394
| Guardian

Οταν η ρωσική τηλεόραση αποκάλυψε μυστικά πυρηνικά όπλα

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2015, 11:44

Οταν η ρωσική τηλεόραση αποκάλυψε μυστικά πυρηνικά όπλα

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2015, 11:44

Ασύγγνωστο λάθος ή επικίνδυνος ερασιτεχνισμός; Το σίγουρο είναι ότι το Κρεμλίνο βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να παραδεχθεί δημοσίως ότι τηλεοπτικός σταθμός στη Ρωσία μετέδωσε μυστικά σχέδια πυρηνικών τορπιλών.

Το παράδοξο είναι ότι αυτά τα σχέδια, άκρως απόρρητα όπως είναι λογικό και επόμενο, αποκαλύφθηκαν από δύο τηλεοπτικούς σταθμούς που όχι μόνο δεν αντιπολιτεύονται τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά αντιθέτως συμπλέουν μαζί του.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian, πρόκειται για τους τηλεοπτικούς σταθμούς NTV και Channel One που έδειξαν έναν στρατιωτικό αξιωματούχο να κρατάει ένα εμπιστευτικό έγγραφο και να μελετάει τα σκιαγραφήματα και τις λεπτομέρειες οπλικών συστημάτων τα οποία φέρουν την κωδική ονομασία «Status-6». Τα συγκεκριμένα οπλικά συστήματα κατασκευάστηκαν από την κατασκευαστική εταιρεία Rubin που εδρεύει στην Αγία Πετρούπολη.

Το εν λόγω έγγραφο που έγινε… φέιγ βολάν μετά τη δημοσιοποίησή του από τηλεοράσεως έγγραφε πως οι πυρηνικές τορπίλες που θα τροφοδοτούνται από υποβρύχια, θα δημιουργήσουν «εκτεταμένες ζώνες ραδιενεργούς μόλυνσης καθιστώντας τες ακατάλληλες για στρατιωτική ή οικονομική δραστηριότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Είναι σαφές πως όλα τα παραπάνω είναι κρατικά και στρατιωτικά μυστικά που κάθε χώρα έχει στο… συρτάρι της και καθ’ ουδένα λόγο δεν τα δημοσιοποιεί – πολλώ δε μάλλον με αυτόν τον τρόπο.

russian-nuclear-torpedo-plan
Η… άβολη στιγμή που τα απόρρητα έγγραφα εμφανίζονται στα τηλεοπτικά πλάνα

Η γκάφα διαπράχθηκε κατα την τηλεοπτική κάλυψη συνάντησης που είχε ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν με στρατιωτικούς αξιωματούχους, την περασμένη Δευτέρα, στην πόλη Σότσι που βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα.

Το βίντεο προβλήθηκε την επόμενη ημέρα της συνάντησης κορυφής και μόλις έγινε γνωστό τι ακριβώς συνέβη, αυτομάτως διαγράφηκε από τους τηλεοπτικούς σταθμούς που το πρόβαλαν, αλλά και από πολλές ιστοσελίδες που δημοσίευσαν εικόνες από αυτό.

Ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, υπό το βάρος των αποκαλύψεων παραδέχθηκε στους δημοσιογράφους το περιστατικό, λέγοντας: «Είναι αλήθεια ότι κάποια απόρρητα έγγραφα εμφανίστηκαν στα τηλεοπτικά πλάνα γι’ αυτό και στη συνέχεια διαγράφηκαν. Στο μέλλον θα λάβουμε τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, ώστε κάτι τέτοιο να μην ξανασυμβεί».

Παραμένει ασαφές πώς οι εικόνες κατέληξαν να μεταδοθούν από τα κανάλια και αν υπήρξε αυστηρός έλεγχος από την πλευρά του ρωσικού τους.

Αυτή τη στιγμή το Κρεμλίνο εμφανίζεται εκτεθειμένο, τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ευθαρσώς ότι «η Ρωσία θα λάβει τα αναγκαία μέτρα αντιποίνων για την ενίσχυση των δυνατοτήτων των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεών μας».

Το έγγραφο αποδεικνύει πως τα λόγια του Πούτιν δεν ήταν μια απλή παράθεση προθέσεων, αλλά σχέδια επί χάρτου.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...