780
O καλύτερος τρόπος για να τερματίσει κάποιος την καριέρα του. Ο Γιώργος Πρίντεζης σήκωσε ένα ακόμη τρόπαιο | IntimeNews

Γιώργος Πρίντεζης: Ενας «ευλογημένος» άνθρωπος

Sportscaster Sportscaster 18 Ιουνίου 2022, 16:16
O καλύτερος τρόπος για να τερματίσει κάποιος την καριέρα του. Ο Γιώργος Πρίντεζης σήκωσε ένα ακόμη τρόπαιο
|IntimeNews

Γιώργος Πρίντεζης: Ενας «ευλογημένος» άνθρωπος

Sportscaster Sportscaster 18 Ιουνίου 2022, 16:16

Το σκηνικό του αποχαιρετισμού ήταν ιδανικό. Εάν ο Γιώργος Πρίντεζης είχε τη δυνατότητα να σκηνοθετήσει το φινάλε του, μάλλον δεν θα άλλαζε τίποτα από όσα διαδραματίστηκαν στο Νέο Φάληρο το βράδυ της Παρασκευής. Το ίδιο «ευλογημένος» υπήρξε και στη διάρκεια της καριέρας του. Που κύλησε, ακριβώς, όπως την έπλαθε κάθε βράδυ στο παιδικό του μυαλό, λίγο πριν αποκοιμηθεί.

Το ΣΕΦ γιόρταζε την επιστροφή του Ολυμπιακού στην κορυφή του ελληνικού μπάσκετ, για πρώτη φορά μετά το 2016. Το πρώτο του «νταμπλ» εδώ και 25 χρόνια. Το παρθενικό τρόπαιο πρωταθλήματος του Γιώργου Μπαρτζώκα – του κόουτς που είχε δώσει στον «Πρι» την πρώτη μεγάλη ώθηση, όταν ήταν 21 ετών. Στο 38ο λεπτό του αγώνα με τον Παναθηναϊκό ο Πρίντεζης πέρασε στο παρκέ για τελευταία φορά, για να γνωρίσει την απόλυτη αποθέωση. Επειτα, την ώρα της απονομής, πήρε το μικρόφωνο και, με τα λίγα λόγια που η συγκίνηση του επέτρεψε να αρθρώσει, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τη δράση. «Από του χρόνου θα βλέπουμε την ομάδα παρέα, όπως πριν από 20 χρόνια», είπε, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στους οπαδούς του Ολυμπιακού.

Θα μπορούσε, ίσως, να συνεχίσει για λίγο καιρό ακόμη. Αλλά, όπως εξήγησε μπροστά στον τηλεοπτικό φακό της ΕΡΤ, «αν υπάρχει κάτι που με χαρακτηρίζει, αυτό είναι ότι γνωρίζω πού πρέπει να σταματήσω. Τα έχω δώσει όλα, πραγματικά, και φεύγω γεμάτος. Τα έδωσα όλα -γόνατα, μέσες- και τελείωσα, όμως πήρα και πολλά». Θα ερχόταν και για τον Πρίντεζη αυτή η στιγμή που όλοι οι αθλητές απεύχονται. Κανένας δεν μπορεί να την αποφύγει. Ελάχιστοι, όμως, έχουν το προνόμιο, να δουν όλα τους τα όνειρα να εκπληρώνονται, προτού νικηθούν από το χρόνο.

Η αποχαιρετιστήρια ανάρτηση της ΚΑΕ Ολυμπιακός περιέγραψε άριστα την καλή του τύχη, σε 56 λέξεις: «Ο Γιώργος Πρίντεζης έζησε το απόλυτο όνειρο κάθε αθλητή. Επαιζε στην ομάδα που αγάπησε από μικρός, μεγαλούργησε με αυτή, πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του σε αυτή, λάτρεψε και λατρεύτηκε από τους φιλάθλους της, και έκλεισε την καριέρα του όπως του άξιζε, με τρόπο ιδανικό: ως αρχηγός, νταμπλούχος και με παρουσία στο Φάιναλ-4 της Ευρωλίγκας!». Ναι, η… καλή του νεράιδα είχε φροντίσει και για τον «τελευταίο χορό» του στην Ευρώπη. Που ήταν ο μικρός τελικός ενός Φάιναλ-4 (με την Μπαρτσελόνα στις 21 Μαΐου), στο οποίο ο Ολυμπιακός επέστρεψε μόλις εφέτος έπειτα από μια «μαύρη» τετραετία.

Ηταν 12 ετών τον Απρίλιο του 1997, όταν παρακολουθούσε από την τηλεόραση τον καλπασμό του Ολυμπιακού προς την κατάκτηση του πρώτου του τροπαίου στην Ευρωλίγκα. Το δωμάτιό του ήταν γεμάτο με ερυθρόλευκα κασκόλ και αφίσες των σπουδαίων παικτών εκείνης της εποχής: Ρίβερς, Νάκιτς, Τάρλατς, Σιγάλας, Τόμιτς, Βελπ, Φασούλας, Γαλακτερός, Μπακατσιάς, Παπανικολάου… Εκλεινε τα μάτια και ονειρευόταν πως ήταν ο Ντέιβιντ Ρίβερς, που με το Νο.15 στη φανέλα ηγείτο σε εκείνη τη θριαμβευτική πορεία. Οτι φορούσε αυτός το «15», και με δικό του καλάθι χάριζε τον ευρωπαϊκό τίτλο στην αγαπημένη του ομάδα. Οσα ακολούθησαν μερικά χρόνια αργότερα, μοιάζουν με υπέροχη «φάρσα» του Σύμπαντος στο ψηλόλιγνο αγόρι από τη Σύρο.

Το 2000, στα 15 του, υπέγραψε δελτίο στον Ολυμπιακό και παρουσιάστηκε, επισήμως, σε συνέντευξη Τύπου, μαζί με τα μεταγραφικά αποκτήματα εκείνου του καλοκαιριού. Ενα από αυτά ήταν ο Ρίβερς, που είχε επιστρέψει στον Πειραιά για τη δεύτερη θητεία του. Φωτογραφήθηκε, κρατώντας τη φανέλα με το Νο.19. Αλλά όταν, πια, είχε το δικαίωμα να διαλέξει αριθμό, φόρεσε το «15». Και με αυτό το νούμερο -των παιδικών του φαντασιώσεων- στην πλάτη, το 2012 «έστεψε» πρωταθλητή Ευρώπης τον Ολυμπιακό, με δικό του «μπάζερ μπίτερ». Εγινε ένας από τους ηγέτες του. Ο υπαρχηγός και, στο τέλος, ο αρχηγός του.

Αποχωρεί από το μπάσκετ σε ηλικία 37 ετών και 4 μηνών. Στο πρώτο παιχνίδι της επαγγελματικής του καριέρας, τον Απρίλιο του 2001, ήταν 16 ετών και 2 μηνών. Με τον Ολυμπιακό εμφανίστηκε σε 713 αγώνες. Είναι ο πρώτος σκόρερ του στην Μπάσκετ Λιγκ. Πρόλαβε να μπει και στο top-10 των σκόρερ του επαγγελματικού πρωταθλήματος (από το 1992-1993). Στην Ευρωλίγκα μέτρησε 375 ματς, 3.599 πόντους, 1.452 ριμπάουντ και 354 ασίστ. Από τρόπαια, άλλο τίποτα. Αλλά τους σπουδαίους παίκτες, τους κάνουν «θρύλους» οι μεγάλες τους στιγμές. Και η ιστορία, του Ολυμπιακού και του μπάσκετ, έχει δυο για να τον θυμάται. Εκείνο το «πεταχτάρι» στον τελικό της Κωνσταντινούπολης, στις 13 Μαΐου 2012, και το καλάθι που το 2015 απέκλεισε την Μπαρτσελόνα και έστειλε τους «ερυθρόλευκους» στο Φάιναλ-4 για ένατη φορά. Ηταν 23 Απριλίου, ανήμερα της ονομαστικής του εορτής. Γεγονός που ενέπνευσε τον σπορτκάστερ της ΕΡΤ, Βαγγέλη Ιωάννου, να τον αποκαλέσει «Αγιο Γεώργιο Πρίντεζη».

Οι Ολυμπιακοί προτιμούσαν το «Πρίντεζη, ψυχάρα – Ολυμπιακάρα», γραμμένο σε πανό που κρεμόταν στο ΣΕΦ σε μόνιμη βάση. Οι αντίπαλοι τον παραδέχονταν. Ολοι τον συμπαθούσαν, για τον καλό του χαρακτήρα. Ακόμη κι όταν κάποιοι προπονητές του τον αδίκησαν, ποτέ δεν δημιούργησε το παραμικρό πρόβλημα.

Αποχωρεί ευτυχισμένος. Ισως ήρθε η ώρα, κάποιο άλλο παιδί να γίνει ο Πρίντεζης που ονειρεύεται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...