248
Ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος στην ομιλία του στο Ντάλας | Twitter/Dallas News

Γκάφα του Τζορτζ Μπους: Καταδίκασε τη «βάναυση» και «αδικαιολόγητη» εισβολή στο… Ιράκ

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2022, 11:50
Ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος στην ομιλία του στο Ντάλας
|Twitter/Dallas News

Γκάφα του Τζορτζ Μπους: Καταδίκασε τη «βάναυση» και «αδικαιολόγητη» εισβολή στο… Ιράκ

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2022, 11:50

Γλώσσα λανθάνουσα… Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ο νεότερος καταδίκασε, στη διάρκεια ομιλίας του στο Ντάλας, τη «βάναυση» και «αδικαιολόγητη» εισβολή στο… Ιράκ, την οποία ο ίδιος διέταξε το 2003. Γνωστός για τις γκάφες του, ο τεξανός πολιτικός, 43ος πρόεδρος των ΗΠΑ, διόρθωσε το λάθος του λέγοντας ότι εννοούσε την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Μπους μίλησε σε μια εκδήλωση στο Ντάλας και στη διάρκεια της ομιλίας του επέκρινε το πολιτικό σύστημα της Ρωσίας.

«Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχουν θεσμικά αντίβαρα στη Ρωσία και η απόφαση ενός άνδρα να ξεκινάει μια απολύτως αδικαιολόγητη και βάναυση εισβολή στο Ιράκ», είπε ο Μπους, αλλά στη συνέχεια το διόρθωσε κουνώντας το κεφάλι του και λέγοντας: «Εννοώ στην Ουκρανία».

Επειτα αστειεύτηκε και απέδωσε το λάθος στην ηλικία του, προκαλώντας γέλια στο ακροατήριο. Ο Μπους θα κλείσει τα 76 χρόνια του τον προσεχή Ιούλιο.

Το 2003, όταν ο Μπους ήταν πρόεδρος, οι ΗΠΑ ηγήθηκαν μιας εισβολής στο Ιράκ με πρόσχημα την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσεΐν, τα οποία ωστόσο δεν βρέθηκαν ποτέ.

Ο παρατεταμένος πόλεμος στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και προκάλεσε τον εκτοπισμό πολλών περισσότερων.

Το βίντεο με το λεκτικό σφάλμα του Μπους έγινε γρήγορα viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συγκεντρώνοντας πάνω από τρία εκατομμύρια θεάσεις μόνο στο Twitter από τη στιγμή που ανέβασε το στιγμιότυπο ένας δημοσιογράφος της Dallas News.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ συνέκρινε επίσης τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον ηγέτη της Βρετανίας, από την άνοιξη του 1940 έως το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τον Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News