια υπουργός.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, τα ενεργά κρούσματα στη χώρα είναι περίπου 20.000. Η μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι τα 34 έτη, ενώ ο δείκτης θετικότητας την εβδομάδα που πέρασε ήταν 1,16%.

Οι ειδικοί ανακοίνωσαν ότι υπάρχει αποκλιμάκωση της κατάστασης, όμως στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων.

«Εχουμε διπλασιασμό κρουσμάτων στην Ξάνθη, αύξηση 60% στην Κοζάνη και 40% στη Δράμα, τον Εβρο και την Πιερία. Υπερδιπλάσιο αριθμό κρουσμάτων παρουσιάζει η περιοχή της Θεσσαλονίκης»», ανέφερε συγκεκριμένα η κυρία Παπαευαγγέλου, η οποία επεσήμανε και αυτή: «Η ματιά μας είναι στραμμένη στη Βόρεια Ελλάδα».

Το φορτίο στην πόλη της Θεσσαλονίκης εμφανίζει μικρότερη, αλλά σαφή και σταθερή αύξηση. «Η σημαντική αύξηση στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή, προμηνύει αύξηση της νοσηρότητας και πρόβλημα στο σύστημα υγείας», τόνισε.

Οι κοινωνικές εκδηλώσεις και οι ενδοοικογενειακές επαφές είναι οι πιο συχνές αιτίες νόσησης, ενώ μικρότερη είναι μετάδοση στους χώρους εργασίας.

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 2.044 ασθενείς σε όλη τη χώρα, οι περισσότεροι μεταξύ 45 και 65 ετών.

Σχολεία

Από τα self tests που έγιναν στους μαθητές, έχει φανεί ότι κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων ο αριθμός τους παρέμεινε σταθερός και δεν παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά. Η αύξηση 16% ήταν αναμενόμενη και προέκυψε λόγω των self-tests, καθώς διαγνώστηκαν παιδιά που δεν είχαν συμπτώματα, ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου.

«Στα κρούσματα που βλέπουμε στα παιδιά σχολικής ηλικίας δεν έχει παρουσιαστεί αξιόλογη αύξηση. Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ είχαμε 3.359 κρούσματα σε παιδιά 4-18 ετών, αριθμός που αντιστοιχεί στο 24% των νέων μολύνσεων», είπε.

Μάλιστα, τα δεδομένα από τους ελέγχους των παιδιών θα ψηφιοποιηθούν σύντομα σε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε να βγαίνουν ταχύτερα και καλύτερα συμπεράσματα.

«Μελέτη έχει δείξει ότι η διασπορά στα σχολεία μειώνεται 85% με τον συνδυασμό χρήσης μάσκας και συχνών self tests. Το καθημερινό τέστινγκ των στενών επαφών ήταν εξίσου σημαντικό και για τους ανθρώπους που μένουν μαζί με τα παιδιά», ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Αναφερόμενη στα δύο τμήματα που έκλεισαν λόγω κορονοϊού στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, εξήγησε ότι αυτό συνέβη λόγω του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων. Η συγκεκριμένη περιοχή έχει πολύ υψηλή θετικότητα που φτάνει στο 5,4%.

Οσον αφορά τον εμβολιασμό των μικρότερων, μέχρι σήμερα περισσότερα από 60.000 παιδιά 12-14 ετών και 100.000 15-17 ετών έχουν ήδη εμβολιαστεί με μία δόση ή έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους. Η Νότια Ελλάδα εμφανίζει πιο υψηλά εμβολιασμού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...